Przeglądanie ebuw

Pomoc w poszukiwaniu publikacji, których nie ma w Bibliotece cyfrowej w Katalogu linków w bazie Nasze książki ; rozmowy o książkach ; Biblioteczka genealoga

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

Rychter_Ida

Sympatyk

Przeglądanie ebuw

Post autor: Rychter_Ida »

Witam
Czy jest sposób na rozwiązanie następującego problemu :
W wyszukiwarce ebuw wpisuję poszukiwane nazwisko. Wyszukiwarka znajduje mi kilkadziesiąt pozycji. Zaczynam przeglądać, ale ciężko jest znaleźć nazwisko w gazecie. Kiedyś w IE lornetka szukała i wskazywała zaznaczone na żółto. Tak było w Javie. Czy można podobnie dziś szukać. Pozdrawiam Barbara
Barbara
Awatar użytkownika
t.dzwonkowski

Sympatyk
Otrzymał podziękowania: 1 time

Przeglądanie ebuw

Post autor: t.dzwonkowski »

Mam identyczny problem. Może ktoś z Państwa ma na to sposób. Będę zobowiązany .Tadeusz Dzwonkowski
Ewka58

Sympatyk

Przeglądanie ebuw

Post autor: Ewka58 »

Spróbuj Ctrl + F.

Na głównej stronie są instrukcje. Najlepiej otwierać (wyświetlać) obiekty w nowym oknie / karcie.
Ewa
Mar_Herr

Sympatyk

Przeglądanie ebuw

Post autor: Mar_Herr »

W chromie działa wyszukiwanie. A więc po otwarciu dokumentu wciskamy ctr+f i wpisujemy poszukiwaną frazę. Jeżeli zostanie znaleziona zostaniemy przeniesieni na odpowiednią stronę, na której poszukiwany wyraz będzie podświetlony. Dodatkowo na pasku wyszukiwania mamy informacje ile razy słowo występuje w tekście, a klikając strzałki przy tym liczniku przenosimy się do kolejnych wyników wyszukiwania. Niestety czasami wyszukiwanie trochę trwa... Generalnie jestem krytyczny wobec polskich bibliotek cyfrowych... Ale dobrze, że są.
Pozdrawiam

Marcin
Rychter_Ida

Sympatyk

Przeglądanie ebuw

Post autor: Rychter_Ida »

Bardzo dziękuję za odpowiedzi. Mam takie samo zdanie o nich. Niektóre są "trudne". Pozdrawiam Barbara
Barbara
ODPOWIEDZ

Wróć do „Książki, Biblioteki”