Przewodowscy - zagadka

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

eve174

Sympatyk

Przewodowscy - zagadka

Post autor: eve174 »

Witam wszystkich,

Poproszę o wasze opinie.

Otoż bratem mojego przodka był Andrzej Przewodowski.

Byly student Uniwersytetu Warszawskiego: Ponizej jego opis:

Przewodowski [Przewiedowski] Jędrzej [Andrzej, Józef] ur. ok. 1806 ur. Lubartów - wydz. Nauk i Sztuk Pięknych (sekcja Bud. i Miern.) od 17 IX 1827 - rodzice w 1827: Drążków, obw. łukowski ojciec szlachcic.

Rok urodzenia się nie zgadza, natomiast faktycznie Andzej urodził się w Lubartowie 29/08/1804 roku a jego rodzice mieszkali w 1827 roku w Drazgowie wraz ze swoim innym synem Janem, który był porboszczem parafi drażgowskiej.

W encyklopedii Andrzej występuje jako hriabia (?) w powyższym zestawieniu jako dziecko szlachcica, w ponizszej publikacji ( strona 3) jako potomek starozytnego rodu polskiego.

http://bc.wimbp.lodz.pl/Content/40454/E ... r074bc.pdf

Podobno w powstaniu listopadowym , porucznik 13 pułku Ułanów ( nie wiem jak mozna to potwierdzic, ale znalazlam to w jednej z ksiazek)

Dodatkowo na stronie 3 jest podana konkretna data urodzenia 29/11/1799 i miejsce Warszawa - nie znalazlam takiego aktu a wiem na 100% ze moj Andrzej to Andrzej, który wyemigrował do Brazyli ( posiadam pocztowki z pocztaku XX wieku miedzy kuzynami)

Wszyscy przewodowscy, których udało mi sie odnalezc w Lini prostej mieszkali w Lubartowie, wiec nie moze byc mowy o zadnym szlachectwie:
Andrzej Przewodowski ( ok 1660-?)
Marcin Przewodowski ( 1697-1739)
Tomasz Przewodowski (1725-1800)- opisywany jako famatus
Stanislaw Przewodowski ( 1759 -1830) - pismienny , pelnil stanowiska urzedowe
Andzej ( 1804-1879)

A jednak pare pytan nie daje mi spokoju:

- Skad taka dokladna data urodzenia i miejsce w artykule - 29/11/1799 Warszawa - z pocztówek wynika, ze była jakaś rodzina w Warszawie przynajmniej na pocztaku XX wieku ale nie udalo mi sie nic ustalic
- Czy to mozliwe, ze ta rodzina faktycznie miala jakies szlacheckie korzenie? Jest to bardzo żadkie nazwisko i obecnie wystepuje tylko na polnocy Polski Do konca XVIII w nie znalazlam zadnych poleczen miedzy tymi Przewodowskimi) moja gałąź nie miala żadnych potomków lini meskiej w Polsce, tylko w Brazylii.

Wszelkie sugestie beda mile widziane.

Pozdrawiam,
Ewa
Awatar użytkownika
Krystyna.waw

Sympatyk
Nowicjusz
Podziękował: 3 times

Re: Przewodowscy - zagadka

Post autor: Krystyna.waw »

eve174 pisze:- Skad taka dokladna data urodzenia i miejsce w artykule - 29/11/1799 Warszawa
Nie przywiązywałabym wagi do tej daty.
Tekst jest w polskiej gazecie, ale to korespondencja od autora mieszkającego na stałe w Brazylii.
Jan Chorośnicki był redaktorem pisma "Gazeta Polska w Brazylji", raczej nie miał dostępu do dokumentów.

Nazwisko Przewodowski nie jest bardzo rzadkie
https://nazwiska-polskie.pl/Przewodowski
Poza tą mapą jest też obecne np. we wsi koło Płońska
http://parafiasmardzewo.pl/?p=4987
Ostatnio zmieniony pn 08 kwie 2019, 22:29 przez Krystyna.waw, łącznie zmieniany 1 raz.
Krystyna
*** Szarlip, Zakępscy, Kowszewicz, Broczkowscy - tych nazwisk szukam.
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

żenił się?
nie wszystko z Warszawy z okresu 1799-1808 się zachowało, brak Nowomiejskiej
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
eve174

Sympatyk

ozenil sie w Brazylii a Brazylijka, mam akt malzenstwa i to napewno ten urodzony w Lubartowie
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

to pierwsza żona? jako kawaler w Brazylii zawierał? jak masz AM to daj link do dostępnej kopii, może czymś się przy ślubie okazał
ale to raczej kończy temat ustalenia , jeśli ciąg dalszy brazylijskiej linii wskazuje, że to lubartowski Andrzej to nie ma gdybać
jeden i zidentyfikowany
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
eve174

Sympatyk

tak, pierwsza, niestety tylko kiepska kopia z Brazylii, napewno ten, ale skad a artykule dokladna data uordzenia ? Warszawa i szlachectwo ?
Awatar użytkownika
kwroblewska

Sympatyk
Ekspert
Otrzymał podziękowania: 5 times

Post autor: kwroblewska »

Gazeta Rządowa K.P. 1846r str.2223/4 donosiła że, m.in. Andrzej Przewodowski, były wojskowy zbiegł za granicę - konfiskata majątku http://www.bcul.lib.uni.lodz.pl/dlibra/ ... ublication
____
Krystyna
eve174

