Wykazy osób z akt parafialnych diecezji pińskiej do 1947 rok
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
-
Arek_Bereza

- Brozek_Oskar

Witoldzie,
wytłumaczę Ci w mailu jak to było z tymi Sielickimi.
Anna nie posiada w tej książce większej ilości informacji, więc Ci na te pytania na pewno nie będzie w stanie odpowiedzieć.
Pozdrawiam,
Oskar Brożek
wytłumaczę Ci w mailu jak to było z tymi Sielickimi.
Anna nie posiada w tej książce większej ilości informacji, więc Ci na te pytania na pewno nie będzie w stanie odpowiedzieć.
Pozdrawiam,
Oskar Brożek
Szukam Domaszewicz, Łosowski, Leszczyłowski, Łomanowski, Betlewicz, Pawłowski i Nowicki z terenów dawnego województwa Nowogródzkiego, konkretniej okolic Lachowicz, Zubielewicz, Baranowicz, Nieświeża, Klecka, Krzywoszyna, Niedźwiedzicy, Słucka
-
Witold1948

- Zieliński_Marek

Witam,celonesa pisze: w ksiedze parafialnej byc moze sa jakies zapisy, dodatkowe informacje o malzenstwie Boleslawa Lenkiewicza i Aleksandry Kalajew - odbylo sie ono w Warszawie 28 maja 1906, ale w parafii pinskiej byl on oglaszany (zapowiedzi) trzy razy: 14, 21 i 23 maja
mój dziadek szuka naszych krewnych i wśród dokumentów, które udało mu się uzyskać znajduje się odręcznie zapisany akt małżeństwa Bolesława Lenkiewicza z Aleksandrą Kalajew w języku starorosyjskim (skorzystaliśmy z usług tłumacza, który przełożył to na język polski).
Jeżeli jest Pani zainteresowana uzyskaniem kopii dokumentu, proszę o kontakt w wiadomości prywatnej.
PARAFIA MATKI BOŻEJ KRÓLOWEJ KORONY POLSKIEJ
T. Księga chrztów parafii Królowej Korony Polski w Baranowiczach Poleskich 1936-1943
Nowicka Czesława Teresa, córka Adama i Antoniny z domu Olszewska,
ślubnych małżonków, prawosławna, ur. 3 X 1939 w Baranowiczach
ochrzszczona 28 XI 1939 w Baranowiczach przez ks. Antoniego
Joachimczyk, rodzice chrzesni: Władysław Guzik i Józefa Szukalska,
liczba porządkowa 100/1939
T. Księga chrztów parafii Królowej Korony Polski w Baranowiczach Poleskich 1936-1943
Dziękuję bardzo za informacje. To ona, tylko czy na pewno jest wpisane prawosławna? O ile wiem to Adam i Antonina oraz ich córki byli katolikami, ks. Antoni Joachimczyk to też katolicki kapłan.Anna_1949 pisze:PARAFIA MATKI BOŻEJ KRÓLOWEJ KORONY POLSKIEJ
Sławek Nowak
- Brozek_Oskar

No to trochę się Sławku klaruje wytłumaczenie dlaczego nie mogę znaleźć Adama Nowickiego w moich źródłach (a posiadam tylko katolickie). Być może przez pewien okres byli właśnie prawosławni. Nie udało mi się ich namierzyć.
Pozdrawiam,
Oskar Brożek
Pozdrawiam,
Oskar Brożek
Szukam Domaszewicz, Łosowski, Leszczyłowski, Łomanowski, Betlewicz, Pawłowski i Nowicki z terenów dawnego województwa Nowogródzkiego, konkretniej okolic Lachowicz, Zubielewicz, Baranowicz, Nieświeża, Klecka, Krzywoszyna, Niedźwiedzicy, Słucka
Byćmoże, chociaż w takim przypadku dziwi mnie fakt, że jako prawosławna, była ochrzczony w katolickiej parafii, przez katolickiego księdza.Brozek_Oskar pisze:No to trochę się Sławku klaruje wytłumaczenie dlaczego nie mogę znaleźć Adama Nowickiego w moich źródłach (a posiadam tylko katolickie). Być może przez pewien okres byli właśnie prawosławni. Nie udało mi się ich namierzyć.
Pozdrawiam,
Oskar Brożek
Oskar, masz może jakieś materiały nt. ochronki (domu dziecka) w Baranowiczach, prawdopodobnie prowadzonego przez zakonnice. W/g niepewnych rodzinnych przekazów Antonina Olszewska tam się wychowała. Mi udało się tylko ustalić, że faktycznie na terenie parafii MATKI BOŻEJ KRÓLOWEJ KORONY POLSKIEJ istniała ochronka.
Sławek Nowak
- Brozek_Oskar

Nowiccy na pewno się odnajdą w księgach katolickich, ponieważ sam pochodze z tej rodziny Nowickich i była ona szlachtą polską katolicką. Nie spotakałem jak na razie wśród nich prawosławnych. Ale to jest koniec XIX wieku, w sumie już nawet początek XX, gdzie mogli oni odejść od korzeni i przyjąć, nawet dla wygody, prawosławie. Wiele parafii katolickich było zlikwidowanych albo zamkniętych w tym czasie w okolicy. Mogli też z braku parafii katolickiej, po prostu chrzcić w cerkwii.
Nie mam żadnych materiałów na temat ochronki w Baranowiczach niestety, więc z tym nie pomogę.
Pozdrawiam,
Oskar Brożek
Nie mam żadnych materiałów na temat ochronki w Baranowiczach niestety, więc z tym nie pomogę.
Pozdrawiam,
Oskar Brożek