Witaj Aleksandro,Aleksandra Słobódka naposała / pisze:[...] interesuje mnie pochodzenie nazwiska Weide z którym wiąże się jak dla mnie niezrozumiala historia...
nie wszystkie nazwiska powstały w sposób czytelny i schematyczny, oparty na ogólnych zasadach słowotwórstwa. Nie zawsze też współczesne nazwisko musi być identyczne z tym, jakie nosili przodkowie wcześniej. Dlatego też samo nazwisko, to za mało na dowodzenie czegokolwiek, a tym bardziej aby móc wyjaśnić historię z niemieckim nazwiskiem Weide w paszportach Twoim i Twojego Taty (niezrozumiałą i tajemniczą nawet dla rodziny)
Mało prawdopodobne, aby rzecz mogła wyjaśnić etymologia (językoznawcza interpretacja), ani też germanizacja oraz repolonizacja nazwiska.
W tym przypadku (Weide, Woicik, Wójcik) nie chodzi o nazwisko motywowane, tzn. takie którego treść jest rozumiana i zostało przetłumaczone na inny język (np. z niemieckiego na polski, czy uprzednio z polskiego na niemiecki).
Obecnie istnieje zasada nieprzetłumaczalności nazw własnych.
Etymologię nazwiska Weide należy wyjaśnić na gruncie języka niemieckiego.
W celu przybliżenia problematyki polszczenia nazwisk genetycznie niemieckich, polecam lekturę Wstępu książki, dostępnej w Internecie: Edward Breza, Nazwiska Pomorzan. Pochodzenie i zmiany, Wydawnictwo Uniwersytetu Gdańskiego, Gdańsk 2000.
Odsyłam też do „GenWiki” „genealogy.net” zawierającej leksykon nazwisk niemieckich.
Wortal „Genealogia Polska” („GENPOL.com”) podaje wykaz: Opracowania nazwisk pochodzenia niemieckiego. Sama tematu nie zgłębiałam, bo i też języka niemieckiego nie znam, niestety.
Na stronie „moi krewni.pl” znajdują się dane o frekwencji (częstotliwości występowania) i rozmieszczeniu geograficznym interesujących Cię nazwisk w Polsce, a na stronie „verwandt.de” w Niemczech.
Łączę pozdrowienia –
Lidia