Różnice wieków

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Awatar użytkownika
Tomasz_Mierzejek

Sympatyk
Nowicjusz
Kontakt:

Różnice wieków

Post autor: Tomasz_Mierzejek »

Witam.
Mam pytanie. Z czego mogą wynikać wielkie różnice dat mimo tego że osoby sa na tym samym miejscu w drzewie genealogicznym?

Np; moi prapradziadkowie;
Stanisław ur.1867 a jego żona Marianna ur. 1875.

Np; moje praprababcie;
Ewa ur.1886 , Anna ur. 1858.

Np; moi praprapradziadkowie;
Florian ur. 1833 , Józef ur. 1812?

Czy mieli Państwo podobne sytuacje?
TomekM

Pozdrawiam i dziękuję.
Awatar użytkownika
Małgorzata_Kulwieć

Sympatyk

Różnice wieków

Post autor: Małgorzata_Kulwieć »

Nie bardzo rozumiem!?
O jakie "wieki" chodzi? O różne daty urodzenia? To chyba normalne.
Na przykładzie prapradziadków - żona była młodsza od męża o 8 lat, nie wiem cóż w tym dziwnego.

A jeszcze dalej w głąb genealogii? Też w tym nie ma nic dziwnego, po prostu jedna kobieta rodziła dziecko wcześniej (w sensie - młodsza była), a inna później. A jak na to nałożyć ich wiek metrykalny, to wychodzi różnica.
Przecież może być tak, że wuj jest młodszy od siostrzeńca!
Ostatnio zmieniony ndz 16 cze 2019, 10:08 przez Małgorzata_Kulwieć, łącznie zmieniany 1 raz.
pozdrawiam
Małgorzata_Kulwieć
Szukam wszelkich informacji o: wszystkich Kulwiec(i)ach; Babińskich i Steckich z Lubelszczyzny, Warszawy, Włocławka i Turku; Sadochach i Knapach z okolic Mińska Maz.
Awatar użytkownika
Tomasz_Mierzejek

Sympatyk
Nowicjusz
Kontakt:

Różnice wieków

Tak chodzi o różnice dat urodzenia. Martwię się ze to być może nie moi przodkowie ponieważ są duże różnice dat urodzin w niektórych przypadkach. Czy moje przeczucia są niepotrzebne?
TomekM

Pozdrawiam i dziękuję.
Awatar użytkownika
Małgorzata_Kulwieć

Sympatyk

Różnice wieków

Post autor: Małgorzata_Kulwieć »

Dwadzieścia parę lat różnicy w takich przypadkach, to niewiele. Przecież mogło się tak stać, że jedna para miała dziecko jako bardzo młodzi ludzie, a druga już w późniejszym wieku, a dzieci urodziły się np. w tym samym roku. To automatycznie różnica lat urodzenia rodziców będzie znaczna.
pozdrawiam
Małgorzata_Kulwieć
Szukam wszelkich informacji o: wszystkich Kulwiec(i)ach; Babińskich i Steckich z Lubelszczyzny, Warszawy, Włocławka i Turku; Sadochach i Knapach z okolic Mińska Maz.
Krzyś

Sympatyk

Różnice wieków

Post autor: Krzyś »

Witam
Tak to bywa w życiu, jak napisała P. Małgorzata.
Ja jestem młodszy od syna mojej siostry ciotecznej o 4 lata.
Natomiast moja siostra jest młodsza od swojego męża o 12 lat.
Awatar użytkownika
Tomasz_Mierzejek

Sympatyk
Nowicjusz
Kontakt:

Różnice wieków

Rozumiem. Dziękuję serdecznie za odpodwiedź.
TomekM

Pozdrawiam i dziękuję.
Emerald

Sympatyk
Nowicjusz

Różnice wieków

Post autor: Emerald »

Tak jak wyżej wspomniano, nie ma na to reguły, każda para ma dzieci w innym wieku. Między moimi rodzicami jest zaledwie rok różnicy w wieku, a już moi pradziadkowie (włączając w to prababcie) ze strony mamy rodzili się w latach 19000, 1904, 1906, 1910, a ze strony taty 1916, 1921, 1923 i 1924, więc między ojcem mojego dziadka ze strony mamy, a ojcem babci ze strony taty są 24 lata różnicy. Tyle tylko, że moją babcię tenże pradziadek miał w wieku 23 czy 24 lat, a mój dziadek z kolei był najmłodszym wśród swojego rodzeństwa i urodził się jak jego ojciec był po czterdziestce. Córka najstarszego brata mojego dziadka była od niego młodsza o sześć lat, i idąc pokolenie dalej - synowie tejże córki (a więc bratanicy mojego dziadka) są dokładnie z tych samych roczników co moja mama i jej brat, więc pradziadkom w tych samych latach urodziły się wnuki po najmłodszym synu i prawnuki po najstarszym. Nic w tym niezwykłego, tym bardziej jeśli dodać różnice wieku między małżonkami - niech żona będzie młodsza od męża o dwadzieścia lat (mam w swoim drzewie kilka takich małżeństw), on niech będzie dzieckiem urodzonym rodzicom po czterdziestce, ona niech się urodzi dwudziestolatkom i gdyby ich dziecko urodziłoby się, kiedy ona miała 25 lat, to jej rodzice są po czterdziestce, a ojca dziecka już po osiemdziesiątce :)
Izabela
adrian.kaszubski

Sympatyk
Mistrz

Różnice wieków

Post autor: adrian.kaszubski »

Dla przykładu podam AU mojego 3x pradziadka, w którym różnica wieku między nim a 4x pradziadkiem jest bardzo duża. Prawdopodobnie wiek ojca jest troszkę zawyżony :)

www.fotosik.pl/zdjecie/f58f064134571009
Adrian
Awatar użytkownika
Tomasz_Mierzejek

Sympatyk
Nowicjusz
Kontakt:

Różnice wieków

Dziękuję za odpowiedzi :)
TomekM

Pozdrawiam i dziękuję.
Maciey

Sympatyk

Różnice wieków

Post autor: Maciey »

Mam taką sytuację, gdzie różnica między najstarszym a najmłodszym praprawnukiem pewnej pary wynosi... 70 lat:)
Maciej
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”