ZoSIA (NAC) i "szukajwarchiwach.pl "

Realizowane i pożądane inicjatywy genealogiczne

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech, adamgen

Awatar użytkownika
Nowik_Andrzej

Członek PTG
Nowicjusz

Post autor: Nowik_Andrzej »

"- Przecież pan wie, że ja tutaj pracuję.
- Panie Roman, gdyby to ode mnie zależało, to wie pan...
- No ale ja przecież tę korektę robię dla wydawnictwa przecież.
- Ale czy to warto? Pan się namęczy, a oni i tak z błędami wydrukują.
- Nooo, ale już z innymi!
- Taki czy inny błąd jest zawsze błąd, pan wie, nie mogę...
- Taaak, no to do widzenia!
- Och!"

Był bubel, jest bubel, ale za to nowy bubel.
Szkoda tylko, że jest na to dojona kasa podatników.

Andrzej Marek Nowik
http://nowik.info
Janiszewska_Janka

Sympatyk
Adept
Otrzymał podziękowania: 2 times

Post autor: Janiszewska_Janka »

Przepraszam, już milczę
Ostatnio zmieniony ndz 20 lut 2022, 18:32 przez Janiszewska_Janka, łącznie zmieniany 1 raz.
manna

Sympatyk

Post autor: manna »

Myślę, że to nie "działania pod publiczkę" a brak odpowiedniego przygotowania informatycznego.Poczekajmy spokojnie, w dociekaniach genealogicznych przede wszystkim cierpliwość...
manna
sebastian_gasiorek

Zarząd PTG
Adept
Kontakt:

Post autor: sebastian_gasiorek »

Ja jestem dobrej myśli. Rozwiązanie, jak to w świecie IT na początku jest trochę niedopracowane. Cieszy mnie, że zachęcają do zgłaszania uwag i nie wyłączyli jednocześnie starej wersji serwisu. Mam nadzieję, że zaczynają się teraz prace nad poprawkami i do czasu rozwiązania najbardziej pilnych problemów, stara wersja pozostanie aktywna. Na moje oko - jeśli jest jeszcze budżet na ten projekt, większość problemów powinna zostać rozwiązana do końca roku. Cierpliwości :)
Pozdrawiam,
Sebastian Gąsiorek

http://genrod.eu - największe opracowanie Kwiatkowskich (6 tys. osób)
manna

Sympatyk

Po zalogowaniu w www.szukajwarchiwach.gov.pl proszę sprawdzić skrzynkę spam, tam znalazłam mail z linkiem weryfikacyjnym.Wszystko działa.
manna
Janiszewska_Janka

Sympatyk
Adept
Otrzymał podziękowania: 2 times

Post autor: Janiszewska_Janka »

Przepraszam, już milczę
Ostatnio zmieniony ndz 20 lut 2022, 18:31 przez Janiszewska_Janka, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Małgorzata_Kulwieć

Sympatyk
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: Małgorzata_Kulwieć »

Zarejestrowałam się, otrzymałam (natychmiast) link, zalogowałam i zaczęłam sprawdzać.
Znalazłam kilka problemów, ale nie powalających, dających się rozwiązać.
Np. po wpisaniu hasła TUREK nie mogłam dotrzeć do skanów akt z parafii rzymskokatolickiej.
Zaznaczenie okienka z wyznaniem powodowało, że pokazywał sie wynik ZEROWY.
Ale już po wpisaniu pełnej nazwy zespołu Akta stanu cywilnego Parafii Rzymskokatolickiej Turek wszystko działało jak nalezy.
Myślę, że trzeba się uzbroić w cierpliwość i wszystko zacznie działać OK.
pozdrawiam
Małgorzata_Kulwieć
Szukam wszelkich informacji o: wszystkich Kulwiec(i)ach; Babińskich i Steckich z Lubelszczyzny, Warszawy, Włocławka i Turku; Sadochach i Knapach z okolic Mińska Maz.
manna

Sympatyk

Pani Janko J.
Nie mam w zwyczaju robić wycieczek osobistych w stylu"idiotka" ani uczestniczyć w politycznych insynuacjach.Po prostu przekazałam informację.Życzę spokoju...upały niedługo miną.
manna
loreii

Sympatyk

Post autor: loreii »

Czy ktoś próbował już zamawiać skany przez nową wersję Szwa ?
Monika

Smoter - Limanowa,Skrzydlna,Piekiełko Bilik - Kraków,Rzeszów,Sanok,Lwów,Jarosław Znamirowscy - Przemyśl,Chełm,Głuszyca Jarzemiszewscy - Przemyśl Idler - Sanok Derdzińscy - Kraków, Hladek - Lwów Paździor - Kraków,Warszawa Biesiadeccy - Rzeszów
Emerald

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Emerald »

