Jak poszukiwać rodziny w USA? -Dostęp ...(cz.8)

Poszukiwania rodziny wśród emigracji, poszukiwania za granicą

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Awatar użytkownika
Piachu2

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Piachu2 »

Serdeczne Dzięki dla Oli i Grażynki, ale też dla Jurka oraz Michała , który podesłał mi skan.
Dziękuję!
Krzysztof
- Szukam rodzin: Piaszczyńskich / Piaścików z Łomży, Nowogrodu, Poznania, Śremu, Leszna, Łodzi, Lublina ...
https://www.piaszczynski.pl
anna1055

Post autor: anna1055 »

..
Ostatnio zmieniony pn 20 maja 2019, 17:09 przez anna1055, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Krystyna.waw

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Krystyna.waw »

anna1055 - odpowiedziałam ci w innym wątku.

Wiesz, że kopiowanie jednego postu w wielu watkach to spamowanie?
Krystyna
*** Szarlip, Zakępscy, Kowszewicz, Broczkowscy - tych nazwisk szukam.
SylwiaJ

Sympatyk
Ekspert

Post autor: SylwiaJ »

Czy ktoś z Państwa zechciałby mi pomóc w wytropieniu jakiegoś sladu po moim pradziadku?
Pradziadek mój, Jan Madej, wyjeżdzal co najmniej dwukrotnie do USA.

Pierwszy raz w 1902 jako 25letni człowiek, manifest jest tu: https://www.libertyellisfoundation.org/ ... 5pZmVzdCI7 , linia 9
(manifest nie ma drugiej strony niestety)

Z aktu ślubu wynika, że był żonaty juz wtedy z moją prababcią (ślub w rodzinnej wsi), ona została w Polsce z małym dzieckiem.
Wiem z opowieści rodzinnych, że pradziadek wyjeżdzał jeszcze co najmniej raz, niektorzy twierdzą, ze dwa razy.
Do Polski pradziadek musiał wrocić przed 1910 (rok urodzenia kolejnego dziecka), kolejne dzieci rodzą sie w odstępach 3-4 letnich, aż do 1926 (wtedy rodzi sie ostatnie dziecko) kiedy pradziadek wyjechał znowu
https://www.libertyellisfoundation.org/ ... 5pZmVzdCI7 , linia 6

I tyle wiem.
Dokumenty wskazuja więc, ze wyjazdy były dwa; ew. w miedzyczasie był jeszcze jeden wyjazd, ale sladu po nim nie ma.
Po wyjeździe w 1926 pradzaidek już do Polski nie wrócił.
Znowu z rodzinnych opowieści wiem, że na pocz. lat 30-tych pradziadek ściągnął do siebie córkę Annę, która już z ojcem została, wyszła za mąż w USA, podobno za jakiegoś emigranta z Polski, znajomego jej ojca.
Danych o wyjeździe Anny nie znalazłam.
Nie znalazlam takze żadnych sladów bytności w USA pradziadka Jana, ani jego córki
Przekopałam masę amerykańskich dokumentów i nic, jakby sie zapadli pod ziemię :(((

W latach 60-tych /70-tych (?) w Polsce był syn Anny, który po jej smierci odkrył jej pamietniki pisane po polsku i wzruszony historią matki przybył do Polski, aby wziąć na jej grób woreczek ziemi z grobu jej matki. Kontakty rodzinne wymierają gdzież w latach 90-tych.

Bardzo chciałabym poznać amerykańkie losy mojego przodka i jego córki, ustalić jego historię. Od kilku lat stoję w miejscu.

Czy ktoś z Państwa ma pomysł, gdzie szukać czegokolwiek?
Pozdrawiam
Sylwia
---
Szukam potomków pary: Antonina (Wolak) i Stanisław Dziedziak; okolice: Dębica, Lubzina
beatpatt35

Sympatyk
Adept

Post autor: beatpatt35 »

Manifest z 1902 r. podaje, że Jan Madej był stanu wolnego. Na drugiej stronie manifestu z 1926 r. jest informacja, że Jan Madej był w USA w latach 1902-1908. Port Elizabeth, New Jersey. W 1926 r. pojechał do brata Leona zamieszkałego w Woodridge, New York.
Jest dokument "Declaration of Intention" ze zdjęciem z 1937 r. i "Petition for Naturalization" z 1940 r. Newark, New Jersey. Jan Madej ur. 8 marzec 1877, Zabnie, Poland. Żona Katarzyna i pięcioro dzieci mieszkają w Zabnie, Poland; córka Anna w Nowym Jorku.
Michał Chrzanowski
SylwiaJ

Sympatyk
Ekspert

Dziękuję za zainteresowanie moją sprawą. Tak, pradziadek chyba zataił fakt posiadania żony, ja mam akt ślubu poprzedzający wyjazd. Kolejnym "oszustwem" pradziadka była liczba dzieci, jaką podał w 1940: poza Anną miał jeszcze 8 żyjących; jakby liczyć tylko dzieci niedorosłe to też się nie zgadza; ani te 5 nie pasuje do nieżonatych/niezamężnych.

