Czy Bereza Kartuska była parafią w latach 1932-1934 , w latach 1931-39 należała do Polski, powiat prużański, jak mam odszukać np. akt zgonu moich pradziadków: ALEKSANDER I ANIELA TARKOWSCY, i prawdopodobnie ich córeczki, gdzie mogli zostać pochowani, w jakiej parafii?, na jakim cmentarzu?. W 1932 roku urodził się w Berezie ich syn BOHDAN TARKOWSKI.
Proszę o pomoc!
Bereza Kartuska pow. Prużański obecnie Białoruś
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
-
agnieszkaostajewska
- alexczap60

Czy ktos wie do jakiej parafii nalezaly Wojsznaryszki i Norszty pow. Oszmiana obecnie na terenie Bialorusi? Poszukuje akt metrykalnych rodziny Czaplinskich z tamtych terenow . Jak dotrzec do tych materialow przez internet.
Dziekuje.
Dziekuje.
-
Paweł_Towpik

Szanowna Pani, przypadkiem zauważyłem Pani post odnośnie Berezy Kartuskiej, choć nie wiem, czy ze względu na upływ czasu, Pani zapytanie jest jeszcze aktualne… Bereza była parafią w latach 1477-1866, 1905-1948 i od 1991 r. po dzień dzisiejszy. Księgi metrykalne z interesującego Panią okresu zaginęły. W archiwum państwowym w Brześciu na Białorusi znajduje się trochę dokumentów z okresu międzywojennego, głównie po tamtejszym magistracie (w tym także księga meldunkowa, ale z lat 1924-1929) oraz sądzie grodzkim. Rodzina Tarkowskich zapewne osiedliła się w Berezie w okresie międzywojennym, gdyż w XIX w. takiego nazwiska w tym miasteczku nie kojarzę.
Pozdrawiam,
Paweł Szymon Towpik
Paweł Szymon Towpik