Odtwórzmy Tabele Likwidacyjne dla gm Dąbkowice w Ks Łowickim

Mam listę, wykaz i pomogę w odszukaniu osób z tej listy, tego wykazu

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Niciszewska_Aleksandra

Sympatyk

Post autor: Niciszewska_Aleksandra »

Witajcie,
od jakiegoś czasu interesuję się genealogią, moja rodzina związana jest z dawnym Księstwem Łowickim. Tutaj mieszkali moi dziadkowie, pradziadkowie itd....

Jak pisałam wyżej rodzina związana jest z Księstwem Łowickim, a dokładniej z dawną gminą Dąbkowice z siedzibą w Jamnie (w skład tej gminy wchodziły - Jamno, Dąbkowice, Ostrów, Otolice, Zawady, Wygoda, Zagórze, Pilaszków)

Ostatnio dużą popularnością cieszą się Tabele likwidacyjne. Warto do nich zajrzeć, bo są o tyle ciekawe, że na ich podstawie jesteśmy w stanie ustalić wielkość i numery osad („działek”), które należały do naszych przodków, dzięki temu, że zawierają imienne wykazy włościan, którym owe osady nadano na własność. Na podstawie zapisów w tabeli, można również w przybliżeniu ustalić, w którym miejscu danej wsi mieszkali pradziadkowie, tym bardziej, że dla wielu miejscowości zachowały się tzw. plany uwłaszczeniowe (ukazowe).

W zasobie łowickiego oddziału APW zachowały się w zespole archiwalnym Księgi i akta hipoteczne sądów w Łowiczu tabele likwidacyjne wsi (z terenu obecnego pow. Łowickiego) z gmin: Bąków zs. w Zdunach, Jeziorko zs. w Chąśnie i Kompina. Niestety, nie ma tabel z gmin Dąbkowice zs. w Jamnie.

Pomyślałam, że może razem z Wami, Drodzy Forum-owicze (zwłaszcza Ci, którzy pochodzą, lub ich przodkowie pochodzili z dawnego Księstwa Łowickiego) stworzymy - odtworzymy, przynajmniej po części (np. na podstawie umów przedślubnych) Tabele likwidacyjne dla gminy Dąbkowice z siedzibą w Jamnie.
Oczywiście możemy też przedstawiać swoje informacje z różnych gmin dla Księstwa Łowickiego - o ile chcecie oczywiście.

Pomożecie ?
Pozdrawiam
Ola

Jestem autorką wątku więc zacznę ja (taki wzór dla innych)

Tabela likwidacyjna
osady Ostrów

położonej w warszawskiej guberni, powiatu łowickiego, okręgu łowickiego, w gminie Dąbkowice wchodzącej w skład majątków Księstwa Łowickiego , będącego własnością jego cesarskiego majestatu.

- Stefan Balik (1813-1871) - zapisany w tabeli likwidacyjnej pod numerem 27
i posiadał 24 morgi i 151 prętów ziemi
- Andrzej Kowalik (1838-1910) - zapisany w tabeli likwidacyjnej pod numerem 30
i posiadał 7 mórg i 150 prętów ziemi
Ostatnio zmieniony wt 09 kwie 2019, 21:24 przez Niciszewska_Aleksandra, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Sianoszek_Michal

Członek PTG

Post autor: Sianoszek_Michal »

No, no….wątek bardzo ciekawy.

