Lista Spraw Opiekuńczych w Forum Nobilium, Lwów 1784-1855

Tematy o kresach, w tym: Baza Miejscowości Kresowych oraz Biblioteka zasobów kresowych strona Biblioteka kresowa

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

sable

Sympatyk
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: sable »

Witam,
czy ktoś z Państwa orientuje się, czy te akta są dostępne on-line lub na filmach Mormonów ?

Pozdrawiam,
Amelia Lemowicz
sable

Sympatyk

Witam,
czy ktoś z Państwa orientuje się, czy te akta są dostępne on-line lub na filmach Mormonów, gdyż nie mogę skontaktować się z osobą o nicku jeronimo_77, która oferowała pomoc w tej sprawie we Lwowie ?

Pozdrawiam,
Amelia Lemowicz
gregorry1953

Sympatyk
Mistrz

Post autor: gregorry1953 »

Na razie dostępne są online Nobility records - https://www.familysearch.org/search/cat ... %20Library Akt opiekuńczych nie ma online. Jednakże prosze się zwrócić do Piotra Wiszniewskiego - jest na FB w grupie genealodzy.pl Ja za jego pośrednictwem ściągałem ze Lwowa te akta dot. mojej rodziny
Pozdrawiam Grzegorz
sable

Sympatyk

Forum Nobilium we Lwowie.

Panie Grzegorzu,

dziękuję Panu serdecznie za zainteresowanie się moimi postami w sprawie Sądu Opiekuńczego we Lwowie. Jak sam Pan widzi, tematyka kresowa nie jest zbyt popularna na forum genealodzy.pl. Większość przydatnych metrykalii nadal znajduje się w archiwach ukraińskich, a te niezbyt chętnie ujawniają je Polakom o korzeniach kresowych. Swego czasu istniała pozytywna opinia o archiwach lwowskich, ale Pan Piotr Wiszniewski napisał do mnie tak:
"...Kwerenda we Lwowie zablokowana nowymi przepisami, także trzeba niestety jechać samemu..."

Nie znam szczegółów, bo na tym zdaniu urwał się mój kontakt z panem P.W. Po prostu nie odpowiada na moją prośbę o wyjaśnienie tego problemu.

Przy okazji chciałam Pana spytać, jakie informacje obejmują teczki Sądu Opiekuńczego Forum Nobilium ? Interesuje mnie jedno nazwisko, które jest w spisie nazwisk, ale interesuje mnie jedynie imię tej osoby, data i miejsce jego urodzenia, imiona rodziców oraz ewentualnie data i miejsce jego ślubu, jeśli później był żonaty, imię i nazwisko żony oraz ewentualnie imiona i daty urodzenia dzieci, jeśli takowe mieli. No i na koniec data i miejsce jego ygonu. Czy takie dane zawarte są w tych teczkach?

Pozdrawiam serdecznie,
Amelia L.
Awatar użytkownika
Krystyna.waw

Sympatyk
Nowicjusz
Podziękował: 6 times

Post autor: Krystyna.waw »

Czy coś się zmieniło w sprawie dostępu do akt?
Znalazłam indeks nazwisk i podejrzewam, że Kowszewicz jest z mojej rodziny.
https://genealogia.okiem.pl/artykul/312 ... ilium-lwow

Niestety, link nie działa :cry:
Krystyna
*** Szarlip, Zakępscy, Kowszewicz, Broczkowscy - tych nazwisk szukam.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Genealogia kresowa”