(MoiKrewni.pl) vs. MyHeritage.pl

Wzajemna pomoc w tworzenie drzewa genealogicznego, dyskusje o genealogicznych programach , opowiadania historyczno-genealogiczne o rodzinie , nasze blogi genealogiczne...

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

ElżbietaMarkiewicz

Sympatyk

Post autor: ElżbietaMarkiewicz »

Dlaczego administratorzy sami zadecydowali nie biorąc pod uwagę naszego zdania zanim wszystko pozmieniali. Nikt sie nas nie pytał czy nam to odpowiada. Komu to przeszkadzało? Niedługo połączą wszystkie programy genealogiczne i drzewa w jedno.
Awatar użytkownika
Thomeck

Nieaktywny

Post autor: Thomeck »

Sami zadecydowali bo nie mieli obowiązku się pytac o opinię (nie mówiąc już o zgodzie) swoich użytkowników. Właściciel może zrobić z portalem co uzna za słuszne i już.
A czy jak łączą się dwa banki to też pytaja klientów o zgodę? ;)
stengiel_jarosław

Sympatyk

Post autor: stengiel_jarosław »

Korzystam z Drzewa Genealogicznego, które pozwala mi jakoś zapisać moje dane. Może nie jest rewelacyjne, ale w moim własnym komputerze. Miałem kilkadziesiąt osób zapisanych na mk, ale to służyło tylko do złapania tzw. kontaktu z ludźmi szukających tych samych nazwisk. Oczywiście to ja znalazlem kilka gałęzi rodzinnych. Teraz po połączeniu z mh, widzę że to straszna kaszana. Właściciele tych portali widzą tylko kasę sprzedając dane osobowe naszych krewnych, zwykła podłość. Proponuję im nie dać zarobić. Jeżeli ktoś poważnie zajmuje się genealogią rodzinną to powinien opierać się na chociażby forgenie lub genealogach. A do szewskiej pasji doprowadzają mnie podstrony tych beznadziejnych portali gdzie tworzy się herby. Pozostawiam to bez komentarza. Herbu nie miałem i nie będę miał, swoich korzeni się nie wstydzę. Pozdrawiam. Jarek
Awatar użytkownika
Oleszka

Sympatyk
Adept

Post autor: Oleszka »

Dziękuję wszystkim za porady !!!
Pani Elżbieta z forgen dała dobry adres:

http://pl.wikipedia.org/wiki/Program_genealogiczny

jest tu fajne porównanie tych wszystkich programów do tworzenia dzrewek :)

Nie powiem mk miało sporo fajnych funkcji, a również to, że mogłam zapraszać krewnych i one także uzupełniały to samo drzewko.
Podobały mi sie także wydruki w różnej postaci.
No cóz trudno, pobrałam gedcom, skopiowałam zdjęcia.
Teraz coś musze wybrać.
Jedno jest pewne ani na mk an mh moje drzewko nie zostanie, wole je skasować niż miałby ktoś mieć uzytek z moich danych!

Pozdrawiam serdecznie :)
Ola
Awatar użytkownika
AndrzejOsiński

Sympatyk
Adept

Post autor: AndrzejOsiński »

Tak samo jak wyżej: szykuję dane do exportu i likwiduję tam drzewko.
Andrzej Osiński - syn Mieczysława, syna Pawła, syna Piotra.
Lipińska_Elżbieta

Sympatyk

Post autor: Lipińska_Elżbieta »

Oleszka pisze:Dziękuję wszystkim za porady !!!
Pani Elżbieta z forgen dała dobry adres:

http://pl.wikipedia.org/wiki/Program_genealogiczny

jest tu fajne porównanie tych wszystkich programów do tworzenia dzrewek :)

Nie powiem mk miało sporo fajnych funkcji, a również to, że mogłam zapraszać krewnych i one także uzupełniały to samo drzewko.
Podobały mi sie także wydruki w różnej postaci.
No cóz trudno, pobrałam gedcom, skopiowałam zdjęcia.
Teraz coś musze wybrać.
Jedno jest pewne ani na mk an mh moje drzewko nie zostanie, wole je skasować niż miałby ktoś mieć uzytek z moich danych!