Sympatyk

Cudownie Krystyno, dziekuje, czyli jedna informacja potwierdzona :)
sbasiacz

Sympatyk
Mistrz

Post autor: sbasiacz »

a tu szukałaś?
https://regestry.lubgens.eu/viewpage.php?page_id=766
jeśli tak to Andrzej wg.indeksu ur.się 29.11.1804, chyba, że jest to data chrztu
zaglądałaś tu?
http://www.ksiegimetrykalne.pl/viewer/#lubartow
pozdrawiam
Basia Sikorska
eve174

Sympatyk

Dzien dobry Basiu,

Tak to ja w wiekszosci indeksowalam Lubartow. Stad wiem ze najwcezsniejszy Andrzej Przewodowski mieszkal w Lubartowie w XVII wieku, niestety nic poza tym. Przejrzalam testamenty i ksiegi miejskie i nadal niewiewiele. Jest to bardzo rzadkie nazwisko, moze jednak prasa klamie :) Wiem, ze rodzina miala powiazania z Kockiem, brat Andrzeja (1804 ) moj przodek Kacper bral tam slub ( zamieszkiwal w Tchorzewie w czesci szlacheckiej, co oczywiscie nic nei znaczy), jego jedyny syn (Andrzej) zmarl w wieku 19 lat w Kocku. Nie chodzi mi o doszukania sie szlachectwa jezeli chodzi o ta rodzine, ale raczej obalenie tego co jest w prasie. Naprawde nie wiem skad pomysl, ze Ojciec Andrzeja, Stanislaw byl szlachcicem ( link Ucznowie Uniwersyetu Warszawskiego). Czyzby nikt tego nie weryfikowal w tamtych czasach?

Ah tak 29/08 versus 29/11 - nie ma tych ksiag online wiec sprawdze skad to wzielam.. ale pozostaje jeszcze sprawa roku 1799 i miejsce urodzenia Warszawa ? wiec jezeli nawet 29/11 to musieli miec informacje wiec dlaczego napisaliby Warszawa?
Ostatnio zmieniony ndz 08 wrz 2019, 16:32 przez eve174, łącznie zmieniany 1 raz.
sbasiacz

Sympatyk
Mistrz

Post autor: sbasiacz »

szukałam tego chrztu Andrzeja, ale księga jest jakaś nieuporządkowana i nie znalazłam (co prawda zbytnio się nie przyłożyłam :-) jak brzmi zapis w metryce chrztu?
Dokładnie jaki jest status rodziców Andrzeja?
Basia S
pozdrawiam
BasiaS
Awatar użytkownika
Tomasz_Lenczewski

Sympatyk
Kontakt:

Post autor: Tomasz_Lenczewski »

Należy ostrożnie podchodzić do publikacji Rafała Gerbera. Część zestawień wykonywali dla niego studenci. Niektóre życiorysy są zlepkiem dwóch osób np. Bronisław Skarzyński połączony z Walentym Skarzyńskim. Daty urodzin zwykle przybliżone. Również informacje o szlachectwie niekoniecznie pokrywają się z rzeczywistością, choć pamiętajmy, iż studenci nie byli weryfikowani, jako szlachta. Jedynym świadectwem mógł być wypis z ksiąg ludności stałej, gdzie rodzina figurowała w takim charakterze. Oficerowie armii Królestwa Polskiego byli uważani za szlachtę w tym czasie tzn. przed 1831 r. (por. Uruski). Polak za granicą był z reguły szlachcicem potomkiem starożytnego rodu, a bywał nazywany hrabią. I na odwrót obcy w Polsce podawali się za starożytną szlachtę, o czym mogą świadczyć przykłady Ronikierów czy de Virionów (wymieniam przykładowe nazwiska, bo pomniejszych będą całe tabuny).
Ostatnio zmieniony wt 09 kwie 2019, 11:44 przez Tomasz_Lenczewski, łącznie zmieniany 1 raz.
eve174

Sympatyk

Basiu, ksiega nie jest opublikowana z tego co widze, ksiega ktora tam jest to przynalezne miejscowosci. Sprawdze, moze sama zle zindeksowalam.

Tomasz, dziekuje. Ma to sens, podejrzewam ze jezeli chodzi o gazety to propaganda a Gerbera juz wyjasniles. Encyklopedii nie mozna ufac :)

Zdaje sie ze nie mam szans zeby sie dowiedziec cos wiecej o tej rodzinie i siegnac poza 1660 rok ale wlasciwie to i tak dobrze :)

Dziekuje wam bardzo za pomoc :)
mszatilo

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: mszatilo »

eve174 pisze:Zdaje sie ze nie mam szans zeby sie dowiedziec cos wiecej o tej rodzinie i siegnac poza 1660 rok ale wlasciwie to i tak dobrze :)
A w dwóch pierwszych lubartowskich księgach wieczystych nie ma żadnych dokumentów odnoszących się do Przewodowskich? Kończą się one w 1642 r. - później jest luka, ale może wyłoni się z nich potencjalny ojciec pierwszego znanego Ci Andrzeja Przewodowskiego?

A tak przy okazji to dziękuję, bo nawet nie wiedziałem, że taka postać urodziła się w Lubartowie. Tymczasem jego bratanica Aleksandra Przewodowska ożeniła się w 1852 r. z bratem mojego 4xpradziadka, Antonim Filipowiczem.

Michał
eve174

Sympatyk

Dziekuje Michal,

Przegladalam te ksiegi jakis czas temu ale nic nie znalazlam. Czy podeslalbys mi linki ( chce miec pewnosc ze to te same).

Masz moze jakies zdjecia Aleksandry ? Mam kilu Filipowiczow w swoim drzewie ( kilka tysiecy osob z Lubartowa)

Podasz mi wiecej danych o Twoim Antonim zona, rodzice itp to sprawdze u siebie w drzewie.

Pozdrawiam,
Ewa
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”