poszukuję informacji na temat rodziny Grembowskich. Ostatni trop urywa się w miejscowości Kosztowo k. Wyrzyska, gdzie jest pochowana Helena Grembowska z.d Jasińska (moja prababcia, zm. ok 1996r. z tego co pamiętam). Jej mężem był Alojzy Grembowski (z którym miała syna Kazimierza), który nie powrócił po prawdopodobnie II wojnie do Polski (osiedlił się w Niemczech, niestety miasto nie jest znane). Nikt z rodziny nie pamięta przodków Alojzego.
Jedyny pasujący trop znalazłam w "Dzienniku Bydgoskim" z 6.07.1939 (link:http://kpbc.umk.pl/Content/186328/publikacja39152.pdf str. 13), gdzie jest informacja dot. Władysława Grembowskiego:
"Szofer
ogrodnik, kawaler po wojsku z czerwonym prawem jazdy poszukuje posady. Władysław Grembowski, Kosztowo poczta Wyrzysk."
Podejrzewam, że mógł być to brat/ojciec/kuzyn Alojzego.
Niestety nie ma znalazłam innych znaczących tropów, aczkolwiek jest wielu Grembowskich w okolicach Wyrzyska, ale także w okolicach Jarocina i innych częściach Polski.
Planuję wizytę w Kosztowie aby dowiedzieć się więcej. Gdzie powinnam się udać? Urząd stanu cywilnego, kościół, parafia, urząd miasta? Czy może ktoś z Was dysponuje jakimiś źródłami z tej lokalizacji?
Z góry dziękuję za wszystkie informacje mogące się przyczynić do rozbudowania mojego drzewa genealogicznego
Pozdrawiam
Izabela