Tak, w sumie w moim odczuciu niczym się to nie różni od zwykłego zamawiania e-mailem, w sensie myślałam, że skoro zamawiam z zarejestrowanego konta, to swoje zamówienie dostanę jakoś "z automatu" na maila przypisanego do konta (po uiszczeniu opłaty) i warunki otrzymania skanów będą zawsze takie same bo w końcu za każdym razem zamawiam jako użytkownik szwa.gov.pl, a to w zasadzie tylko pośredniczenie w pierwszym kontakcie. Do powstania szwa.gov sama kontaktowałam się tylko z archiwum w Kielcach i Mławie (no i jeszcze tym od metryczek dowodowych) w sprawie metryk UMZ i na pamięć znałam to, co muszę podawać przy kontakcie, bo ze starego szwa nie korzystałam i nie wiedziałam, co jeszcze mogę znaleźć w zasobach innych archiwów, tu za pośrednictwem strony skontaktowałam się z Archiwum Akt Dawnych, archiwum w Łodzi, Lesznie, Rzeszowie i Lublinie. I koniec końców w mailu od AAD dostałam powiadomienie, żeby zamówienie złożyć przez ich formularz, Leszno zawołało o szersze dane osoby, której dotyczy dokumentacja (rodzice, data i miejsce urodzenia) i mój stopień pokrewieństwa z nią, Rzeszów o mój adres domowy, Lublin jeszcze nie odpisał i tylko Łódź od razu odpowiedziała z numerem konta i kwotą, którą mam uiścić żeby otrzymać skany :) Zatem po mojemu wychodzi na to samo, jakbym wysłała zwykłego maila, a jedyne usprawnienie jest w tym, że w sumie nie muszę otwierać swojej poczty żeby wklepać adres archiwum i temat maila, bo zapytanie jest automatycznie wysyłane w odpowiednie miejsce.
Izabela
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

tak dla porządku:
szukajwarchiwach.pl (a wątek o nim - jak w tytule) na 11 czerwca 2019
37 199 601 skanów dostępnych online

zobaczymy czy cokolwiek przybędzie czy będzie tylko do omawianego w wątku
https://genealodzy.pl/PNphpBB2-viewtopic-t-81764.phtml
szukajwarchiwach.gov.pl dodawane
obecnie 37 556 718 "skanów i materiałów" w szwa.gov.pl

raczej tylko do gov.pl i mniejszymi porcjami, a częściej ..ale sprawdzić warto

PS do poprzedniego AGAD nie AAD
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
loreii

Sympatyk

Post autor: loreii »

Emerald pisze:Tak, w sumie w moim odczuciu niczym się to nie różni od zwykłego zamawiania e-mailem, w sensie myślałam, że skoro zamawiam z zarejestrowanego konta, to swoje zamówienie dostanę jakoś "z automatu" na maila przypisanego do konta (po uiszczeniu opłaty) i warunki otrzymania skanów będą zawsze takie same bo w końcu za każdym razem zamawiam jako użytkownik szwa.gov.pl, a to w zasadzie tylko pośredniczenie w pierwszym kontakcie. Do powstania szwa.gov sama kontaktowałam się tylko z archiwum w Kielcach i Mławie (no i jeszcze tym od metryczek dowodowych) w sprawie metryk UMZ i na pamięć znałam to, co muszę podawać przy kontakcie, bo ze starego szwa nie korzystałam i nie wiedziałam, co jeszcze mogę znaleźć w zasobach innych archiwów, tu za pośrednictwem strony skontaktowałam się z Archiwum Akt Dawnych, archiwum w Łodzi, Lesznie, Rzeszowie i Lublinie. I koniec końców w mailu od AAD dostałam powiadomienie, żeby zamówienie złożyć przez ich formularz, Leszno zawołało o szersze dane osoby, której dotyczy dokumentacja (rodzice, data i miejsce urodzenia) i mój stopień pokrewieństwa z nią, Rzeszów o mój adres domowy, Lublin jeszcze nie odpisał i tylko Łódź od razu odpowiedziała z numerem konta i kwotą, którą mam uiścić żeby otrzymać skany :) Zatem po mojemu wychodzi na to samo, jakbym wysłała zwykłego maila, a jedyne usprawnienie jest w tym, że w sumie nie muszę otwierać swojej poczty żeby wklepać adres archiwum i temat maila, bo zapytanie jest automatycznie wysyłane w odpowiednie miejsce.
No ja też się tego spodziewałam.Że dostanę odpowiedz na założonym profilu,co znaleziono,gdzie mam wpłacić i ile.A tu z dwóch archiwów gdzie wysłałam zapytanie odezwało się(mailowo)jedno z prośbą o podanie danych teleadresowych bo bez tego nie beda kontynuować rozmowy.A podałam przeciez te dane przy zakładaniu tego nieszczesnego profilu...
Monika

Smoter - Limanowa,Skrzydlna,Piekiełko Bilik - Kraków,Rzeszów,Sanok,Lwów,Jarosław Znamirowscy - Przemyśl,Chełm,Głuszyca Jarzemiszewscy - Przemyśl Idler - Sanok Derdzińscy - Kraków, Hladek - Lwów Paździor - Kraków,Warszawa Biesiadeccy - Rzeszów
HJedrzejuk

Sympatyk

Post autor: HJedrzejuk »

Dzień dobry,
uprzejmie donoszę, że na stronie "szukajwarchiwach.gov.pl"
było 37 556 718 "skanów i materiałów", a jest 38 019 746 :-)
... tylko gdzie sprawdzić jakie są nowości?
Niestety nie znalazłam żadnej listy, a może to wina upału?
Serdecznie wszystkich pozdrawiam!
Hanna Jędrzejuk
P.S. Mam wątpliwości, pisać w starym wątku, czy raczej już w nowym?
Chrzanowski_Stanisław

Sympatyk
Mistrz
Otrzymał podziękowania: 3 times

Post autor: Chrzanowski_Stanisław »

Teoretycznie jest zakładka Aktualizacje ..., ale to jakaś porażka.
Ciekawostką jest, że skany pojawiły się w sobotę ...
Pozdrawiam
S.Chrzanowski
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

odłączyli szwa.pl od bazy?:(
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
ODPOWIEDZ

Wróć do „Inicjatywy genealogiczne”