Cmentarz, pochówek, Ukraina

Informacje o cmentarzach. Pomoc w wykonaniu lub uzyskaniu zdjęcia grobu ; w tym Informacje o Cmentarzach, Nekrologi, wyszukiwarki grobów..., linki

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

Sanwoj

Sympatyk

Post autor: Sanwoj »

Witam, mam takie pytanie w sprawie pochówku. W 1925r. rodzi się na Ukrainie mojego dziadka siostra w Justynowce, ale w 1926r. umiera. Czy w tamtych czasach pogrzeb wyglądał tak jak dzisiaj i czy istnieje możliwość znalezienia miejsca pochówku?
Pozdrawiam Sandra
sbasiacz

Sympatyk
Mistrz
Podziękował: 1 time
Otrzymał podziękowania: 2 times

Post autor: sbasiacz »

z mojego doświadczenia:roczne dziecko? śladu po pochówku nie ma.
pozdrawiam
BasiaS
pozdrawiam
BasiaS
Awatar użytkownika
benyzet

Sympatyk

Post autor: benyzet »

Witam. Sandro, grób mojej prababci,która zmarła w ( prawdopodobnie) 1948 roku nie przetrwał. W miejscowości tej, obwód Halicki ( kontaktowałem się telefonicznie ze "sołtysem" tej wioski) cmentarz polski za czasów wielkiego ZSRR został zrównany z ziemią. Wydaje mi się,że gdy w danej miejscowości jest grupa mieszkańców z korzeniami polskimi,to jeszcze jest szansa,że cmentarz (być może zaniedbany) pozostał,ale jak Basia napisała,grób dziecka raczej nie.
Z pozdrowieniami Grzegorz
--------------------------------------------------
Szukam informacji o Jerzym Tadeuszu ( Teodorze) Zarzyckim ur. 1745-1760. Legitymował się w Haliczu w 1782 roku.
rzemich

Sympatyk

Post autor: rzemich »

Niedawno zwiedziłem miejsca na Ukrainie, z których pochodzą moi przodkowie. Zostało tam pochowanych dużo dzieci, ale żadnych grobów nie znalazłem. Z tym, że to był XIX wiek.
Pozdrawiam,
Michał
Sanwoj

Sympatyk

Post autor: Sanwoj »

Tak właśnie myślałam że szanse na odnalezienie są zerowe. Ale dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam Sandra
ODPOWIEDZ

Wróć do „Cmentarze”