Książki o Denkowie

Pomoc w poszukiwaniu publikacji, których nie ma w Bibliotece cyfrowej w Katalogu linków w bazie Nasze książki ; rozmowy o książkach ; Biblioteczka genealoga

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Katarzyna_m

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Katarzyna_m »

Witam

Skorzystałam z istniejącego wątku dotyczącego parafii w Denkowie, bo też tej parafii dotyczy moja prośba. W Genetece znalazłam informację o urodzonych w Denkowie - Apolonii Eichler - 1859 akt nr 5 oraz o Julianie Sewerynie Eichlerze - 08.01.1861 akt nr 8.
Chciałabym się dowiedzieć jakie imiona rodziców są wpisane w tych aktach oraz - czy figurują tam jeszcze inne osoby z tej rodziny.
Pozdrawiam
Katarzyna
Awatar użytkownika
Kostkowski

Sympatyk
Nowicjusz

Gdzie szukać małżeństw: Denków 1747 i Kotuszów 1782

Post autor: Kostkowski »

Gdzie szukać ksiąg małżeństw:
par. Denków za rok 1747
par. Kotuszów 1782
Z najlepszymi życzeniami wszelkiej pomyślności
Władysław Edward Kostkowski
Sawicki_Julian

Sympatyk

Post autor: Sawicki_Julian »

Witam Władysław, jeśli to prawda co piszą tu o Denkowie parafii, czyli teraz to Ostrowiec Św. Stanisława i metryki od końcowych lat 1600 są w parafii. Toć to Denków starszy od Ostrowca, założenie miast Ostrowca na rzecznej wyspie ( na Kamiennej ) przez Jakuba Gawrońskiego we wsi Ostrów, ponoć herbu Nowina, było w 1696 roku, a w 13 lat po tym, czyli w 1610 r. byli już tam i Żydzi.
Opisy takowe są w Muzeum Historycznym w pałacu po Wielopolskich w Częstocicach, zapytaj tam w tej bibliotece o swoich Kostkowskich w książkach, bardzo miła jest tam obsługa. Jest tam też 25 nadań dla szlachty z różnych lat i na rożne nazwiska w kolorowym wydaniu książek z tymi herbami, pozdrawiam i podaję link do Denkowa - Ostrowca, Julian ; http://parafie.genealodzy.pl/index.php?op=pr&pid=5956
Awatar użytkownika
keret

Sympatyk
Adept

Post autor: keret »

Witam
To co jest w Denkowie w kancelarii parafialnej jest już od dawna sfotografowane przez genealogów ale nie wiedzieć czemu nadal jest niedostępne patrz projek metryki rok 1747. Co do Kotuszowa i roku 1782 jest zaindeksowany w genetece.
Wracając do Denkowa kiedy byłem tam ostatni raz proboszczem był ksiądz który dość przychylnym okiem patrzył na genealogów więc ja spróbowałbym się z nim skontaktować (skontaktować=umówić się w terminie dogodnym dla księdza i pojechać do Denkowa)

M.Terek
pronobis

Sympatyk
Mistrz

Post autor: pronobis »

Witam

Poczekalnia , katalog Inne, Denków i tam w katalogu ur 1742-67 są też małżeństwa z lat które Cię interesują

Darek
pauluska94

Sympatyk

Post autor: pauluska94 »

Witam, poszukuję informacji o pradziadku - Jan Maciejczyk ur.1903 r., najprawdopodobniej właśnie w Denkowie.
Z góry dziękuję i pozdrawiam,
Paulina
Emerald

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Emerald »

Chciałabym zapytać o dość prozaiczną kwestię, może rozwiązanie jest prostsze niż mi się wydaje, ale od jakiegoś czasu nie mogę na to wpaść - czym właściwie są zgony widniejące w genetece w Denkowie w ostatnich dziesięcioleciach? Pytanie wynika stąd, że Denków był już wtedy częścią Ostrowca i jeśli dobrze rozumiem, akt zgonu wystawiany był już przez miasto, USC? Wiadomo, że parafie dalej mogły prowadzić swoje księgi, ale w takim razie zgony indeksowane w Denkowie to np. pogrzeby w danej parafii? Wątpliwości pochodzą z przypadku moich pradziadków - zarówno prababcia i pradziadek urodzili się w Denkowie, w nim brali ślub i na cmentarzu denkowskim są pochowani, natomiast w latach sześćdziesiątych zamieszkali we "właściwym" Ostrowcu i byli parafianami jednej z ostrowieckich parafii (Piaski). Prababcia zmarła w roku 1971, pradziadek w roku 1972, oboje w Ostrowcu, kiedy wpisuję ich nazwisko w genetekę, widzę zgon tylko pradziadka. Jakieś pomysły skąd wziął się pradziadek w tamtejszych aktach, skoro parafianinem już nie był, albo dlaczego nie ma tam prababci, jeśli chodziłoby o pochówki w parafii? Z innej strony, siostra tego pradziadka zmarła w latach osiemdziesiątych, jest pochowana w Denkowie i do śmierci była jego mieszkanką, a też nie wyskakuje w genetece (a indeksy są do 2010), więc naprawdę mnie nurtuje to, od czego zależy to, czy zgon został w Denkowie zanotowany.
Izabela
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

