Brawo Podkarpacie
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
-
Krzysztof_Gruszka

Brawo Podkarpacie
Witam i pozdrawiam wszystkich autorów indeksów 5-05-2019 to nasz historyczny dzień przekroczyliśmy 600000 indeksów w Genetece,tak trzymać ,budujmy naszą podkarpacką rodzinę genealogiczną.
Pozdrawiam wszystkich Krzysztof
Pozdrawiam wszystkich Krzysztof
Brawo Podkarpacie
Miejsce przechowywania ksiąg: Archiwum parafialne
Odrzykoń-Bratkówka Z (1784 – 1885)
Liczba pozycji: 1 122
Autor indeksów wybranej miejscowości: mmaziarski
Mieczysławie,
dziękuję za ogrom włożonej pracy i nie ukrywam, że z nadzieją czekam na więcej wieści z Odrzykonia i jego przysiółków oraz najbliższych okolic
Pozdrawiam serdecznie Wszystkich Indeksujących i życzę dużo zdrowia oraz satysfakcji z pracy pro publico bono –
Lidia
Odrzykoń-Bratkówka Z (1784 – 1885)
Liczba pozycji: 1 122
Autor indeksów wybranej miejscowości: mmaziarski
Mieczysławie,

dziękuję za ogrom włożonej pracy i nie ukrywam, że z nadzieją czekam na więcej wieści z Odrzykonia i jego przysiółków oraz najbliższych okolic
Pozdrawiam serdecznie Wszystkich Indeksujących i życzę dużo zdrowia oraz satysfakcji z pracy pro publico bono –
Lidia
Brawo Podkarpacie
Ja również przyłączam się do podziękowań dla Pana Mieczysława i dla Wszystkich Pozostałych Indeksujących. Dziękujemy za Waszą pracę.
Sylwia
Sylwia
-
mmaziarski

Brawo Podkarpacie
Ostatnio indeksowałem Lublę,Sieklówkę,Tarnowiec-o którym mówiono,że Rosjanie spalili księgi,Trzcinicę,
Pstrągową,Iwonicz.Nowy Żmigród skompletowałem przy pomocy AP w Sanoku.
Niestety nie umieszczałem indeksów w genetece,bo proboszczowie obawiają się Rodo.
Moje zbiory przekazuję księżom,tym sympatyzującym genealogom,aby nie zmarnowały się indeksy po mojej śmierci.Od roku mam drugie życie.Staram się je wykorzystać.
Pstrągową,Iwonicz.Nowy Żmigród skompletowałem przy pomocy AP w Sanoku.
Niestety nie umieszczałem indeksów w genetece,bo proboszczowie obawiają się Rodo.
Moje zbiory przekazuję księżom,tym sympatyzującym genealogom,aby nie zmarnowały się indeksy po mojej śmierci.Od roku mam drugie życie.Staram się je wykorzystać.
MMaziarski
- Krystyna.waw

- Podziękował: 6 times
-
Gawlik_Janina
Witam,
Ja również bardzo dziękuję Wszystkim indeksującym Podkarpacie, a szczególnie dziękuję za parafię Cmolas. Cmolas i miejscowości takie jak: Mechowiec, Jagodnik, Zarębki, Hadykówka i wiele innych, to gniazdo moich przodków. Byłabym ogromnie wdzięczna za więcej informacji z tej parafii.
łączę pozdrowienia
Janina
Ja również bardzo dziękuję Wszystkim indeksującym Podkarpacie, a szczególnie dziękuję za parafię Cmolas. Cmolas i miejscowości takie jak: Mechowiec, Jagodnik, Zarębki, Hadykówka i wiele innych, to gniazdo moich przodków. Byłabym ogromnie wdzięczna za więcej informacji z tej parafii.
łączę pozdrowienia
Janina
-
mmaziarski

