W jaki sposób poznać nazwisko nieżyjącego krewnego

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Awatar użytkownika
reflex1

Sympatyk
Kontakt:

Post autor: reflex1 »

Dzień dobry,

W Internetach znalazłem akt urodzenia siostry swojego dziadka Leokadii. Na akcie widnieje adnotacja urzędnika USC w Gdańsku o dacie śmierci kobiety (2000 r), wpisano również nr aktu. Chciałbym dowiedzieć się czegoś więcej o swojej krewnej np czy miała męża, dzieci itp. Spróbowałem więc opcji najprostszej - zadzwoniłem do USC w Gdańsku z prośbą o podanie nazwiska zmarłej jakie mogła mieć po mężu (nie wiem czy w ogóle go miała). Pan kierownik USC zasłonił się RODO i było po rozmowie. Zaproponował mi tzw. zmigrowanie aktu zgonu Leokadii do USC właściwego mojemu miejscu zamieszkania, ale tu z kolei dowiedziałem się, że to niemożliwe ponieważ nie jestem bezpośrednim potomkiem zmarłej krewnej (np. wnukiem, prawnukiem) Czy z tej kuriozalnej sytuacji jest jakieś wyjście?

Paweł
Awatar użytkownika
stryker

Sympatyk
Kontakt:

Post autor: stryker »

Zmarła w Gdańsku ?
Szukałeś tu: https://cmentarze-gdanskie.pl/cmentarze ... _77037.asp ?
Pisałeś, dzwoniłeś tu: https://cmentarze-gdanskie.pl/cmentarze ... _77040.asp
pozdr.
Marcin
Awatar użytkownika
reflex1

Sympatyk
Kontakt:

Znam tę wyszukiwarkę. Nie znalazłem jej tam dlatego przypuszczam, że nosiła nazwisko po mężu.
Awatar użytkownika
stryker

Sympatyk
Kontakt:

Post autor: stryker »

Jeżeli znasz dokładną datę kiedy zmarła, imię i nazwisko panieńskie (datę urodzenia) to wystarczy zadzwonić, napisać - bez problemu powinni podać ci lokalizację nagrobka.
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

nie jest kuriozalna
możesz próbować przekonać, że zmigrowanie aktu nie musi być w żaden sposób powiązane z prawem uzyskania odpisu - jak pan kier. USC w Gdańsku zaproponował, że zmigruje to niech zmigruje ten akt i tyle, w systemie (bez wydawania AZ) można będzie sprawdzić jakie nazwisko nosiła

btw: nie piszesz czy dziadek żyje
a o dzieciach i zstępnych się nie dowiesz "poprzez urząd stanu cywilnego" - mają prawo do prywatności, założenie że żyją nie jest od czapy
będą chcieli - wyrażą zgodę
od 1 maja już nie tylko poprzez MSWiA ale w każdym gminnym możesz uruchomić procedurę wyszukania, zainicjować kontakt
no i ..pozostaje interes prawny zawsze..możesz chcieć sprawdzić czy nie zmarła panną, wdową, bezpotomnie i brat (czyli Tój dziadek) oraz zstępni dziedziczą
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Awatar użytkownika
reflex1

Sympatyk
Kontakt:

Dziękuję za sugestie. Obecnie czekam na informacje od zarządcy Cmentarzy w Gdańsku. Dam znać jak sprawa się rozwinęła.
Awatar użytkownika
reflex1

Sympatyk
Kontakt:

Sprawa załatwiona bardzo pozytywnie :) Dziękuję za wszelkie sugestie.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”