może przez analogię do innych miejsc
w części religijnej (a o takich zapisach piszemy) samo złożenie do grobu jest częścią
oprócz tego (i to bywa decydujące) należy uwzględnić np mszę żałobną
teoretycznie na "pogrzeb" (powszechnie rozumiany, w rzeczywistości zaś - na mszę i ceremonię) w "kościele przy cmentarzu" jeśli kościół jest poza parafią zmarłego - "miejscowy" proboszcz (parafii zmarłego) wydaje zgodę

czasem msza (i opłata:) jest w parafii zmarłego, czasem "już na miejscu pochówku" tj w "przycmentarnej parafii"- jeśli to dwa różne miejsca

i wtedy (jeszcze raz - przez analogię, nie piszę o Denkowie) zapis o śmierci, pogrzebie wygląda tak:

- księga zgonu parafii zejścia - jeśli tam msza
- księga pochówku cmentarza (nie księga zgonów) - jeśli tam pochówek

to (msza, ceremonia w kościele przycmentarnym, nie parafialnym) coraz częściej spotykane..chyba można powiedzieć, że (przynajmniej w niektórych regionach) wręcz dominująca praktyka
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Emerald

Sympatyk
Nowicjusz

Bardzo dziękuję, sporo mi się rozjaśniło :) To rzeczywiście możliwe, że jedno z pradziadków miało pogrzeb (ceremonię) w parafii zamieszkania, drugie zaś tam, gdzie cmentarz, stąd w Denkowie zapisany tylko zgon pradziadka. Ciekawi mnie tylko przypadek tej siostry, skoro całe życie była mieszkanką Denkowa, tam zmarła i tam ją pochowano, więc wątpię, żeby samą mszę robili jej gdzie indziej, no ale o to już popytam w rodzinie.
Izabela
Emerald

Sympatyk
Nowicjusz

Mam pytanie poniekąd odnośnie Denkowa - czy zna ktoś Jana Jaworskiego, autora książek o Denkowie lub wie, jak i gdzie je zdobyć? Widzę jakieś w zbiorach ostrowieckiej biblioteki (nie wiem, czy wszystkie), jednak większość jest niedostępna i zapisałam się w kolejkę oczekujących. Pewnie poczekałabym na spokojnie (bo zapisałam się już kilka dni temu), gdyby nie to, że dziś zobaczyłam skany pojedynczych stron i byłam pod wrażeniem informacji się tam znajdujących i ich znaczenia dla moich poszukiwań. Osoba, która mi podesłała te skany nie dysponuje całością, ma jedynie ksera stron dotyczących jej rodziny, a akurat jedna z nich rozpoczyna się akapitem o moich krewnych, który jest urwany - zaczynał się na poprzedniej. Jeśli ktoś ma dostęp do autora bądź jego rodziny i są jeszcze w posiadaniu jakichś wolnych egzemplarzy, to chętnie bym kupiła, jeśli natomiast ktoś z użytkowników ma po prostu jakiś swój prywatny egzemplarz, to chociaż odezwałabym się w kwestii interesujących mnie informacji (może akurat ciekawiącej mnie strony :) ).
Pozdrawiam
Izabela
Awatar użytkownika
pdanielak

Sympatyk

Post autor: pdanielak »

Witam,
Jak zdobedziesz cokolwiek to daj znac :). Przypominam ze do 1954 Denkow byl czescia gminy Bodzechow. Polecam zajrzec do ksiazki "Bodzechow - wczoraj I dzis" autor Brociek. Latwiej zdobyc:). Niewiel ale zawsze cos. Chyba wersja elektroniczna byla gdzies do kupienia na google.

