Gdzie znajdę lustrację miejscowości?

Pomoc w poszukiwaniu publikacji, których nie ma w Bibliotece cyfrowej w Katalogu linków w bazie Nasze książki ; rozmowy o książkach ; Biblioteczka genealoga

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

Potomek_Wosinskich

Sympatyk
Legenda

Post autor: Potomek_Wosinskich »

Szukam dostępnych w internecie skanów lustracji.
Najbradziej interesuje mnie parafia Leoncin i Praszka. Interesują mnie jakiekolwiek informacje o chłopach. Podobno coś znajdę w inwentarzach?

Pozdrawiam-Wojciech
jart

Sympatyk
Nowicjusz
Podziękował: 1 time

Post autor: jart »

Jeśli chodzi Ci o lustracje dóbr królewskich, to zamiast/prócz parafii przydałyby się szczegóły "cywilnej administracji" - województwo, ziemia, powiat etc. Lustratorzy królewscy inwentaryzowali np. starostwa, dobra czy dzierżawy, nie parafie.
Z lustracjami kościelnymi się nie spotkałem (ale i nie szukałem ich), królewskie dotyczące tych terenów są w AGAD (z drugiej połowy XVIII w., + łany wybranieckie woj. rawskiego z 1778/9 a to Cię chyba może zainteresować). Online nie spotkałem.
Coś w nich znajdziesz (np. krescencję zbóż), zależy czego szukasz konkretnie.
pozdrawiam
Artur

Poszukuję rodzin: Jastrzębski, Olbryś, Pskiet – par. Jasienica; Sitko/Sitek lub Młynarczyk, Pych – par. Długosiodło; Łaszcz, Świercz, Szczęsny, Ciach, Kapel – par. Wyszków; te nazwiska także w par. Jelonki
Awatar użytkownika
tomes

Sympatyk
Mistrz

Post autor: tomes »

Witam,
podepnę się pod temat. @Jart masz może linki do jakiś lustracji z woj. rawskiego / sochaczewskiego sprzed XIX wieku? Jeżeli chodzi o rawskie to ja kojarzę tylko te książkowe. Może jest coś jeszcze online?

pozdrawiam
Tomasz
Pozdrawiam Tomek

Moje parafie i nazwiska
http://tomgene.blogspot.com - mój blog genealogiczny
jart

Sympatyk
Nowicjusz

Jest. Są np. w Metryce Koronnej, ale nie wiem czy to Cię zadowoli, z racji zakresu podawanych informacji.
Np. tu -> http://www.agad.gov.pl/inwentarze/Metr_Korx.xml#series9
pozdrawiam
Artur

Poszukuję rodzin: Jastrzębski, Olbryś, Pskiet – par. Jasienica; Sitko/Sitek lub Młynarczyk, Pych – par. Długosiodło; Łaszcz, Świercz, Szczęsny, Ciach, Kapel – par. Wyszków; te nazwiska także w par. Jelonki
Ted_B

Sympatyk
Otrzymał podziękowania: 12 times

Post autor: Ted_B »

Witam !
Chcąc szukać lustracji powinniśmy, na początku wiedzieć czym była dana miejscowość. Czy to był dobra prywatne (szlacheckie), rządowe (królewszczyzna, dobra wojewody) czy tez dobra kościelne.
Jeżeli były to dobra kościelne, to potwierdzam to co powyżej wspomniał Artur. Ja również nie spotkałem się z lustracjami dóbr kościelnych. Może i takie były, ale wyników takich lustracji należałoby szukać w np. w jakiś archiwach konkretnych zakonów. A tu niestety dostęp jest bardzo trudny.
W archiwach spotykamy lustracje dóbr prywatnych i rządowych z okresu od końca XVII wieku do rozbiorów praktycznie (w Małopolsce nawet trochę dłużej, okres C.K.).
Lustracje przeprowadzane były dla pojedynczych wsi, dla kilku wsi jednego dziedzica, dla tzw. klucza, dla starostw, itp. Nigdy (przynajmniej takich nie spotkałem) nie obejmowały one terenu danej parafii.
Jeżeli mamy już określony rodzaj własności, to teraz musimy określić przynależność terytorialną danej miejscowości do powiatu w okresie XVII i XVIII wieku.
Dlaczego? A no dlatego, że praktycznie w każdym ówczesnym mieście powiatowym prowadzone były księgi grodzkie i ziemskie. A to podstawowe źródło wiedzy w tym zakresie.
Jakie mamy księgi grodzkie i ziemskie oraz gdzie je znajdziemy - bardzo dobrze przedstawił Michał w innym wątku:
https://genealodzy.pl/PNphpBB2-viewtopi ... tedb.phtml

Przyjemnych poszukiwań!
Tadek
Awatar użytkownika
tomes

Sympatyk
Mistrz

Dzięki Jart, tą lustrację akurat widziałem. Myślałem, że może inna jakaś będzie. Mnie akurat interesują wsie, które nie były prywatne.

pozdrawiam
Tomasz
Pozdrawiam Tomek

Moje parafie i nazwiska
Awatar użytkownika
Kaczmarek_Aneta

Sympatyk
Legenda
Podziękował: 3 times
Otrzymał podziękowania: 14 times

Post autor: Kaczmarek_Aneta »

Polecam również wątek:
https://genealodzy.pl/PNphpBB2-viewtopi ... rt-0.phtml

Pozdrawiam
Aneta
jart

Sympatyk
Nowicjusz

Ted_B pisze:Witam !
Jeżeli były to dobra kościelne, to potwierdzam to co powyżej wspomniał Artur. Ja również nie spotkałem się z lustracjami dóbr kościelnych. Może i takie były, ale wyników takich lustracji należałoby szukać w np. w jakiś archiwach konkretnych zakonów. A tu niestety dostęp jest bardzo trudny.
Tadek
Przepraszam, napisałem nie ściśle. Nie spotkałem się z lustracjami kościelnymi dla tych terenów (Leoncin, Praszka), bo ogólnie, dla innych, to i owszem. Tak jak piszesz, można próbować szukać ich w archiwach zgromadzeń, zakonów, kolegiat, ale także w archiwach diecezjalnych. Szczególnie cenne moga być wzmianki o takowych w literaturze. Te z lustracji "kościelnych" którymi się zetknąłem były dość podobne do królewskich jeśli chodzi o sposób sporządzenia, posiadały jednak swoja specyfikę.
Zgadza się, dostęp trudny, a i wiedza o tym że dla danego obszaru w ogóle istnieją (lub chociaż jest taka szansa) nie jest zbyt dostępna/powszechna.
pozdrawiam
Artur

Płowik_Hubert

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Płowik_Hubert »

Lustracje i inwentarze królewszczyzn są w AGAD, zespół 7 Archiwum Skarbu Koronnego (ASK XLVI – Lustracje, rewizje i inwentarze dóbr królewskich; ASK LIV – Zbiór pism rozmaitych tyczących się dóbr królewskich; ASK LVI – Inwentarze starostw). Niestety nie ma jeszcze skanów w szukajwarchiwach.
Pozdrawiam
Hubert
Awatar użytkownika
tomes

Sympatyk
Mistrz

To co mi się udało znaleźć: https://tomgene.blogspot.com/p/zroda-po ... kalne.html - może komuś się przyda.

pozdrawiam
Tomasz
Pozdrawiam Tomek

Moje parafie i nazwiska
jart

Sympatyk
Nowicjusz

Tomku, super!
pozdrawiam
Artur

ODPOWIEDZ

Wróć do „Książki, Biblioteki”