Metryczki dowodów osobistych

Pomoc w poszukiwaniach informacji

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

w_mulier

Sympatyk

Post autor: w_mulier »

Witam
Ja wysłałem wniosek 11 stycznia i dzisiaj doczekałem się odpowiedzi. Wnioskowałem o 10 znaleźli 2 sztuki. Ku mojemu wielkiemu zdziwieniu odnaleźli metryczkę osoby która zmarła w 1954.

Pozdrawiam
Wojtek
Megabyzos

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Megabyzos »

Jak adresować wniosek o metryczki dowodów osobistych? Da się to załatwić przez Epuap? Czy kwerenda jest płatna? Ile kosztuje strona? To pytania do genealogow którzy pozytywnie ukończyli poszukiwania.
Wszystkim ludziom dobrej woli, dziękuję za pomoc. Krystian
Emerald

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Emerald »

w_mulier pisze:Witam
Ja wysłałem wniosek 11 stycznia i dzisiaj doczekałem się odpowiedzi. Wnioskowałem o 10 znaleźli 2 sztuki. Ku mojemu wielkiemu zdziwieniu odnaleźli metryczkę osoby która zmarła w 1954.

Pozdrawiam
Wojtek
To na przyszłość chyba pozostaje nie wspominać o roku śmierci... Za pierwszym razem podawałam wszystkie znane mi informacje, imię i nazwisko, nazwisko panieńskie, data i miejsce urodzenia, imiona rodziców i nazwisko panieńskie matki, miejsce zamieszkania, imię i nazwisko małżonka i data i miejsce śmierci. I jak ktoś zmarł przed 1955 to od razu w odpowiedzi dostałam, że nie podjęto się poszukiwań tych osób, bo zbiór obejmuje metryczki z lat 1955-1997, a nie pierwszy raz słyszę, że znajdują się metryczki osób zmarłych wcześniej...
Megabyzos pisze:Jak adresować wniosek o metryczki dowodów osobistych? Da się to załatwić przez Epuap? Czy kwerenda jest płatna? Ile kosztuje strona? To pytania do genealogow którzy pozytywnie ukończyli poszukiwania.
Najprościej po prostu pisząc e-mail, tak jak chyba każdy z nas tutaj :) Płaci się trzy złote za skan, za swoim pierwszym wnioskiem wychodziło to sześć złotych za osobę (3 złote za stronę "metryczkową" i 3 złote za stronę ze zdjęciem), kilka dni temu spotkałam się z płaceniem dziewięciu złotych za osobę, bo oprócz strony ze zdjęciem osobno wysłano skan samego zdjęcia. Za same poszukiwania się nie płaci.
Izabela
Sanwoj

Sympatyk

Post autor: Sanwoj »

Witam, ja mam takie pytanie, wysłałam wniosek o znalezienie metryki dowodowej osoby która zmarła 1965r. i nie znaleziono. Czy ta osoba po prostu nie zdążyła wyrobić dokumentu tożsamości? Czy mogę jeszcze szukać w najbliższym urzędzie który by mógł wydac taki dokument? Czy raczej marne szanse
Z góry dziękuję za pomoc
Sandra
Awatar użytkownika
Rafael

Członek PTG
Mistrz

Post autor: Rafael »

Jestem zdziwiony ostatnimi postami w tym wątku. Powtarzanie pytań, na które były już odpowiedzi w tym w wątku lub na forum. Ciągłe przerabiane kwestii terminu realizacji zapytań, mimo że wiemy o tym, jakie występują.
Pozdrawiam
Rafał

Poszukuję wszelkich informacji i kontaktu z krewnymi rodzeństwa pradziadków:
Warszawa - Bańkowscy, Kabot.
https://genealodzy.pl/index.php?name=PN ... art=4&ez=2
Emerald

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Emerald »

Sanwoj pisze:Witam, ja mam takie pytanie, wysłałam wniosek o znalezienie metryki dowodowej osoby która zmarła 1965r. i nie znaleziono. Czy ta osoba po prostu nie zdążyła wyrobić dokumentu tożsamości? Czy mogę jeszcze szukać w najbliższym urzędzie który by mógł wydac taki dokument? Czy raczej marne szanse
Z góry dziękuję za pomoc
Sandra
Od 1955 jeśli dobrze kojarzę wszedł obowiązek posiadania dowodu osobistego. Trudno mi powiedzieć, dlaczego pewnych metryczek nie ma, podejrzewam, że zostały zniszczone. W większości nie trafiam na metryczki osób zmarłych w latach 50, 60 i 80, z metryczkami osób zmarłych po roku 1990 nie mam problemu i ku mojemu zaskoczeniu odnaleziono metryczkę mojej praprababci zmarłej w 1975.
Izabela
Karolina_Delczyk

Sympatyk

Post autor: Karolina_Delczyk »

Od 1952 wszedł obowiązek posiadania dowodu osobistego. I taki zakres wyszukują od 1952-1997
Ostatnio zmieniony czw 30 maja 2019, 14:39 przez Karolina_Delczyk, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam

Karolina Delczyk
Makowska_Anna7

Sympatyk

Post autor: Makowska_Anna7 »

Nie od 1955 r. a od 1952 r.. do 1997 r.
A dodatkowo mogę to potwierdzić, gdyż otrzymałam skan metryczki interesującej mnie osoby, wystawionej właśnie w 1952 r. i podawałam wszystkie możliwe informacje (włącznie z datą zgonu) które tylko mogłyby być przydatne do odnalezienia metryczki.

Anna
Sanwoj

Sympatyk

Post autor: Sanwoj »

Witam, mam takie pytanie, skany dostaliście na meila czy poczta? Bo dostałam wiadomość że przesłane mi skany, ale nie mam w załączniku. I sie zastanawiam. Pozdrawiam Sandra
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

patrz post z 16 marca
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
EmiliaPietrak

Sympatyk

Post autor: EmiliaPietrak »

A czy ktoś z wnioskujacych podawał numer dowodu osobistego? Czy myślicie że może to pomoc w czymś?
Awatar użytkownika
Rafael

Członek PTG
Mistrz

Post autor: Rafael »

Pozdrawiam
Rafał

Poszukuję wszelkich informacji i kontaktu z krewnymi rodzeństwa pradziadków:
Warszawa - Bańkowscy, Kabot.
https://genealodzy.pl/index.php?name=PN ... art=4&ez=2
kamilmazowiecki

Sympatyk

Post autor: kamilmazowiecki »

Archiwum poinformowało mnie, że poszukiwania prowadzi się na podstawie daty urodzin i nazwiska rodziców. Data zgonu nie jest informacją potrzebną.

Kamil Maciej
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

"na podstawie daty urodzin i nazwiska rodziców"
a może tak:
na podstawie imion i nazwisk, w tym rodowego wyszukanie, weryfikacja: imiona rodziców i data urodzenia
przy czym (jak wyżej z zastrzeżeniem - o ile wiem) weryfikacja nie oznacza: "musi być pełna zgodność"
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
themivqu

Sympatyk

Post autor: themivqu »

W ubiegły poniedziałek (za Waszą radą :) ) napisałem do archiwum zapytanie o moje pismo. Następnego dnia dostałem odpowiedź, że pismo dotarło do archiwum, zostało zarejestrowane i obecnie jest na etapie realizacji. W środę przyszła odpowiedź - znaleziono 2/15 metryczek, ale za to obie z lat 50-tych (1953 i 1954). Nie znaleziono za to metryczek z lat 80 - chociaż było to to samo miasto.

Opłatę uiściłem już w środę, a skany przyszły wczoraj.

Pozdrawiam,
Michał
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję zasobów, informacji”