Kosów Lacki parafia Narodzenia NMP

Pomoc w poszukiwaniach informacji

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

MarekLech

Sympatyk

Post autor: MarekLech »

Basiu
Niestety Klara Ratyńska nie urodziła się w tej parafii. Nie ma też tam nazwiska Smarczewski. Nie ma też Pechina i podobnych.
Przy okazji pragnę poinformować, że napisałem monografię "Parafia Kosów Lacki i jej mieszkańcy". W tomie pierwszym jest rozdział poświęcony Ratyńcowi i Ratyńskim, z drzewami genealogicznymi. W tomie drugim zawarty jest komplet wypisów z ksiąg metrykalnych (blisko 20 tys.) z lat 1590-1815. Książkę ma wydać parafia. Niestety nie wiadomo kiedy to nastąpi. Potrzeba zgromadzić środki pieniężne na druk, a są to pieniądze niemałe.
Pozdrawiam
Lech
sbasiacz

Sympatyk
Mistrz

Post autor: sbasiacz »

Dziękuję za info, choć przynosi rozczarowanie, ale czekam na książkę, może znajdę w niej choć Stefana Ratyńskiego urodzonego ok.1738r.
W 1797 pojawił się w Bychawie (nie wiem skąd przybył)
pozdrawiam
Basia Sikorska
pozdrawiam
BasiaS
MarekLech

Sympatyk

Przykro mi, ale Stefana Ratyńskiego nie ma Kosowie w latach 1732-1750. Nie ma go też w sąsiedniej parafii Skibniew, gdzie mieszkali Ratyńscy w Buczynie. Natomiast duża grupa Ratyńskich jest w parafii Sterdyń. Są też Ratyńscy w parafii Kożuchówek. Ale tych parafii nie opracowywałem.
Pozdrawiam
Lech
sbasiacz

Sympatyk
Mistrz

Post autor: sbasiacz »

Dziękuję, szkoda, że nie Kosów, tak dobrze rozpracowany :-)
pozdrawiam
Basia Sikorska
pozdrawiam
BasiaS
Musiej_M

Sympatyk

Nazwisko Wujek z Kosowa Lackiego

Post autor: Musiej_M »

Witam. Szukam aktów urodzenia i ślubu Wojciecha Wujka( ur 1803 i Katarzyny Ostrowskiej ur 1808
Syn Jakub Wujek osiedlił sie w Dembe Gmina Kosów Lacki

akt nr 97 http://metryki.genealodzy.pl/metryka.ph ... =1297&y=57

Pozdrawiam Michał
jaglot

Sympatyk

Szukam informacji o Henryk Ratynskim

Post autor: jaglot »

Witam.
Poszukuję informacji o Henryku Ratynskim (jego przodkach i potomkach), który zawarł 20 lutego 1898r związek małżeński w parafii Kosów Lacki z Wiktoria z d. Zawistowska (primo voto Zakrzewska - wdową po Józefie Zakrzewskim zmarłym w dniu 24 lutego 1897)
Z góry dziękuję
Jacek Goszczynski

MarekLech pisze:Basiu
Niestety Klara Ratyńska nie urodziła się w tej parafii. Nie ma też tam nazwiska Smarczewski. Nie ma też Pechina i podobnych.
Przy okazji pragnę poinformować, że napisałem monografię "Parafia Kosów Lacki i jej mieszkańcy". W tomie pierwszym jest rozdział poświęcony Ratyńcowi i Ratyńskim, z drzewami genealogicznymi. W tomie drugim zawarty jest komplet wypisów z ksiąg metrykalnych (blisko 20 tys.) z lat 1590-1815. Książkę ma wydać parafia. Niestety nie wiadomo kiedy to nastąpi. Potrzeba zgromadzić środki pieniężne na druk, a są to pieniądze niemałe.
Pozdrawiam
Lech
MarekLech