W jaki sposób wyszukalaś dokument dot. obywatelstwa? Gdzie? Wszystkie dokumenty innych osób z rodziny także te o naturalizację były w ancestry.
Z jakiego powodu mogę nie znajdować Jana w spisach ludności? Tego nie potrafię zrozumieć, bo powinien być ; czy ludzie się ukrywali przed tymi spisami? Mam dane każdej osoby z rodziny ze spisów jeśli tylko znałam nazwisko.

Jak mogłabym namierzyć akt ślubu Anny?
Pozdrawiam
Sylwia
---
Szukam potomków pary: Antonina (Wolak) i Stanisław Dziedziak; okolice: Dębica, Lubzina
beatpatt35

Sympatyk
Adept

Post autor: beatpatt35 »

Jest na ancestry.com kolekcja New Jersey, Naturalization Records, 1878-1945. W niej są 4 strony na temat Jana Madeja.
Michał Chrzanowski
_Nel_

Sympatyk

Post autor: _Nel_ »

Chciałam się zapytać, czy orientuje się ktoś, czy w Chicago działają jakieś organizacje polonijne, których członkowie byliby w stanie zrobić dla mnie zdjęcia grobów na cmentarzach w Chicago.
Nel
SylwiaJ

Sympatyk
Ekspert

Jednym ze sposobów pozyskania takiego zdjęcia jest poprosić przez find a grave
Findagrave.com
Wolontariusze dodadzą zdjęcia na stronę. Może to nieco potrwać, ale osobiste moje doświadczenia są bardzo dobre, otrzymałam wszystkie zdjęcia o jakie prosiłam
Pozdrawiam
Sylwia
---
_Nel_

Sympatyk

Post autor: _Nel_ »

SylwiaJ pisze:Jednym ze sposobów pozyskania takiego zdjęcia jest poprosić przez find a grave
Findagrave.com
Wolontariusze dodadzą zdjęcia na stronę. Może to nieco potrwać, ale osobiste moje doświadczenia są bardzo dobre, otrzymałam wszystkie zdjęcia o jakie prosiłam
Dziękuję za informację:)

Myślałam że na tej stronie można tylko szukać grobów.
W jaki sposób prosi się o zdjęcia grobów?
Należy założyć konto i wejść na forum i wówczas jaką zakładkę wybrać.
Nel
SylwiaJ

Sympatyk
Ekspert

Trzeba znaleźć interesujący nas grób i na stronie opisu wybranego grobu jest przycisk Request photo
Czas reakcji wolontariuszy jest różny: od kilku dni do kilku miesięcy
Zdjecie zostaje dodane w findagrave, a pytajacy otrzymać powinien mailową notyfikację o tym.

Dawno nie korzystałam, ale nie powinno sie to zmienić
Pozdrawiam
Sylwia
---
Lukaszlac1983

Sympatyk

Post autor: Lukaszlac1983 »

Dzień dobry
Proszę poszukać takich osób którzy mieszkają w Ameryce tzn miejscowość Szczaworyż par Szczaworyż
1) ♂ Dalach Antoni (*1909, +?) rodzice Michał Dalach i Stefania Ciołek miejscowość Pęczelice
2) ♂ Dalach Walter (*1912, +?) rodzice Michał Dalach i Stefania Ciołek
3) ♂ Dalach Henry (*1917, +?) rodzice Michał Dalach i Stefania Ciołek
4) ♀ Dalach Wanda (*1919, +?) rodzice Michał Dalach i Stefania Ciołek

interesuje mnie data zgonu , miejsce zgonu , imiona i nazwiska żon i mężów i ich dzieci , wnuki czy nawet prawnuki

Pozdrawiam
Łukasz Ł
JakubSt

Sympatyk

Post autor: JakubSt »

Czy istnieje możliwość znalezienia osoby która wyemigrowała do USA w drugiej połowie XIX wieku, z okolic Puław? Po emigracji prawdopodobnie wrócił do Polski. Posiadam jedynie jego zdjęcia zrobione w Worcester Mass. Nazywał się Jan Wietrzyński.
Awatar użytkownika
Krystyna.waw

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Krystyna.waw »

Jakub, tu sprawdzałeś?
https://stevemorse.org/
Krystyna
*** Szarlip, Zakępscy, Kowszewicz, Broczkowscy - tych nazwisk szukam.
slafer

Post autor: slafer »

witam, poszukuje informacji o Jan Skałoń który wyemigrował do USA w 1910r. ? urodzony 1887r Brzozowa, Galicia
znalazłem jego rodzinę, córki, wnuki jednak za nie wiem jak dostał się do USA, nie ma go na żadnej liście pasażerskiej.
Zablokowany

Wróć do „Emigracja”