Prośba o pomoc - szukam pradziadka w Armii Carskiej cz.1

Wzajemna pomoc w poszukiwaniu zasobów i informacji historyczno-genealogicznych Gdzie szukać zasobów: informacji o żołnierzach, powstańcach, list osób poległych i pomordowanych, zaginionych osób, jeńców, obozy, wojsko

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

persson_ela

Sympatyk

Post autor: persson_ela »

Witam,poprosze o sprawdzenie,czy w spisie znajduja sie Antoni Jakowicki ur 1886 oraz
Jan Ciurapa ur 1886.Wiem ze byli w niewoli niemieckieji I W Mandzuri.
Pozdrawiam i dziekuje . Ela
Awatar użytkownika
Kuba_Wojtczak

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Kuba_Wojtczak »

Witam :)
Poproszę o sprawdzenie dwóch nazwisk: Guzdek Wawrzyniec (może być pisane jako Gozdek lub Gózdek) oraz Kuś Szczepan (tu z nazwiskiem może być różnie... Kusz, Kusiak, albo Kus)
Z góry serdecznie dziękuję! :)
Pozdrawiam!
Kuba :)
konrad1977

Sympatyk

Post autor: konrad1977 »

Witam, proszę o sprawdzenie nazwisk Gocławski i Mikowski.

Pozdr serdecznie
Konrad
harnas

Sympatyk

Post autor: harnas »

Witam ,proszę o sprawdzenie nazwiska Harasimowicz.
Pozdrawiam
Alicja
Awatar użytkownika
tg3a

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: tg3a »

Witam, Pani Joanno.
Po pewnych wahaniach i ja odważyłem się poprosić Panią o pomoc:
1) Brat przyrodni mojego dziadka, Aleksander Wojtyński, ur. najprawdopodobniej w 1872 roku, gubernia siedlecka - był skrzypkiem w orkiestrze wojskowej, ale nie wiem gdzie i w jakiej formacji (choć przeczuwam, że mogła to być piechota). Nie znam też jego stopnia wojskowego.
2) Brat mojej babci, Bogusław Wasilewski, urodzony zapewne najwcześniej w 1890 roku (zakładając 2-letnie odstępy między dziećmi), gubernia siedlecka. Podobno służył w Mandżurii, być może również w Archangielsku. Na zdjęciu, gdzie jest z kolegą, na lepiej widocznym pagonie kolegi widać oznaczenie "10 BC", poza tym żadnych pasków i innych jasnych elementów, z wyjątkiem guzika. Tak więc sądzę, że obaj koledzy byli szeregowcami, co chyba źle wróży, bo pewnie Pani nie ma wykazów z tak niską szarżą. Moje poszukiwania internetowe zdają się prowadzić do wniosku, że chodzi o 10 strzelecki wschodniosyberyjski pułk piechoty. Na formację piechoty wskazuje wzór klamry pasa.
Pozdrawiam serdecznie, i z góry dziękuję.

Tadeusz
bezet

Członek PTG
Adept

Post autor: bezet »

Witam
Chciałbym zauważyć,że musiała zaistnieć pomyłka w nazwie miasta. Archangielsk leży na północnym
zachodzie Rosji,zaś Mandżuria to południowy wschód imperium.Podejrzewam ,że chodziło o Władywostok,(zrozumiałem,ze chodzi o miasto portowe) lub inne pobliskie mu miasto.Jeden z moich przodków z tego rocznika- 1890,też służył we Władywostoku,Po rozpoczęciu I wojny światowej ,jego pułk został przetransportowany do Europy ,na front.Mój przodek zakończył I wojnę św. jako jeniec w kopalni soli w Saksonii.
Zygmunt
Awatar użytkownika
Zubrzak

Sympatyk
Adept

Post autor: Zubrzak »

Witam serdecznie

Z pewną dozą nieśmiałości i po prośbie. Jak była by możliwość sprawdzenia.

