(MoiKrewni.pl) vs. MyHeritage.pl
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
-
ElżbietaMarkiewicz

-
stengiel_jarosław

Korzystam z Drzewa Genealogicznego, które pozwala mi jakoś zapisać moje dane. Może nie jest rewelacyjne, ale w moim własnym komputerze. Miałem kilkadziesiąt osób zapisanych na mk, ale to służyło tylko do złapania tzw. kontaktu z ludźmi szukających tych samych nazwisk. Oczywiście to ja znalazlem kilka gałęzi rodzinnych. Teraz po połączeniu z mh, widzę że to straszna kaszana. Właściciele tych portali widzą tylko kasę sprzedając dane osobowe naszych krewnych, zwykła podłość. Proponuję im nie dać zarobić. Jeżeli ktoś poważnie zajmuje się genealogią rodzinną to powinien opierać się na chociażby forgenie lub genealogach. A do szewskiej pasji doprowadzają mnie podstrony tych beznadziejnych portali gdzie tworzy się herby. Pozostawiam to bez komentarza. Herbu nie miałem i nie będę miał, swoich korzeni się nie wstydzę. Pozdrawiam. Jarek
Dziękuję wszystkim za porady !!!
Pani Elżbieta z forgen dała dobry adres:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Program_genealogiczny
jest tu fajne porównanie tych wszystkich programów do tworzenia dzrewek
Nie powiem mk miało sporo fajnych funkcji, a również to, że mogłam zapraszać krewnych i one także uzupełniały to samo drzewko.
Podobały mi sie także wydruki w różnej postaci.
No cóz trudno, pobrałam gedcom, skopiowałam zdjęcia.
Teraz coś musze wybrać.
Jedno jest pewne ani na mk an mh moje drzewko nie zostanie, wole je skasować niż miałby ktoś mieć uzytek z moich danych!
Pozdrawiam serdecznie
Ola
Nie powiem mk miało sporo fajnych funkcji, a również to, że mogłam zapraszać krewnych i one także uzupełniały to samo drzewko.
Teraz coś musze wybrać.
Jedno jest pewne ani na mk an mh moje drzewko nie zostanie, wole je skasować niż miałby ktoś mieć uzytek z moich danych!
Pozdrawiam serdecznie
Ola
- AndrzejOsiński

-
Lipińska_Elżbieta

Skorzystałam z tej porady i wydaje mi się, że portal www.bliscy.pl proponuje chyba najciekawsze rozwiązania. Są tam bardzo przejrzyste funkcje. W dodatku podobne do tych, które występują (występowały) w portalu www.moikrewni.pl. Muszę powiadomić wszystkich moich krewnych, że przenosimy się właśnie tam, bo wszyscy mogą uczestniczyć nadal w tworzeniu naszego drzewa. PozdrawiamOleszka pisze:Dziękuję wszystkim za porady !!!
Teraz coś musze wybrać.
Pozdrawiam serdecznie
Ola
no mi sie nie podobaja bliscy bo trzeba sie zarejestrowac na WP a druga sprawa nie widze tam forum z prawdziwego zdarzenia + nie widze exportu do GEDCOM-a
na MH jeden rok mozna przeczekac z dwa ze maja integracje z FTB jak sciagnalem sobie z drzewa na MH export w GEDCOM (w zalaczeniu ze zdjeciami) to ladnie mi sie one pokazaly
na MH jeden rok mozna przeczekac z dwa ze maja integracje z FTB jak sciagnalem sobie z drzewa na MH export w GEDCOM (w zalaczeniu ze zdjeciami) to ladnie mi sie one pokazaly
- bozenabalaw

