Braki w parafii Strawczyn?

Pomoc w poszukiwaniach informacji

Moderatorzy: Galinski_Wojciech, maria.j.nie, elgra

Kozera_Piotr

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Kozera_Piotr »

Witam
Wśród moich przodków ze Strawczyna występuje Wiktoria z Dudziców Kukulska, która w 1812 roku straciła męża Michała. Pochodziła z rozrodzonej rodziny . Chciałem ustalić jej pochodzenie dzięki aktowi małżeństwa, jakie zawarła z wdowcem Wincentym Prokopem, który owdowiał w 1821 roku. Małżeństwo to zakończyło się wraz ze śmiercią Wiktorii w 1824 roku. Problem w tym, że nie mogę znaleźć tego aktu jak i kolejnego ślubu Wincentego z Elżbietą z Podstawków. Sąsiednie parafie są zindeksowane, zaś wspomniany Wincenty pełnił jakieś stanowisko w administracji wsi, w której mieszkał i jego nazwisko występuje w większości spisanych wtedy aktów cywilnych. Coś przeoczyłem?
Pozdrawiam
Piotr
Awatar użytkownika
Krzysiek_Imiołek

Zarząd PTG
Tytan

Post autor: Krzysiek_Imiołek »

W "metrykach" masz alegaty a w poczekalni są czekające na ponumerowanie - księgi UMZ
Krzysiek

Nazwiska w kręgu poszukiwań: Dąbrowski, Błotnicki, Tazbir, Baron, Jasiński, Imiołek, Siejka,
Kozera_Piotr

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Kozera_Piotr »

Sprawdzałem
To raptem trzy lata, ale aktu nie zauważyłem. Inny problem to zapisy z sumariusza i USC. Żona mojego przodka zmarła wg. sumariusza po porodzie. Musiała wydać na świat dziecko, nawet martwe. USC czegoś takiego nie wspomina. Ciekawy jestem ile jeszcze takich przypadków w Strawczynie?
Piotr
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję zasobów, informacji”