Muszę poradzić się kogoś z większym doświadczeniem. Już nakreślam o co chodzi. Otóż, mój przodek, Wojciech Wysocki żeniąc się w 1881 roku w wieku 26 lat zapisane ma iż jest synem Wawrzyńca Wysockiego i Marianny Szmigiel już zmarłej. Sam Wojciech rodzi się w wiosce Brześć w parafii Ostrowo nad Gopłem. Zacząłem więc szukać i w tej parafii natrafiłem na ślub Wawrzyńca Wysockiego i Marianny Szmigielskiej, których ślub odbył się w roku 1843 niecałe 4 km od miejsca narodzin Wojciecha. Moje pytanie brzmi, jak połączyć rodziców Wojciecha, których dane znam z owymi małżonkami z parafii Ostrowo? Prześledziłem temat nazwiska, znalazłem brata Marianny, który żeniąc się nazywa się Szmigielski, przy narodzinach syna Szmigiel a przy narodzinach córki znów Szmigielski. Brak mi takiej nici łączącej Wojciecha syna Wawrzyńca i Marianny z tymi małżonkami, których akt ślubu znalazłem. Czekam na metrykę chrztu Wojciecha, ale czy ona coś wyjaśni ? :/ niby może być tam wiek ojca ale wiadomo jak to wtedy bywało z tym podawaniem lat. Samo miejsce urodzenia też niewiele pomoże. W akcie małżeństwa domniemanych rodziców Wojciecha nie ma informacji skąd pochodzą tak więc w metryce chrztu Wojciecha może być zapis "Wawrzyniec, rolnik w Brześciu zamieszkały lat tyle i tyle" i nijak go nie połączę z Wawrzyńcem biorącym ślub w Jerzycach 4 km dalej :/
Mam nadzieję, że zapisałem to w miarę logicznie
Pozdrawiam,
Adam