Sympatyk

W księgach metrykalnych Kosowa z lat 1590-1815 nazwisko Wujek występuje 181 razy, nazwisko Ostrowski 68 razy. Nie ma Wojciecha urodzonego w 1803 roku. Są jedynie Tomasz(1800), Franciszek (1805), Wojciech (1808), Feliks (1810) - synowie Mikołaja i Apolonii ze wsi Wólka Okrąglik, należącej formalnie do parafii Prostyń. Jest też Jan (1804) syn Wawrzyńca i Agaty, Piotr (1807) syn Anastazji z ojca nieznanego. Wszyscy z Wólki. Nie ma Katarzyny Ostrowskiej urodzonej w 1808. Jest Franciszka (1804) i Walenty (1807) dzieci Józefa Ostrowskiego i Magdaleny z Brzozowskich ze wsi Dębe.
Pozdrawiam
Lech
Musiej_M

Sympatyk

Post autor: Musiej_M »

Witam. Szukam dzieci Jakuba Wujka i Józefy Balcerzak, pobrali się w 1864 w Kosowie Lackim. Do tej pory udało mi się odnaleźć Adam (1866) ,Piotr (1867-1896), Stanisław (1869-1947),Franciszka(1872-1942),Marianna (1875),Tomasz(1878-1956),Katarzyna(1881-1934),Stefan(1891-1944).
Pozdrawiam
Michał
joanna_fab

Sympatyk

Post autor: joanna_fab »

Panie Marku czy jest możliwość otrzymania pdfa książki za opłatą? Znany jest Panu koszt wydania książki? Może warto przemyśleć zbiórkę na stronie polakpotrafi czy zrzutka.pl?

Ja poszukuję informacji o Janie i Katarzynie Maleszewskich oraz o dzieciach Jana Choromańskiego ur.1858 i Rozalii Maleszewskiej (1849-1899). Wiem tylko o jednym synu - Józefie (1889-1922)

Szukam również informacji na temat:
Lasikowskich (Ludwik +Józefa + syn Stanisław 1867- 03.01.1939 kowal),
Bandurskich (Stanisław + Teofilia + ich córka Bronisawa 23.02.1876-08.07.1939),
Wyszomirskiej Magdaleny u. 1871
Zawadzkiego Antoniego ur. 1865

Będę wdzięczna za pomoc i wszelkie informacje.
Pozdrawiam serdecznie.
Joanna
MarekLech

Sympatyk

Ponieważ działam non profit, rękopis książki przekazałem księdzu proboszczowi, wraz ze wszelkimi prawami do publikacji. Uwalnia to mnie od kłopotów związanych z drukiem i dystrybucją. Ewentualne sugestie i propozycje mogą być kierowane jedynie do księdza. Ja zajmuję się pisaniem kolejnych monografii. W przyszłym roku powinna być gotowa parafia Miedzna.
Pozdrawiam
dluuuga

Post autor: dluuuga »

Dzień dobry,
poszukuje aktu urodzenia Szczepana Siedleckiego (syna Jana i Katarzyny) w akcie ślubu napisano, że urodził się w Puterkach, w kolejnym, że w miejscowości Kosow Lacki. Urodzony w okolicach 1830 - 1836

Pozdrawiam
Arek_Bereza

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Arek_Bereza »

dluuuga - podpisuj posty chociaż imieniem - regulamin i dobry zwyczaj (z nicka nie wynika)

proponuję zerknąć na stronę Projekt Podlasie
Akurat z tych lat nie ma indeksów urodzeń ale z lat wcześniejszych jest np. indeks ze ślubu Jana i Katarzyny (może rodzice)
dluuuga

Post autor: dluuuga »

Przepraszam, pisałam na szybko przed wyjściem z pracy.
Dziękuję za podpowiedź. Będę szukać.

Pozdrawiam
Aleksandra
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

Zapraszam do prac przy publikacji kopii w metryki.genealodzy.pl
https://poczekalnia.genealodzy.pl/pliki ... i_parafia/
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz