Rodzina we Francji - jak odnaleźć? cz.1

Poszukiwania rodziny wśród emigracji, poszukiwania za granicą

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

elgra

Członek Honorowy
Mistrz

Re: Rodzina we Francji - jak odnaleźć?

Post autor: elgra »

A.Michałowski pisze:Witam.
Szukam informacji i osób o nazwisku Masson w Paryżu.
Przed rokiem 1945 zmarła prawdopodobnie w Paryżu, Stanisława Masson córka Pauliny i Mateusza Jaworowskich ,urodzona w Polsce żona
Marcela Masson,który zmarł w latach 50-tych XX w.Podobno studiowała na Sorbonie.Musiała chyba też mieć obywatelstwo francuskie.
Miała synów:Tedeusza i Henryka,którzy chyba też już nie żyją.Ostatni powojenny adres, Paryż, Henri Masson,Rue Nollet 96.

Pozdrawiam,

Aleksander.
Aleksandrze, nazwisko bardzo popularne.
Strona Genealogie.com podaje 259 488 wynikow.
Po zarejestrowaniu sie jest dostep do pewnych informacji, dalej juz platne.

Jesli Stanislawa wyszla za maz za Francuza, to nie pojawia sie w bazie "naturalisation".

Adres ktory podajesz znajduje sie w 17 dzielnicy Paryza.
W aktualnej ksiazce adresowej na tej ulicy mieszkaja cztery osoby o tym nazwisku (ale inne numery domow).
http://www.pagesjaunes.fr/trouverunnom/ ... Express.do

nom = nazwisko,
prénom = imie (ewentualnie mozna wpisac)
où = gdzie, adres (lub tylko Paris)

Adres do usc siedemnastej dzielnicy:

Mairie - service état civil
16/20, rue des Batignolles
75017 Paris

Jak napisac po francusku prosbe o dokument
http://forgen.pl/forum/viewtopic.php?f=44&t=6155

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: A.Michałowski »

Dziękuję za informację i namiary.
Problem jest w tym,że nie wiem dokładnie kiedy zmarła Stanisława Masson z d.Jaworowska i czy to było na pewno we Paryżu.Adres Paryski jest jej syna Henryka ,który zapewne też już nie żyje.Wiem,że on miał córki.
Dlatego nie wiem ,co mam dokładnie napisać żeby było na temat i konkretnie.Przypuszczam,że w tej dzielnicy mają jakieś książki meldunkowe lub kartotekę ludności z dawnymi adresami.Ale czy będą chcieli udzielić danych osobowych osób tam zamieszkałych i ewentualnie nowych ich adresów?

Pozdrawiam,

Aleksander.
elgra

Członek Honorowy
Mistrz

A.Michałowski pisze:Ale czy będą chcieli udzielić danych osobowych osób tam zamieszkałych i ewentualnie nowych ich adresów?
Takich informacji Ci nie udziela, ale jest nadzieja ze odszukaja i przysla akty zgonu, o ile zmarli w tej dzielnicy.
Aha, za kopie aktow stanu cywilnego nie ma oplat.
Mozna pisac po angielsku.

Elzbieta.
Awatar użytkownika
A.Michałowski

Sympatyk
Nowicjusz

Czy mogłabyś pomóc mi i napisała ten list po francusku.Może urzędnicy będą łaskawsi, kiedy dostaną profesjonalne podanie pisane poprawną francuszczyzną.Mam już to na brudno,kilka zdań.Bardzo proszę.

Aleksander.
Krzysztof_Pecka

Rodzina we Francji

Post autor: Krzysztof_Pecka »

Szukam informacji o Jadwidze Pecka córka Michała i Antoniny rok urodzenia to 1900-1905,Do Francji pojechała w latach 1930 Tam poślubiła polaka o nazwisku SUDOL ,mielu curkę Eugenia.Jeśli by się dolo znaleść dane osobowe jej i rodziny gdzie zamieszkali,proszę o odpowiedz,
elgra

Członek Honorowy
Mistrz

Re: Rodzina we Francji

Krzysztof_Pecka pisze:Szukam informacji o Jadwidze Pecka córka Michała i Antoniny rok urodzenia to 1900-1905,Do Francji pojechała w latach 1930 Tam poślubiła polaka o nazwisku SUDOL ,mielu curkę Eugenia.Jeśli by się dolo znaleść dane osobowe jej i rodziny gdzie zamieszkali,proszę o odpowiedz,
W ksiazce telefonicznej jest okolo 50 osob o nazwisku SUDOL, wiele z polskimi imionami.

Elzbieta
Krzysztof_Pecka

Post autor: Krzysztof_Pecka »

Pani Elżbieto jeśli jest problem z ustaleniem adresu córki Gieni to proszę szukać danych osobowych Jadwigi i męża, rok urodzenia i zgonu .
elgra

Członek Honorowy
Mistrz

Krzysztof_Pecka pisze:... proszę szukać danych osobowych Jadwigi i męża, rok urodzenia i zgonu .
Panie Krzysztofie.
Zaloze sie jednak, ze Pan nie przeczytal tego watku od pierwszej strony.
We Francji tak jak w Polsce nie ma Ancestry
Trzeba wiec szukac "na piechote" :lol:

Elzbieta
Ostatnio zmieniony śr 17 sie 2011, 08:45 przez elgra, łącznie zmieniany 1 raz.
janusch

Członek Honorowy
Tytan

Post autor: janusch »

elgra pisze:
Kucharczyk_Janusz pisze:T: Bracia
Witam. Utknąłem w poszukiwaniach dwóch braci o nazwisku MEDYCKI. .......
.... Przeszukałem strony francuskie - jest jedna osoba urodzona w dep. Alier, m.Montlucon i jeden więzień - Tadeusz Medycki. O nim wiem akurat dużo, ale o dwóch braciach dalej nic.
Czy jeniec Tadeusz Medycki byl bratem/rodzina tajemniczych braci?
Jesli tak, to wiesz gdzie przebywal/pracowal/mieszkal we Francji?

Montluçon znajduje sie kilkanascie kilometrow od Commentry gdzie byly kopalnie wegla.

Napisz do usc w Montluçon, moze jeden z Twoich Medyckich okaze sie ojcem tego dziecka.
Dobrze by bylo gdybys w liscie podal daty urodzenia Medyckich, imiona rodzicow ...
We Francji ochrona danych osobowych dotyczaca aktow urodzen i malzensw wynosi 75 lat.
Akty zgonow nie podlegaja ochronie danych osobowych.

Mairie - service état civil
Place Jean Jaurès - BP 3249
03100 MONTLUÇON CEDEX
France

Elzbieta
Napisz do usc w Montluçon, moze jeden z Twoich Medyckich okaze sie ojcem tego dziecka.
Dobrze by bylo gdybys w liscie podal daty urodzenia Medyckich, imiona rodzicow ...
Dzieki za podpowiedź. Problem polega na tym, że ja niestety, nie znam ani daty urodzenia obu braci, ani imion ich rodziców. Przypuszczam jedynie, że urodzili sie około 1910 roku we Lwowie, mogli być synami Szymona Medyckiego. Zachowało sie jednoe zdjęcie Karola Medyckiego i nic więcej. Przyznasz, że to dosyc mizerna wiedza, ale może coś mi odpiszą. Nie znam rownież imienia tego dziecka urodzonego w Montlucon, bo nie mam dostępu do tych utajnionych danych francuskich.
Tadeusz Medycki pochodzi wprawdzie z tej samej rodziny, ale z zupełnie innej linii, ktora nie ma żadnych związków ze Lwowem. Serdecznie pozdrawiam - Janusz
elgra

Członek Honorowy
Mistrz

A.Michałowski pisze:Czy mogłabyś pomóc mi i napisała ten list po francusku.Może urzędnicy będą łaskawsi, kiedy dostaną profesjonalne podanie pisane poprawną francuszczyzną.Mam już to na brudno,kilka zdań.Bardzo proszę.

Aleksander.
Aleksandrze,
jesli Twoja prosba jest jeszcze aktualna, to:

na "prywatnych wiadomosciach" zostawilam Ci moj adres e-mail.
Mozesz go odczytac na glownej stronie genealodzy.pl (taki prostokat w innym kolorze).

Elzbieta
Ostatnio zmieniony pn 15 lut 2010, 08:07 przez elgra, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
A.Michałowski

Sympatyk
Nowicjusz

Dziękuje.

Mój adres podałem na PW.

Aleksander.
Awatar użytkownika
A.Michałowski

Sympatyk
Nowicjusz

Elżbieta,

Na moim PW, nie ma Twojego adresu e-mail...

Aleksander.
elgra

Członek Honorowy
Mistrz

Aleksandrze, Twoj e-mail dostalam!
Prosze o cierpliwosc :D bo kolejka sie zrobila. :lol:

Elzbieta
Syta_Kasia

Poszukiwania we Francji

Post autor: Syta_Kasia »

witam.Czy ktoś mógłby mi poradzic gdzie mogę znalezc wiadomości o kims,kto wyjechał do Francji w czasie wojny,ożenił się tam i miał dzieci?Jedyny ostatni adres tej osoby jaki mam jest mało czytelny ale dotyczy regionu Pas de Calais z przed wielu lat.Francuskie książki telefoniczne też mi nie pomogły.Osoba której szukam już raczej nie żyje,a jego francuska rodzina prawdopodobnie nie zna języka polskiego.
Pozdrawiam,Kasia
Awatar użytkownika
MMar

Sympatyk
Ekspert

Rodzina we Francji - jak odnaleźć?

Post autor: MMar »

Witaj Kasiu
Prawdopodobnie musisz napisac do merostwa tego okręgu, albo do merostwa miasta w którym mieszkali twoi krewni lub do PCK.
Pozdrawiam
Marzanna
Zablokowany

Wróć do „Emigracja”