Nie podoba mi się Bliscy. pl . Oni kupili Trees i podpadli. W MH też nie chcę mieć drzewa, bo darmowe jest tylko do 500 osób potem tylko płać. Do tego pomieszali zdjęcia i nie mam ochoty poprawiać (nie wiem nawet jak?) W MK nie mogę poprawić bo nie reaguje. Jak sciągnąć drzewo z moich krewnych ? Kto wie? Pozdrawiam Bożena
Serdeczności Bożena Balawender
Właśnie się na tym programame zastanawiam.poschadel pisze:Ja zdecydowałem się na Ahnenblatt
Darmowy, polska wersja i prosty.
Też straciłem zaufanie do programów online.
Jest troche podobny do moich krewnych wersja "domowa" czyli offline.
Przeglądałam oba, proste w obsłudze i po polsku.
szkoda tylko, że nie ma tylu opcji i wydruków, do których przyzwyczaiłi nie "moi krewni".
No cóż ważne, że mam dane i fotki zgrane
Pozdrawiam
Ola
Bożenko 
Zaloguj sie do mk - tylko do odczytu.
Przejdz do edycji drzewa.
Z lewej strony otwórz zakładkę ustawienia.
Wybierz : dalsze funkcje, Gedcom- export.
Pojawi się komunikat:
"Twój plik GEDCOM został utworzony. Jak tylko plik zostanie utworzony otrzymasz od nas email z linkiem do ściagniecia."
Po jakimś czasie dostaniesz majla, widomośc bedzie w skrzytnce odbiorczej na moich krewnych.
W treści bedzie wspomniany wyżej link, jak klikniesz to zapyta się gdzie ten plik zapisyać.
Wskaż miejsce na dysku komputera i zapisz.
Później gdy bedziesz miała juz wybrany, wgrany program, wybierz opcję Import pliku Gedcom.
Mam nadzieje, że nie zakręciłam Cie
Pozdrawiam
Ola
Zaloguj sie do mk - tylko do odczytu.
Przejdz do edycji drzewa.
Z lewej strony otwórz zakładkę ustawienia.
Wybierz : dalsze funkcje, Gedcom- export.
Pojawi się komunikat:
"Twój plik GEDCOM został utworzony. Jak tylko plik zostanie utworzony otrzymasz od nas email z linkiem do ściagniecia."
Po jakimś czasie dostaniesz majla, widomośc bedzie w skrzytnce odbiorczej na moich krewnych.
W treści bedzie wspomniany wyżej link, jak klikniesz to zapyta się gdzie ten plik zapisyać.
Wskaż miejsce na dysku komputera i zapisz.
Później gdy bedziesz miała juz wybrany, wgrany program, wybierz opcję Import pliku Gedcom.
Mam nadzieje, że nie zakręciłam Cie
Pozdrawiam
Ola
- Krzysztof_Wasyluk

wersja "domowa" mk oraz Ahnenblatt są tego samego autora. Ahnenblatt jest pełniejszy, a mk to taki surogat.Oleszka pisze:Właśnie się na tym programame zastanawiam.poschadel pisze:Ja zdecydowałem się na Ahnenblatt
Darmowy, polska wersja i prosty.
Też straciłem zaufanie do programów online.
Jest troche podobny do moich krewnych wersja "domowa" czyli offline.
Przeglądałam oba, proste w obsłudze i po polsku.
szkoda tylko, że nie ma tylu opcji i wydruków, do których przyzwyczaiłi nie "moi krewni".
No cóż ważne, że mam dane i fotki zgrane)
Pozdrawiam
Ola
Pozdrawiam
Krzysztof
Ale przeciez jest opcja na mk
Aby usunąć konto, należy przejść do "Ustawienia", gdzie w części "Członkostwo" - "Zakończ członkostwo" można to wykonać. Jeżeli chcemy utworzyć inne drzewo lub do innego dołączyć, korzystając z tego samego adresu E-mail, należy pamiętać, aby go nie blokować. Jeżeli to konto jest jedynym, aktywnym w drzewie, to razem z kontem zostanie usunięte również całe drzewo.
Aby usunąć konto, należy przejść do "Ustawienia", gdzie w części "Członkostwo" - "Zakończ członkostwo" można to wykonać. Jeżeli chcemy utworzyć inne drzewo lub do innego dołączyć, korzystając z tego samego adresu E-mail, należy pamiętać, aby go nie blokować. Jeżeli to konto jest jedynym, aktywnym w drzewie, to razem z kontem zostanie usunięte również całe drzewo.