Mój prapradziadek Bolesław Zubrycki rocznik 1883 pochodził z niewielkiej wioski Nowe Aleksandrowo parafia Dobrzyniewo Kościelne koło Białegostoku. Z informacji rodzinnych wynika że prawdopodobnie służył gdzieś na Kaukazie. W 1910r. rodzi mu się najstarszy syn Władysław, a potem w krótkich ostępach kolejne dzieci, tak więc wszystko zazębia się idealnie to wojska mógł pójść jak skończył 21 lat tj. w 1904r. a sześć lat służby ukończył w 1909r. Nie był zapewne oficerem a zwykłym żołnierzem.

Pozdrawiam i przepraszam za kłopot Przemek Zubrycki
Awatar użytkownika
joanna23

Sympatyk

Post autor: joanna23 »

Zubrzak pisze:Witam serdecznie

Z pewną dozą nieśmiałości i po prośbie. Jak była by możliwość sprawdzenia.

Mój prapradziadek Bolesław Zubrycki rocznik 1883 pochodził z niewielkiej wioski Nowe Aleksandrowo parafia Dobrzyniewo Kościelne koło Białegostoku. Z informacji rodzinnych wynika że prawdopodobnie służył gdzieś na Kaukazie. W 1910r. rodzi mu się najstarszy syn Władysław, a potem w krótkich ostępach kolejne dzieci, tak więc wszystko zazębia się idealnie to wojska mógł pójść jak skończył 21 lat tj. w 1904r. a sześć lat służby ukończył w 1909r. Nie był zapewne oficerem a zwykłym żołnierzem.

Pozdrawiam i przepraszam za kłopot Przemek Zubrycki
Witaj Przemku...nazwisko zapisałam na listę...
Wiem w 100%, że jeszcze się z nim nie spotkałam w żadnym zapiskach wojskowych; nazwisko jest mi znane, bo mam znajomych w
B-stoku...
trochę będzie z nim kłopotu bo nie wiem czy wiesz, ale Zubrycki może stać się Żubryckim...
Joanna z d. Sawicka

Poszukuję : Abramowicz, Grygorczuk, Jaroccy, Sawiccy
PakoMa

Sympatyk

Post autor: PakoMa »

Witam serdecznie!
Bardzo proszę o pomoc w odszukaniu informacji na temat mojego pradziadka B.Szyrmy (Szirmy)-imienia nie znam, pochodzącego z okolic Pińska lub Grodna , lekarza w 15 pułku kozaków dońskich.Pułk ten stacjonował do I wojny światowej w Tomaszowie Lubelskim -gubernia lubelska ale już okręg wojskowy chyba w Brześciu Litewskim.
Nie mam daty jego urodzin ale prawdopodobnie to lata około 1870-1880.Pisałam już w tej sprawie do archiwum wojskowego w Moskwie niestety z zerowym skutkiem.Pozdrawiam i przepraszam "za zawracanie głowy" Marzena
krybas

Sympatyk
Adept

Post autor: krybas »

krybas pisze:Czy mogę prosić o sprawdzenie mego dziadka: Franciszek Dąbrowski ur.1870, według opowiesci rodzinnych słuzył w armii carskiej w latach 1891-1897, pochodził z powiatu płockiego. Wystąpiłam do AP w Płocku o sprawdzenie w zespole Płocki Urząd Gubernialny do spraw Powinności Wojskowej, ciekawe czy i co znajdą.
Serdecznie pozdrawiam i z góry dziękuję
Krystyna
Joanno,
dziękuje za sprawdzenie i odpowiedź, niestety mego Franciszka s. Jana ur.2.01.1870 nie ma. Kwerenda w AP Płock tez niczego nie dała. Poinformowano mnie, że nie posiadają w tym Zespole zadnych list poborowych, a tylko nieliczną korespondencję między urzędami. Myślę, że nie znając dokładnie jednostki, w której służył, szanse na jakieś odkrycie sa niewielkie, bądź żadne. Trudno :(
Pozdrawiam
Krystyna
Awatar użytkownika
Zubrzak

Sympatyk
Adept

Post autor: Zubrzak »

Dzięki Joasiu za odpowiedź.

Wiem, że to moje nazwisko jest troszkę nieszczęsne. Często też z Zubryckiego robią Zubrzyckiego, aż czasami nie mam siły tego poprawiać. Jak by coś znalazło będę ogromnie wdzięczny.