Informację z aktu kupna sprzedaży z 1875 roku
Marcjanna Sianoszek z Cecotków (1793-1876), córka Pawła, wdowa po Idzim, oświadczyła, że zgodnie z przedłożoną tabelą likwidacyjną wsi Wygoda powiatu łowickiego, gminy Dąbkowice, stała się właścicielką (współwłaścicielką) wraz z Franciszkiem Antosikiem przypadłego im w udziale gospodarstwa w tejże wsi Wygoda o powierzchni pół włóki, czyli 25 morgów i 283 prętów ziemi z zabudowaniami, zapisanych w tejże tabeli na ich nazwisko pod numerem 1/1 (pierwszym)

Informację z aktu kupna sprzedaży z 1883 roku
Stanisław Sianoszek, syn Idziego (1822-1905) oświadczył, że zgodnie z przedłożoną tabelą likwidacyjną wsi Wygoda powiatu łowickiego, gminy Dąbkowice, stał się właścicielem przypadłego mu w udziale gospodarstwa w tejże wsi Wygoda o powierzchni pół włóki, czyli 25 morgów i 283 prętów ziemi z zabudowaniami, zapisanego w tejże tabeli na jego nazwisko pod numerem 2/2 (drugim)

Po spisaniu ww dokumentu sporządzony został następny
Stanisław Sianoszek, syn Idziego (1822-1905) oświadczył, że zgodnie z przedłożoną tabelą likwidacyjną wsi Wygoda powiatu łowickiego, gminy Dąbkowice, stał się właścicielem przypadłego mu w udziale gospodarstwa w tejże wsi Wygoda o powierzchni pół włóki, czyli 26 morgów i 124 prętów ziemi z zabudowaniami, zapisanego w tejże tabeli na jego nazwisko pod numerem 3/3 (trzecim)

Podsumowując Stanisław Sianoszek był właścicielem (po Marcjannie - matce , jako jedynak odziedziczył - kupił jej połowę tj. prawie 13 morgów) ok. 65 morgowego gospodarstwa - to ok. 37 hektarów ziemi.
Takich gospodarzy - włościan w Księstwie Łowickim gospodarujących na takim dużym areale była garstka, chyba z 12-nastu - gdzieś o tym pisali, jak znajdę link to podeślę.

Co do Tabel to również jak znajdę coś więcej to napisze na forum, trochę tego mam, ale muszę to pozbierać do …. :)

Przeczytaj to http://az-serwer1784307.online.pro/bedn ... oku-1864-r

Pozdrawiam
Michał
Niciszewska_Aleksandra

Sympatyk

OK, dzięki, czekam z niecierpliwością :)

Ola
Awatar użytkownika
ofski

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: ofski »

Wieś Dąbkowice - tabela likwidacyjna nr.44
. . . ? - 1880 właściciel Andrzej Gajda
1880 - 1907 właściciel Paweł Janicki
1907 - 1911 właściciele Jakub i Rozalia Moszczyńscy
1911 - . . . ? właściciele Antoni i Jadwiga Strugińscy

W roku 1880 Paweł Janicki kupił 7 i pół morgi gospodarstwa od Andrzeja Gajdy. Po śmierci sprzedającego Gajdy jego prawo do dożywotniego używania jednej części gospodarstwa przestało obowiązywać, a po podziale według nowych pomiarów części gruntów publicznych i ich zasiedlaniu, Janicki, w miejsce kupionego obszaru otrzymał na swoją własność około 14 mórg ziemi zapisane w likwidacyjnej tabeli pod nr.44.

Wyżej wymienione gospodarstwo rolne we wsi i gminie Dąbkowice powiatu Łowickiego, zapisane w likwidacyjnej tabeli pod nr.44, w przybliżeniu 14 morgów niezabudowanej ziemi, graniczącej z własnością Wincentego Wawrzeńczaka, w roku 1907 aktem notarialnym nabyli od Pawła Janickiego, małżonkowie Moszczyńscy - Jakub i Rozalia dd Krukowska.
Natomiast cztery lata później w roku 1911, także aktem notarialnym, w ramach umowy przedślubnej, owe gospodarstwo 14 mórg przejęło małżeństwo Strugińscy - Antoni i Jadwiga dd Moszczyńska.

