Instytut dla Szlachetnie Urodzonych Panien w Petersburgu

Pomoc w poszukiwaniach informacji

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

pensacola

Post autor: pensacola »

Witam! Czy dostępne są dokumenty Instytutu
dla Szlachetnie Urodzonych Panien w Petersburgu z początku XX wieku - spisy wychowanek i inna dokumentacja z tym związana?
Czy ktoś już miał dostęp do tych zbiorów?
Krzysztof
pensacola

Dzięki. Ale to nie to. Chodziło mi konkretnie o Instytut dla Szlachetnie Urodzonych Panien - SMOLNYJ. Gdzieś doczytałem że, po przewrocie bolszewickim ewakuował się z "białymi" do Serbii. Nie wiem w związku z tym, co się stało z archiwum. Czy archiwum przypadkiem nie było prowadzone przez Kancelarię Imperatora. Zdaje się, że dokumenty wychowanek opatrzone były taką pieczęcią. Gdzie więc szukać archiwalii?
Krzysztof
Irena_Powiśle

Sympatyk
Ekspert
Otrzymał podziękowania: 3 times

Post autor: Irena_Powiśle »

Ostatnio zmieniony czw 23 maja 2019, 19:51 przez Irena_Powiśle, łącznie zmieniany 1 raz.
Małgorzata2005

Sympatyk
Adept

Post autor: Małgorzata2005 »

Witaj Krzysztof,

Już kiedyś pytałam na forum:
https://genealodzy.pl/PNphpBB2-viewtopi ... olny.phtml

"Swoją Smolankę" - jej teczkę- znalazłam ))) na poniżej podanej stronie - wpisuj nazwisko (rosyjski) w "okienko" po lewej.

https://spbarchives.ru/
Pozdrawiam - Małgorzata
pensacola

Dzięki. Biorę się do roboty.
Krzysztof
LenkaW

Sympatyk

Post autor: LenkaW »

Dobry Wieczór,
mam problem z zarejestrowaniem się do Archiwum w St.Petersburgu. Kiedy już wszystko wklepię, to jeszcze chcą "kod prowierki e-mail adresa" Co mam tam wpisać?
Helena
pensacola

Witam!
Jeszcze nie założyłem konta. Jak przebrnę przez ten etap, to dam znać.
Pozdrawiam
Krzysztof
LenkaW

Sympatyk

Kiedy za radą Małgosi wpisałam nazwisko, to wyskoczyły daty odnoszace się do dokumentacji. Później, po próbach rejestracji ten jakby pełniejszy obraz nie pojawił się, a tylko polecenie aby wpisać "kod prowierki adresa"
Helena
Awatar użytkownika
Małgorzata_Kulwieć

Sympatyk
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: Małgorzata_Kulwieć »

Ja też nie mogę się zarejestrować. Podaję to czego żądają, a potem mam komunikat, że wystąpił błąd i podany adres emailowy jest juz zajęty. Próbowałam z czterema różnymi i podawałam dane i po polsku i po rosyjsku.
pozdrawiam
Małgorzata_Kulwieć
Szukam wszelkich informacji o: wszystkich Kulwiec(i)ach; Babińskich i Steckich z Lubelszczyzny, Warszawy, Włocławka i Turku; Sadochach i Knapach z okolic Mińska Maz.
Małgorzata2005

Sympatyk
Adept

Post autor: Małgorzata2005 »

Witam,

Wyszukiwarka, o której pisałam pozwala sprawdzić, czy w archiwum jest "sprawa/ teczka" dla poszukiwanej osoby.

"Sprawy/teczki" nie są zdigitalizowane, są do oglądania tylko na miejscu.

Dwa lata temu, na stronie Vivaldi był dostęp do elektronicznej wersji książki: Н. П. Черепнин,

"Императорское Воспитательное Общество благородных девиц : исторический очерк. 1764-1914. Т. 3" - nie mogę teraz tego znaleźć (((

Tam były spisy wszystkich absolwentek Smolnego od początku jego istnienia do 1914 roku ( rocznikami i alfabetycznie).
Pozdrawiam - Małgorzata
LenkaW

Sympatyk

W moim wypadku ich prośba dotyczy podania kodu do sprawdzenia adresu e-mail'owego. Myślę, że to jest coś oczywistego dla osoby biegłej w obsłudze internetu...Rozumiem, że zawartość teczki nie będzie dostępna, ale to, co uzyskałam przed próbą rejestracji było informacją, która poza nazwiskiem zawierała lata ( w tym wypadku lata nauki ). Muszę sprawdzić na forum, jak zamawiać u nich kopie dokumentów.
Dziękuję i pozdrawiam Helena
pijaklarus

Post autor: pijaklarus »

Jak dotrzec do aktu urodzenia z 1883 roku z Sankt Petersburgu? Czy moze ktos pomoc w dotarciu do archiwow?
Jasna
Rychter_Ida

Sympatyk

Post autor: Rychter_Ida »

Witam.
Archiwum w Petersburgu. We wrześniu znów będzie pewnie za darmo /jeden dzień/. Tylko trzeba się wcześniej zalogować. Barbara
Barbara
Awatar użytkownika
Małgorzata_Kulwieć

Sympatyk
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: Małgorzata_Kulwieć »

Rychter_Ida pisze:Witam.
Archiwum w Petersburgu. We wrześniu znów będzie pewnie za darmo /jeden dzień/. Tylko trzeba się wcześniej zalogować. Barbara
No właśnie, ale nie mogę!
pozdrawiam
Małgorzata_Kulwieć
Szukam wszelkich informacji o: wszystkich Kulwiec(i)ach; Babińskich i Steckich z Lubelszczyzny, Warszawy, Włocławka i Turku; Sadochach i Knapach z okolic Mińska Maz.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję zasobów, informacji”