Witam i bardzo proszę o sprawdzenie nazwiska Drożdżeński, miejscowość Żelechów.
Pozdrawiam
Jacek Drożdżeński
Żelechów Wielki tom.II Autor pisze :
" Cmentarz katolicki w Żelechowie Wielkim położony jest w zachodniej części wsi ...." Jest to cmentarz wciąż czynny , zadbany , prawie wyłącznie ukraiński . Znalazłem tam tylko trzy polskie inskrypcje ...."
1 . Andzia ur.08.08.1899 zm. 01.02.1903
2 . Aleksander Dobrowolski Ksiądz kanonik
3 . Szczęsnowicz ur.1883 zm.1884
Sprawdziłem - KUTY brak . Nazwisko Krzysztofowicz w tomach I-III występuje : Brzeżany , Łysiec ( Krzy( ś )tofowicz - tak zapisany ), Śniatyn , podobnie jak w Kutach większość mieszkańców stanowili polscy Ormianie . Nazwiska kończyły się na " icz " , dalej Tarnopol i Zbaraż .
Witam
Proszę o sprawdzenie nazwiska Pulnarowicz w miejscowości Turka nad Stryjem woj Lwowskie
oraz nazwisko Dahl we wsi Łomna powiat Turka woj Lwowskie
pozdrawiam
Jerzy Chołoniewski
Pani Elizo .
Miejscowości : Synowódzko Wyżne, Lwów nie występują . Nazwisko : Meck , Stasiów w tomach I - III nie występuje . Poniżej opis nieistniejącego cmentarza w Stanisławowie .
Autor pisze :
" Dawny , już dzisiaj nieistniejący , cmentarz katolicki znajdował się w południowej części miasta ..." dalej " W latach osiemdziesiątych ( XX wieku ) ówczesne władze podjęły drastyczną decyzję zlikwidowania zabytkowego cmentarza....." Przekształcając to miejsce wiecznego spoczynku na miejski park , bezpowrotnie zniszczono setki artystycznie wykonanych nagrobków , pozostawiając spośród nich zaledwie 3 polskie i 6 ukraińskich w centrum parku w charakterze pomników " . Te nazwiska to : GOSŁAWSKI , MROCZKOWSKI , ŚWIDZIŃSKI . Jest również tablica pamiątkowa założyciela miasta Stanisława Potockiego i pomnik wystawiony w 1991 roku : " IMIONA WASZE ZOSTAŁY ZAPISANE W NIEBIESIECH / ŁK 10-20 " oraz poniżej : TYM KTÓRZY / TU SPOCZYWAJĄ / ORAZ OFIAROM I i II WOJNY ŚWIATOWEJ / RODACY " . Przykro mi to kolejny już nie istniejący cmentarz . Tak nie powinno był być .
Dla ułatwienia podaję spis miejscowości . Spis z tomu I jest na poprzedniej stronie tego " wątku " .
W miarę możliwości odpiszę na każde zapytanie dotyczące w / w miejscowości a zawierających informacje zawarte w " Podróże po cmentarzach Ukrainy " tom I - III .
Sz. Panie Bogdanie
Bedę zobowiazany jeżeli zechce Pan sprawdzić, czy w tych trzech tomach znajduje się nazwisko Dzwonkowski lub Dzwonkowska.
Pozdrawiam z Zielonej Góry Tadeusz Dzwonkowski
Panie Bodganie,
Z uporem maniaka pytam wszystkich o nazwisko Heydenreich (Żytomierz, Berdyczów, Kijów lub inne) oraz o nazwisko Przyrembel. Spędziłem kilka godzin na poszukiwaniach na mocno zaniedbanym cmentarzu w Berdeczowie ale nic nie znalazłem.
Będę bardzo wdzięczny za informacje.
Wojciech Kozek