Podczas podpisywania aktu notarialnego w roku 1911, Antoni Strugiński na dowód swojego pochodzenia rolniczego przedłożył tabelę likwidacyjną wsi Reczyce w gminie Łyszkowice, w której pod nr.8 jest zapisany właściciel zagrody jego dziadek Szczepan Strugiński
Krzysztof
Niciszewska_Aleksandra

Sympatyk

Krzysztofie,
dziękuję za komentarz :)

Ola
Awatar użytkownika
Sianoszek_Michal

Członek PTG

Wieś Zawady, gmina Dąbkowice - tabela likwidacyjna numer 26/16
...? - 1886 właściciel małżonkowie Kin (najprawdopodobniej osadnicy pochodzenia niemieckiego)
1886-1895-1906 właściciel Łukasz Dańczak (1846-?), syn Mikołaja

W 1886 roku Łukasz Dańczak kupił od małżonków Kin gospodarstwo włościańskie we wsi Zawady o powierzchni 30 morgów, w 1895 roku połowę gospodarstwa (15 morgów) podarował w formie podziału majątkowego synowi Stanisławowi Dańczakowi (1868-1925). W 1906 roku drugą połowę gospodarstwa (15 morgów) podarował drugiemu synowi Pawłowi Dańczakowi (1876-1907)

W 1896 roku ojciec Łukasz i syn Stanisław Dańczakowie, kupili na niepodzielną współwłasność lecz w równych częściach  za całkowicie zapłaconą kwotę 400 rubli, od Franciszka Żakowskiego, gospodarstwo we wsi Pasieka gminy Łyszkowice, składające się z łąki, zapisane w tabeli likwidacyjnej pod numerem 24, mające powierzchni 4 mórg.

Będą i kolejne komentarze (czas, ach.....ten czas, ciągle go brak)

Michał
Niciszewska_Aleksandra

Sympatyk

Michale, Dańczak - to nie obce mi nazwisko, mam ich w drzewie, ba....nawet jestem potomkinią Dańczaków, ale niestety nie tych o których napisałeś :)

Ola :)
Awatar użytkownika
Sianoszek_Michal

Członek PTG

Olu mam jeszcze m.in to...

Wieś Wygoda, gmina Dąbkowice - tabela likwidacyjna numer 31
1864 - 1879 właściciel Franciszek Michalski, syn Marcina później jego żona Apolonia z Kolosów
1879-1895-1906-1913 właściciel Stanisław Gosławski (1835-1917), syn Mateusza

Stanisław Gosławski oświadczył, że na podstawie okazanego głównego wypisu z aktu Nr 173 sporządzonego 10/22 marca 1879 roku u byłego łowickiego notariusza Konopackiego, stał się właścicielem gospodarstwa włościańskiego położonego we wsi Wygoda powiatu łowickiego, zapisanego w tabeli likwidacyjnej pod numerem 31, które to obejmuje powierzchnię 48 morgów 143 pręty kwadratowe ziemi uprawnej z zabudowaniami. Gospodarstwo podzielił i przekazał synom trzem synom w 1895, 1906 i 1913 roku.

Wieś Wygoda, gmina Dąbkowice - tabela likwidacyjna numer 8/8
1864 - ? właściciel Marcin Klajnsztejn (Kleinstein)
? - 1881 właściciel Ferdynand Fruk (Fruck ? Truck ?)
1881 - 1883 właściciel Antoni Ciesielski, syn Wojciecha
1883 - 1884 właściciel Wojciech Piątkowski (1828-1905), syn Kacpra
1884 - ? właściciel Franciszek Piątkowski (1861-1915), syn Wojciecha

Antoni Ciesielski oświadczył, że on, na podstawie przedłożonego w pierwszym wypisie aktu kupna sprzedaży sporządzonego u podpisującego się Notariusza 24 marca/5 kwietnia 1881 roku pod nr rejestru 284, jest właścicielem połowy gospodarstwa we wsi Wygoda powiatu łowickiego gminy Dąbkowice, zakupioną przez niego wyżej wymienionym aktem od Ferdynanda Fruka, o powierzchni 12 morgów 37 prętów, bez zabudowań, sąsiadującego z gruntami jego, Ciesielskiego, i Andrzeja Rokickiego (wcześniej Stańczaka), połowa ta, czyli grunta, pochodzą z gospodarstwa Nr 8/8 zapisanego w tabeli likwidacyjnej na nazwisko Macieja Klajnsztejna.