Piotr
kiedys z Denkowa teraz z Gdyni
Awatar użytkownika
Kostkowski

Sympatyk
Nowicjusz

Katarzyna_m pisze:...W Genetece znalazłam informację o urodzonych w Denkowie - Apolonii Eichler - 1859 akt nr 5 oraz o Julianie Sewerynie Eichlerze - 08.01.1861 akt nr 8.
Chciałabym się dowiedzieć jakie imiona rodziców są wpisane w tych aktach oraz - czy figurują tam jeszcze inne osoby z tej rodziny.
Pozdrawiam
Katarzyna
Czy masz już te akty?
Emerald pisze:Mam pytanie poniekąd odnośnie Denkowa - czy zna ktoś Jana Jaworskiego, autora książek o Denkowie lub wie, jak i gdzie je zdobyć? Widzę jakieś w zbiorach ostrowieckiej biblioteki (nie wiem, czy wszystkie), jednak większość jest niedostępna i zapisałam się w kolejkę oczekujących. Pewnie poczekałabym na spokojnie (bo zapisałam się już kilka dni temu), gdyby nie to, że dziś zobaczyłam skany pojedynczych stron i byłam pod wrażeniem informacji się tam znajdujących i ich znaczenia dla moich poszukiwań. Osoba, która mi podesłała te skany nie dysponuje całością, ma jedynie ksera stron dotyczących jej rodziny, a akurat jedna z nich rozpoczyna się akapitem o moich krewnych, który jest urwany - zaczynał się na poprzedniej. Jeśli ktoś ma dostęp do autora bądź jego rodziny i są jeszcze w posiadaniu jakichś wolnych egzemplarzy, to chętnie bym kupiła, jeśli natomiast ktoś z użytkowników ma po prostu jakiś swój prywatny egzemplarz, to chociaż odezwałabym się w kwestii interesujących mnie informacji (może akurat ciekawiącej mnie strony :) ).
Pozdrawiam
Napisz o jaką książkę chodzi i podaj numery stron Cię interesujących.
pronobis

Sympatyk
Mistrz

Post autor: pronobis »

Denków dawny i dzisiejszy - wydanie 2000 i Historia 640 lat Bodzechowa - wydanie 2013 to książki wydane nakładem autora w niewielkiej ilości. Autor mieszkał kiedyś w Denkowie, chodził po ludziach, spisywał opowieści
i zbierał informacje bezpośrednio od rodzin. Jest tu bardzo dużo ciekawych zdjęć i opowieści rodzinnych, ale najcenniejsze są te dotyczące końca wieku XIX i wieku XX. Natomiast informacje genealogiczne zamieszczone przy opisywanych rodzinach, a dotyczące czasów wcześniejszych są mocno niepełne i czasami mylące.
Autor opiera się przede wszystkim na przekazach rodzinnych i nielicznych dokumentach, ale nie na metrykach dotyczących wieku XIX i wcześniejszych.

Pozdrawiam

Darek Pronobis
Awatar użytkownika
Kostkowski

Sympatyk
Nowicjusz

Mam w tej chwili w domu z biblioteki pedagogicznej Jana Workowskiego - Jaworskiego:
"Dzieje Denkowa" Ostrowiec Świętokrzyski rok 1981,
a z biblioteki miejskiej:
"Denków" Wrocław, marzec 1993 stron 217,
"Nasz Denków w fotografii" Wrocław, 1999 stron 408,
"Denków w zwierciadle historii" Wrocław, maj 1998 stron 484.
W pedagogicznej jest jeszcze dwie książki tego autora, a w miejskiej chyba nic więcej, ale w szkole w Denkowie mogą być inne i znajomy regionalista może mieć jeszcze coś innego. Poza tym mam skan w pdf. Przemiany demograficzne Denkowa, Antoni Żak.

Izabelo jeśli kartki, o których piszesz pochodzą z którejś z tych książek to interesujące Cię sfotografuje i wyślę.
saturnin

Sympatyk

Post autor: saturnin »

Dysponuję dawnym adresem i numerem telefonu stacjonarnego pana Jana Workowskiego-Jaworskiego. Dane te pochodzą sprzed wielu lat, więc mogą być nieaktualne. Poza tym nie wiem, czy adresat jeszcze żyje - kiedy rozmawiałem z nim koło 2001 r. był już po siedemdziesiątce. Proszę o kontakt na priv.

Pozdrawiam
Piotr Boczarski
ODPOWIEDZ

Wróć do „Książki, Biblioteki”