Pozdrawiam Przemek
Awatar użytkownika
joanna23

Sympatyk

Joanno,
dziękuje za sprawdzenie i odpowiedź, niestety mego Franciszka s. Jana ur.2.01.1870 nie ma. Kwerenda w AP Płock tez niczego nie dała. Poinformowano mnie, że nie posiadają w tym Zespole zadnych list poborowych, a tylko nieliczną korespondencję między urzędami. Myślę, że nie znając dokładnie jednostki, w której służył, szanse na jakieś odkrycie sa niewielkie, bądź żadne. Trudno :(
Pozdrawiam
Krystyna[/quote]

Krysiu...sama wiem, że jest to szukanie 'igły w stogu siana'....
wiadomo przecież, że nie chodzi tutaj o tysiące ale o miliony ludzi;
jednak 'docieram' powoli do coraz to większej ilości starych, historycznych książek (rosyjskich) , gdzie nazwiska polskie się pojawiają. Niestety najpierw trzeba całą księgę przeczytać (np. 600 stron), wydrukować to co jest przydatne, wyodrębnić nazwiska...
na pocieszenie wszystkim napiszę, że są też księgi - w sumie 1,8 miliona wyodrębionych nazwisk szeregowych, póki co niedostępne dla zwykłego śmiertelnika, ale myślę, że w końcu się to zmieni...są też delikatne tzw. przecieki...
wobec tego życzę nam/sobie dużej dozy cierpliwości...
Joanna z d. Sawicka

krybas

Sympatyk
Adept

Post autor: krybas »

Joasiu,
podziwiam i doceniam Twoja pracę jaka wkładasz aby takim jak ja pomóc. Nie każdy kto ma dostęp do takich książek i podobnych materiałow historycznych chce zadać sobie tyle trudu. Zdaję sobie sprawę, że jest to ogrom pracy, może za jakis czas historycy zajmą się tymi białymi plamami. Tylko czy będą mieli dostęp do materiałów w archiwach rosyjskich? Dlatego jeszcze raz wielkie dzięki i serdecznie pozdrawiam :D
Krystyna
andrzej_m88

Sympatyk

Post autor: andrzej_m88 »

Joanno, uprzejmie proszę o sprawdzenie czy w Twoich spisach pojawia się nazwisko Jan Barszcz, ur. w 1846 r., gubernia lubelska, powiat janowski.
Pozdrawiam,
Andrzej.
Awatar użytkownika
joanna23

Sympatyk

PakoMa pisze:Witam serdecznie!
Bardzo proszę o pomoc w odszukaniu informacji na temat mojego pradziadka B.Szyrmy (Szirmy)-imienia nie znam, pochodzącego z okolic Pińska lub Grodna , lekarza w 15 pułku kozaków dońskich.Pułk ten stacjonował do I wojny światowej w Tomaszowie Lubelskim -gubernia lubelska ale już okręg wojskowy chyba w Brześciu Litewskim.
Nie mam daty jego urodzin ale prawdopodobnie to lata około 1870-1880.Pisałam już w tej sprawie do archiwum wojskowego w Moskwie niestety z zerowym skutkiem.Pozdrawiam i przepraszam "za zawracanie głowy" Marzena
Witaj...
Szirma Antoni s. Antoniego - sztab-rotmistrz - komendant 4-go oddziału Podbużnikowskiego - Tomaszowska Brygada Oddziału Korpusu Straży Granicznej (sztab brygady w Tomaszowie) - K.Gub.Lubelska 1898 r.

Sprawdzałam też wykaz całej Straży Granicznej włącznie z lekarzami: starszymi, młodszymi + weterynarię - niestety nazwisko Szirma jest tylko jedno - to, które wyżej opisałam; jesteś pewna, że ma być lekarz ?
Ostatnio zmieniony pn 15 lut 2010, 20:55 przez joanna23, łącznie zmieniany 1 raz.
Joanna z d. Sawicka

Zablokowany

Wróć do „Wojny i Powstania zbrojne, Wojsko..”