Michał
Ostatnio zmieniony wt 09 kwie 2019, 22:53 przez Sianoszek_Michal, łącznie zmieniany 1 raz.
Niciszewska_Aleksandra

Sympatyk

Coś na tej Wygodzie duże te gospodarstwa posiadali
Zastanawia mnie też fakt - czytałam o przydziałach (uwłaszczenie) w Księstwie Łowickim i te areały były średnio 25-30 morgowe, a Pan Stanisław Sianoszek dostał 50 i jeszcze po matce 13 przejął? Czemu?

Ola
Awatar użytkownika
Sianoszek_Michal

Członek PTG

Ola, nie wiem, mnie też to dziwi, może miał szczęście ("w czepku urodzony" :D ), może dał "łapówkę" - serio nie wiem. A może był dobrym gospodarzem udowodnił w jakiś sposób, że da radę obrobić taki areał. Czytałem gdzieś, że tam gdzie ziemia była słaba to gospodarz dostawał więcej a tam gdzie lepsza dostawał mniej.
Pamiętaj to tereny Księstwa Łowickiego - pańszczyzna była tu zniesiona już 40 lat przed uwłaszczeniem, więc jeżeli przed 1864 rokiem obrabiał tyle ziemi to tyle też dostał

Michał
anija1982

Sympatyk

Post autor: anija1982 »

Witam,
na prośbę Michała dopiszę to co wiem na temat tabel likwidacyjnych w gminie Dąbkowice.
Niestety, jest tego niewiele.

Wieś Dąbkowice:
W 1884 r. dwaj bracia Mitkowie, wraz z żonami, zakupili po połowie osady położonej we wsi Dąbkowice i zapisanej w tabeli likwidacyjnej pod nr 59.
Franciszek i Katarzyna Mitkowie kupili połowę osady graniczącej z posiadłością Wojciecha Taflińskiego.
Piotr i Józefa Mitkowie kupili połowę osady graniczącej z posiadłością Mateusza Flisa.
Każda połowa zawierała 14 mórg 136 i pół pręta gruntu.
W 1920 roku syn Piotra i Józefy odkupił połowę osady po swoim wuju Franciszku. I teraz na tej odkupionej części mieszkam ja z rodziną :)

Wieś Jamno:
Jest to informacja zawarta w umowie przedmałżeńskiej sporządzonej w 1938 roku.
Prawa do osady położonej we wsi Jamno i zapisanej w tabeli likwidacyjnej pod nr 11 ma Czesław Doroba.

I to są wszystkie informacje jakie w tej chwili posiadam.

Pozdrawiam
Ania
Niciszewska_Aleksandra

Sympatyk

Aniu mam Dorobów z Jamna w drzewie, dziękuję za komentarz

Ola :)
anija1982

Sympatyk

Olu,
Moje dwie babcie pochodzą z Dorobów z Jamna. Dlatego doskonale znam tą gałąź drzewa 🙂
Niciszewska_Aleksandra

Sympatyk

Aniu,
napisałaś powyżej, że o umowie przedślubnej z 1938 roku - u jakiego Notariusza była sporządzona?

Ola
anija1982

Sympatyk

Olu,
Notariusz nazywał się Marian Janowski.
Jego kancelaria mieściła się w Łowiczu przy ulicy Marszałka J. Piłsudskiego nr 8.

Pozdrawiam Ania
ODPOWIEDZ

Wróć do „Posiadam listę, wykaz”