Pozdrawiam serdecznie :)
Ola
Skorzystałam z tej porady i wydaje mi się, że portal www.bliscy.pl proponuje chyba najciekawsze rozwiązania. Są tam bardzo przejrzyste funkcje. W dodatku podobne do tych, które występują (występowały) w portalu www.moikrewni.pl. Muszę powiadomić wszystkich moich krewnych, że przenosimy się właśnie tam, bo wszyscy mogą uczestniczyć nadal w tworzeniu naszego drzewa. Pozdrawiam
rbodziony

Sympatyk

Post autor: rbodziony »

no mi sie nie podobaja bliscy bo trzeba sie zarejestrowac na WP a druga sprawa nie widze tam forum z prawdziwego zdarzenia + nie widze exportu do GEDCOM-a
na MH jeden rok mozna przeczekac z dwa ze maja integracje z FTB jak sciagnalem sobie z drzewa na MH export w GEDCOM (w zalaczeniu ze zdjeciami) to ladnie mi sie one pokazaly
Awatar użytkownika
bozenabalaw

Członek Honorowy
Tytan

Post autor: bozenabalaw »

Nie podoba mi się Bliscy. pl . Oni kupili Trees i podpadli. W MH też nie chcę mieć drzewa, bo darmowe jest tylko do 500 osób potem tylko płać. Do tego pomieszali zdjęcia i nie mam ochoty poprawiać (nie wiem nawet jak?) W MK nie mogę poprawić bo nie reaguje. Jak sciągnąć drzewo z moich krewnych ? Kto wie? Pozdrawiam Bożena
Serdeczności Bożena Balawender
Awatar użytkownika
Oleszka

Sympatyk
Adept

poschadel pisze:Ja zdecydowałem się na Ahnenblatt

Darmowy, polska wersja i prosty.

Też straciłem zaufanie do programów online.
Właśnie się na tym programame zastanawiam.
Jest troche podobny do moich krewnych wersja "domowa" czyli offline.

Przeglądałam oba, proste w obsłudze i po polsku.
szkoda tylko, że nie ma tylu opcji i wydruków, do których przyzwyczaiłi nie "moi krewni".

No cóż ważne, że mam dane i fotki zgrane :))

Pozdrawiam
Ola :)
Awatar użytkownika
Oleszka

Sympatyk
Adept

Bożenko :)

Zaloguj sie do mk - tylko do odczytu.
Przejdz do edycji drzewa.
Z lewej strony otwórz zakładkę ustawienia.
Wybierz : dalsze funkcje, Gedcom- export.
Pojawi się komunikat:
"Twój plik GEDCOM został utworzony. Jak tylko plik zostanie utworzony otrzymasz od nas email z linkiem do ściagniecia."

Po jakimś czasie dostaniesz majla, widomośc bedzie w skrzytnce odbiorczej na moich krewnych.
W treści bedzie wspomniany wyżej link, jak klikniesz to zapyta się gdzie ten plik zapisyać.
Wskaż miejsce na dysku komputera i zapisz.
Później gdy bedziesz miała juz wybrany, wgrany program, wybierz opcję Import pliku Gedcom.

Mam nadzieje, że nie zakręciłam Cie :)

Pozdrawiam
Ola
Awatar użytkownika
Krzysztof_Wasyluk

Sympatyk

Post autor: Krzysztof_Wasyluk »

Oleszka pisze:
poschadel pisze:Ja zdecydowałem się na Ahnenblatt
Darmowy, polska wersja i prosty.
Też straciłem zaufanie do programów online.
Właśnie się na tym programame zastanawiam.
Jest troche podobny do moich krewnych wersja "domowa" czyli offline.

Przeglądałam oba, proste w obsłudze i po polsku.
szkoda tylko, że nie ma tylu opcji i wydruków, do których przyzwyczaiłi nie "moi krewni".

No cóż ważne, że mam dane i fotki zgrane :))

Pozdrawiam
Ola :)
wersja "domowa" mk oraz Ahnenblatt są tego samego autora. Ahnenblatt jest pełniejszy, a mk to taki surogat.

Pozdrawiam
Krzysztof
zetka

Sympatyk
Adept

Post autor: zetka »

AndrzejOsiński pisze:Tak samo jak wyżej: szykuję dane do exportu i likwiduję tam drzewko.
Dostałam dziś informacje od Redakcji ze aby skasować drzewo muszą się wszyscy aktywni członkowie zrzec członkostwa.
Pozdrawiam
Żaneta
Awatar użytkownika
Oleszka

Sympatyk
Adept

Od mk ??? czy od mh?
oni chyba żartują sobie ... :( Przecież to ja założyłam drzewo i jestem webmasterm.
Awatar użytkownika
Oleszka

Sympatyk
Adept

Dziekuje Krzysztofie :)
teraz wszystko jasne !
Awatar użytkownika
Oleszka

Sympatyk
Adept

Ale przeciez jest opcja na mk

Aby usunąć konto, należy przejść do "Ustawienia", gdzie w części "Członkostwo" - "Zakończ członkostwo" można to wykonać. Jeżeli chcemy utworzyć inne drzewo lub do innego dołączyć, korzystając z tego samego adresu E-mail, należy pamiętać, aby go nie blokować. Jeżeli to konto jest jedynym, aktywnym w drzewie, to razem z kontem zostanie usunięte również całe drzewo.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nasze drzewa, Programy genealogiczne, Monografie o rodzinach”