Po śmierci mego ojca w 1980 roku zająłem się genealogią i szukaniem krewnych,gdyż mój ojciec
wychowywany był od 9 roku życia w Domu Dziecka w Drohowyżu koło Mikołajowa.
Bliska memu sercu jest Galicja bo tu żyli moi przodkowie.Tworzyłem indeksy z parafii w których żyli
moi krewni a potem rozszerzyłem na inne parafie.Pisałem o grekokatolikach,że powinniśmy im się w pas
kłaniać,bo zostali chrześcijanami wcześniej niż reszta Polski.Tu mamy wiele przykładów ekumenizmu.
Pop z Krempnej chrzcił dzieci w Nowym Żmigrodzie w kościele R.k.
Galicja to także i ta część obecnej Ukrainy która należała do Polski.Z niej pochodzi wielu przesiedlonych Polaków
na tzw ziemie Zachodnie,na których prakltycznie nie ma indeksacji.Szkoda,bo byłaby ciągłość.
Indeksuję po to aby łączyć rodziny i odtwarzać więzi międzyludzkie,które prawie,że nie istnieją.
Oprócz Podkarpacia indeksowałem także parafie z diecezji Lwowskiej,szczególnie ze Lwowa.
Na początku czułem się osamotniony ale patrząc na w/w listę autorów indeksów mam nadzieję,że są już następcy
i będą kontynuować naszą pracę.
wychowywany był od 9 roku życia w Domu Dziecka w Drohowyżu koło Mikołajowa.
Bliska memu sercu jest Galicja bo tu żyli moi przodkowie.Tworzyłem indeksy z parafii w których żyli
moi krewni a potem rozszerzyłem na inne parafie.Pisałem o grekokatolikach,że powinniśmy im się w pas
kłaniać,bo zostali chrześcijanami wcześniej niż reszta Polski.Tu mamy wiele przykładów ekumenizmu.
Pop z Krempnej chrzcił dzieci w Nowym Żmigrodzie w kościele R.k.
Galicja to także i ta część obecnej Ukrainy która należała do Polski.Z niej pochodzi wielu przesiedlonych Polaków
na tzw ziemie Zachodnie,na których prakltycznie nie ma indeksacji.Szkoda,bo byłaby ciągłość.
Indeksuję po to aby łączyć rodziny i odtwarzać więzi międzyludzkie,które prawie,że nie istnieją.
Oprócz Podkarpacia indeksowałem także parafie z diecezji Lwowskiej,szczególnie ze Lwowa.
Na początku czułem się osamotniony ale patrząc na w/w listę autorów indeksów mam nadzieję,że są już następcy
i będą kontynuować naszą pracę.
MMaziarski
-
Maślanek_Joanna

No właśnie Czarku - zamierzałam Cię uprzedzić i napisać, że Panu Mieczysławowi zawdzięczamy pewnie z połowę indeksów z Podkarpacia
Dużo się nie pomyliłam.
Czapki z głów przez Pana pracą - sama mnóstwo skorzystałam, bo też mam przodków na Podkarpaciu (Strzyżów, Pstrągowa, DObrzechów!
Pozdrowienia
Joanna
Czapki z głów przez Pana pracą - sama mnóstwo skorzystałam, bo też mam przodków na Podkarpaciu (Strzyżów, Pstrągowa, DObrzechów!
Pozdrowienia
Joanna
-
mmaziarski

Nie cieszmy się bo zbyt wiele zostało do zrobienia.
Ale gdyby każdy z nas indeksujących na Podkarpaciu zrobił 4 tys.aktów
to wtedy by stuknął milion.
Jest jeszcze wiele parafii nietkniętych.Jeszcze jest zbyt mało skanów on line.
Ostatnio głównie z nich korzystam z uwagi na jakość.
Gdyby zrobić mapę parafii z Podkarpacia to byłoby widać jakie obszary są do zrobienia.
Np.wstydem jest że z Przemyśla jest tylko jedna księga zindeksowana.
Gdyby zrobić indeksy z Przemyśla to byłoby conajmniej 200tys.
Brak też Leżajska.
Powodzenia
Ale gdyby każdy z nas indeksujących na Podkarpaciu zrobił 4 tys.aktów
to wtedy by stuknął milion.
Jest jeszcze wiele parafii nietkniętych.Jeszcze jest zbyt mało skanów on line.
Ostatnio głównie z nich korzystam z uwagi na jakość.
Gdyby zrobić mapę parafii z Podkarpacia to byłoby widać jakie obszary są do zrobienia.
Np.wstydem jest że z Przemyśla jest tylko jedna księga zindeksowana.
Gdyby zrobić indeksy z Przemyśla to byłoby conajmniej 200tys.
Brak też Leżajska.
Powodzenia
MMaziarski
Nie zapominajmy o indeksach z Podkarpacia na lubgens:
Krzeszów - 50 589 (rz-kat.)/6 870 (gr-kat)
Huta Krzeszowska - 26 658
Kurzyna - 12 123
Pysznica - 10 415
Pniów - 8 266
Stobierna - 7 657
Zaczernie - 5 179
Rudnik nad Sanem - 4 328
Bieliny - 3 981
Grodzisko Dolne - 1 114
i wiele innych
Krzeszów - 50 589 (rz-kat.)/6 870 (gr-kat)
Huta Krzeszowska - 26 658
Kurzyna - 12 123
Pysznica - 10 415
Pniów - 8 266
Stobierna - 7 657
Zaczernie - 5 179
Rudnik nad Sanem - 4 328
Bieliny - 3 981
Grodzisko Dolne - 1 114
i wiele innych