Więźniowe św. Krzyża

Pomoc w poszukiwaniach informacji

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Awatar użytkownika
kamil_360

Sympatyk
Nowicjusz

Więźniowe św. Krzyża

Post autor: kamil_360 »

Witam serdecznie!
Piszę z zapytaniem, czy macie może jakieś info, jak zdobyć dane o więźniach św. Krzyża; dowiedziałem się, że mój pradziadek był jednym z nich, a chodzi mi konkretnie o ustalenie dat jego pobytu tam.
Gdyby ktoś coś wiedział, bardzo proszę o odp. lub kontakt-
email:kamilsmieszek360@gmail.com
gg:13685395
Kamil Śmieszek
Awatar użytkownika
Babcia_Ela

Sympatyk

Więźniowe św. Krzyża

Post autor: Babcia_Ela »

Witaj Kamilu,
Myślę,że chodzi Ci o więzienie ,które kiedyś było w klasztorze na gorze Sw.Krzyż w Górach Swietokrzyskich.
Ja tylko wiem,że było tam więzienie za czasów carskich i chyba niemieckiej okupacji.Nic więcej.
Pozdrawiam.
Ela
Awatar użytkownika
Pieniążek_Stanisław

Nieaktywny
Mistrz

Więźniowe św. Krzyża

Post autor: Pieniążek_Stanisław »

Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

Więźniowe św. Krzyża

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

W czasie II wojny przetrzymywano (a raczej mordowano) jeńców sowieckich (nie do końca pewne czy jedynie ich), więzienie było i za II Rzeczpospolitej (dość sławne czy tez niesławne) a być może krótko po II wojnie (tj raczej tuż przed końcem II wojny) również.
Potencjalny okres których wchodzi w grę, a więc i źródła zbyt szerokie żeby pomóc:(

pozdrawiam

P.S. Spóźniłem się o 2 minuty z wysłaniem:) Linki z poprzedniego postu mówi prawie wszystko:)..jeśli w ogóle chodzi o Św. Krzyż o którym piszemy:)
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
JerzyGrzegorz

Sympatyk
Mistrz

Więźniowe św. Krzyża

Post autor: JerzyGrzegorz »

W zasobach Archiwum w Kielcach być może znajdziesz to co cię interesuje. Częściowo zachowała się dokumentacja więzienna niestety nie pamiętam z jakiego okresu. Dokumentacja przedwojennego więzienia w czasie II wojny trafiła w ręce Niemców a po wyzwoleniu została wywieziona przez NKWD do Moskwy. Z ZSRR do Polski powróciła w połowie lat 60 –tych.
Pozdrawiam Jurek
kamil666

Więźniowe św. Krzyża

Post autor: kamil666 »

Dziękuję serdecznie,
Tak, chodzi o byłe więzienie w klasztorze benedyktynów na św. Krzyżu
Z tego co wiem, dziadek został tam przywieziony z pospolitej łapanki..
Nie lubię archiwów, bo jeszcze nigdy nie spotkałem się z miłą obsługą..mogłaby istnieć możliwość indeksowania, a podczas dzwonienia dowiedzenia się czy w ogole coś czego szukamy w ogóle oni mają, anie płacić 60 zł na godzinę zeby czasem dowiedzieć się, że to pieniądze wyrzucone w błoto...
Awatar użytkownika
Pieniążek_Stanisław

Nieaktywny
Mistrz

Więźniowe św. Krzyża

Post autor: Pieniążek_Stanisław »

Oj nieładnie Kamilu. Z Twojej wypowiedzi można by wnioskować, że byłeś w wielu archiwach i wszędzie Cię niegrzecznie obsłużyli.
Prowadząc firmę genealogiczną, przez wiele lat, odwiedziłem dużo archiwów i praktycznie może raz czy dwa spotkałem się z tym, że potraktowano mnie jak natręta. Było to jednak bardzo dawno. Natomiast w ogromnej większości archiwów byłem zawsze bardzo mile obsłużony. Pamiętaj o jednym, że nikt Ci nie musi szukać na telefoniczne zlecenie. W tej chwili prawie ze wszystkimi (a może nie prawie) archiwami można się kontaktować mailowo a także tą drogą zamawiać interesujące dokumenty. Nie uogólniaj więc swoich opinii.
Staszek
kamil666

Więźniowe św. Krzyża

To znaczy, miałem doczynieni0e z czterema, i poczułem się jak natręt. Mailowo nic nie chciały odpowiedzieć, a za wyszukiwanie tak jak powiedziałem 60zł/h. Czsem odnoszę wrażenie że niektórym ludziom nie chce się w ogoel pracować i wykonują swój zawód na przysłowiowe "odwal się". Wiem, że nie można generalizować! :)
Awatar użytkownika
kwroblewska

Sympatyk
Ekspert

Re: Więźniowe św. Krzyża

Post autor: kwroblewska »

kamil666 pisze: Czsem odnoszę wrażenie że niektórym ludziom nie chce się w ogoel pracować i wykonują swój zawód na przysłowiowe "odwal się". Wiem, że nie można generalizować! :)
Kamilu,
a może warto własny krótki post przed wysłaniem przeczytać, poprawić literówki i dopiero wysłać. Nie generalizuję ale odnoszę wrażenie........

Krystyna
kamil666

Owszem, warto, i przepraszam :)
kamil666

Ale wróćmy do tematu, bo trochę odbiegliśmy od niego...
Awatar użytkownika
kamil_360

Sympatyk
Nowicjusz

Więźniowie św. KrzyżaW

Witam, piszę ponownie o tym samym temacie, bo nie wiedzieć czemu poprzedniego postu nie widać...
A więc, do rzeczy: Próbuję ustalić daty pobytu tam mojego pradziadka, i nie wiem gdzie szukać, w google nic na ten temat nie znlazłem...
W razie czego zostawiam dane kontaktowe
gg:13685395
e-mail:kamilsmieszek360@gmail.com
Wielkie dzięki za wszelką pomoc,
pozdrawiam,
Kamil
Awatar użytkownika
Kaczmarek_Aneta

Sympatyk
Legenda

Post autor: Kaczmarek_Aneta »

Najlepiej korzystać z opcji: Zobacz swoje posty, a wtedy nie byłoby problemu z odszukaniem wcześniejszego Twojego wątku:

http://www.genealodzy.pl/index.php?name ... highlight=

Pozdrawiam,
AK
Awatar użytkownika
kamil_360

Sympatyk
Nowicjusz

Ok, dzięki
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję zasobów, informacji”