Czerwonka Nowak Urban Konia (Grodzisko, Jarosław, Dąbrowica)

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Awatar użytkownika
Łopiński_Jacek

Sympatyk
Ekspert
Podziękował: 1 time
Kontakt:

Post autor: Łopiński_Jacek »

Witam :)
Poszukuję informacji na temat następujących osób:
Mój pradziadek Józef Czerwonka (ur. ca 1860) i jego brat Jakub, kupili posiadłość ziemską w Wielkopolu (pow. Gródek Jagielloński k./Lwowa) około 1900 roku. Jakub ur. przypuszczalnie w 1862 r. w Jarosławiu. Około 1930 roku mój pradziadek z prababcią Katarzyną Nowak (ur 1883 w Dąbrowicy k./Leżajska; c. Agnieszki Urban) emigrowali stamtąd na Wołyń, a Jakub z żoną Eufrozyną Konia (ur.1878 w Jarosławiu) pozostali w Wielkopolu. Józef zanim się ożenił w wieku około 40ki, podróżował po Świecie, być może razem z Jakubem. Tak mówią rodzinne podania. Nie wiem nic o ich rodzicach, po za tym, że ich ojciec, o nieznanym mi imieniu, przeżył ponoć 115 lat i zmarł w Grodzisku Dolnym k./Leżajska.
Za wszelkie informacje z góry dziękuję.
Pozdrawiam serdecznie :)
Jacek Łopiński
Ps.
Poszukuję też informacji do jakiej parafii w 1883 roku należała Dąbrowica k./Leżajska.
Moja genealogia
www.jaceklopinski.pl
Zapraszam również na Forum Genealogiczne Łopińskich
www.lopinscy.pun.pl
Awatar użytkownika
genek72

Sympatyk

Post autor: genek72 »

Wg informacji ze Słownik geograficzny Królestwa Polskiego i innych krajów słowiańskich http://dir.icm.edu.pl/pl/Slownik_geograficzny/Tom_I/932 parafia rz-kat w Sieniawie, gr.kat na miejscu
Pozdrawiam
genek
Pozdrawiam
genek -syn Tadeusza-syn Karola-syn Antoniego- syn Józefa - syn Mateusza -syn Stanisława - syn ? Kwiecińskiego
http://lezajskhistoria.pun.pl/forums.php
Awatar użytkownika
Łopiński_Jacek

Sympatyk
Ekspert
Podziękował: 1 time
Kontakt:

Post autor: Łopiński_Jacek »

Dziękuję za zainteresowanie i odpowiedź :)

Tak, wg tego słownika Dąbrowica należała do parafii Sieniawa.
Z tym, że dzwoniłem tam, ale nic nie wiedzieli o przynależności Dąbrowicy do ich parafii.
Odesłali mnie do Kolonii Polskiej, a stamtąd do Tarnawca (lub odwrotnie).
Jest jeszcze niedaleko spora Kuryłówka, ale nikt nic nie wie.
Po za tym proszę zwrócić uwagę, że wg tego słownika Dąbrowica leży 34 km na południowy-zachód od Jarosławia. Jest to nieścisłość, gdyż spoglądając na mapę wyraźnie można zobaczyć, ze Dąbrowica leży na północ od Jarosławia, podobnie jak Sieniawa.

Pozdrawiam serdecznie :)
Jacek Łopiński
Moja genealogia
www.jaceklopinski.pl
Zapraszam również na Forum Genealogiczne Łopińskich
www.lopinscy.pun.pl
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”