(Off-topic) Naukowcy piszą o nas (!) artykuły :)

w tym bazy PTG : Geneteka, Metryki .. Nasze bazy, Wyszukiwarki na Genealodzy.pl oraz szukaj w Postach i Tematach.. na Forum

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

111chris

Sympatyk
Nowicjusz

(Off-topic) Naukowcy piszą o nas (!) artykuły :)

Post autor: 111chris »

Konkretnie na podstawie genealodzy.pl i forgen.pl.

http://bazhum.muzhp.pl/media//files/Pra ... 19-236.pdf

Przeprowadzają analizy, wyciągają wnioski…

A mój wniosek? To dobrze, że zaglądają tu osoby o dużej wiedzy fachowej, bywalcy archiwów, profesjonaliści w swoich dziedzinach. Może czasami coś życzliwie podpowiedzą…

Krzysiek
Awatar użytkownika
Virg@

Sympatyk
Otrzymał podziękowania: 3 times

Naukowcy piszą o nas artykuły - warto wiedzieć co :D

Post autor: Virg@ »

Autor artykułu omawia problem tworzenia się nazwisk i ich ewolucji z perspektywy użytkowników internetowych forów genealogicznych, a w szczególności:
„Jak widzą proces kształtowania się i ewolucji nazwiska genealodzy amatorzy?
Z przeprowadzonej analizy wpisów zamieszczonych na forach genealogicznych [forgen.pl i genealodzy.pl] wynika, że poziom wiedzy ich użytkowników jest bardzo zróżnicowany. Część genealogów jest dobrze obeznana z problematyką antroponimiczną, a ich diagnozy badanych zjawisk są trafne. Może to wynikać zarówno z faktu zaznajomienia się z podstawową literaturą onomastyczną, jak też z ich doświadczenia genealogicznego. Ta grupa osób chętnie dzieli się swoją wiedzą z początkującymi genealogami amatorami. Innym rodzajem pomocy, którą świadczą bezinteresownie, jest wskazywanie potrzebującym specjalistycznej literatury onomastycznej. Na forach zamieszczane są linki do wielu wartościowych opracowań antroponimicznych. Można, więc zaryzykować twierdzenie, że fora genealogiczne spełniają również rolę edukacyjną, […]”.
[Cytują za: Piotr Złotowski, Świadomość użytkowników forów genealogicznych w zakresie nominacji antroponimicznej [w:] Prace Językoznawcze 18/3, 2016, s. 234.]

Autor opracowania napisał też:
„Forum forgen.pl liczy obecnie 3325 członków [dane na dzień 10.10.2016 – Virg@].
Nie udało się ustalić liczby użytkowników forum genealodzy.pl.” .

Nurtuje mnie pytanie, dlaczego to użytkowników forum „forgen.pl” udało się policzyć, a „genealodzy.pl.” już nie?

Pozdrawiam –
Lidia
Jan.k_c

Nieaktywny
Nowicjusz

Post autor: Jan.k_c »

asd
Ostatnio zmieniony ndz 19 sty 2025, 12:52 przez Jan.k_c, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Virg@

Sympatyk
Otrzymał podziękowania: 3 times

Post autor: Virg@ »

Dziękuję, całkiem nas sporo :D.
Czemu się nie pochwalić?

Pozdrawiam serdecznie -
Lidia
Awatar użytkownika
Markowski_Maciej

Członek PTG
Adept
Kontakt:

Post autor: Markowski_Maciej »

O! Załapałem się. Po raz pierwszy jestem podmiotem artykułu naukowego. I teraz nie wiem, czy dobrze napisałem czy źle.
Pozdrawiam
Maciej

http://KimOnibyli.pl
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ogólne”