Richter jakiego był herbu.

Szlachectwo, heraldyka

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie, adamgen

MarcinR

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: MarcinR »

Witam,

przeglądając archiwa warszawskiego kościoła Ewangelicko-Augsburskiego znalazłem Akt zgona Karola Augusta de Richter, generała majora sztabu generealnego. http://szukajwarchiwach.pl/72/181/0/-/1 ... /#tabSkany Ze względu na przedrostek de jaki i stopień wojskowy zakładam, że był "pochodzenia szlacheckiego" - zastanawiam się jakiego był herbu.
Jako ciekawostkę dodam, że jest pochowany na cmenatrzu Ewangelicko-Augsburskim w Warszawie, a na pomniku ma przedrostek von.

W spisie szlachty Królestwa Polskiego z 1851 i dodatku 1854 (choć może błędnie założyłem, że był polakiem) są Rychterowie posługujcy się herbami Pelikan i Sztumberg ale nie pasuje on do umiesczonych tam spisów.

Wiem też, że Rychterowie / Richterowie posiadali własny herb Richter. Dysponuję jednak kopią drzewa genealogicznego od 1569 roku i nie wstępuje tam Karol August. Nie wiem tylko, czy jest to drzewo "kompletne", czy nie usunięto z niego jakieś odnogi.

Zatem, czy możliwe jest ustalenie jego herbu?
Czy możliwe jest ustalenie herbów, szlachty, która niewylegitymowała się w XIX wieku?

Licząc na pomoc i sugestie, pozdrawiam

Marcin
Nykiel_Gracjan

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Nykiel_Gracjan »

Oczywiście, że jest możliwe ustalenie herbu szlachty niewylegitymowanej, np. dotarcie do gniazda rodowego, dokumentu z pieczęcią, herbu zamieszczonego na płycie nagrobnej etc.

Moim zdaniem powinieneś zacząć od aktu urodzenia owego Karola, tam będą informacje o rodzicach i tak w linii męskiej cofać się, aż do powiązania z znanymi Ci wynikami poszukiwań dotyczących tego nazwiska.

Inny sposób to szukanie informacji o w/w Karolu w publikacjach, skoro był generałem to pewnie jest gdzieś jakaś wzmianka o nim .

Mam nadzieję, że choć troszkę pomogłem.
Pozdrawiam
G.
MarcinR

Sympatyk
Nowicjusz

Dzięki za odpowiedź,

chętnie sam bym poszedł piewszym tropem - akt urodzenia, ale archiwum Kościoła Eangelicko-Augsburskiego pod wezwaniem Św. Trójcy uległo spaleniu 1939 roku, a najstarsze zachowane akta sięgają podbno 1808 roku, więc Karol który urodził się w 1793-09-08 w Warszawie nie zostanie tam ujęty.

Szkoda, że akta kościoła za lata 1808-1825 będące zasobach Archiwum w Warszawie przy ul. Krzywe Koło 7 nie zostało upublicznie w szukajwarchiwach.pl

Pozdrawiam

Marcin
Nykiel_Gracjan

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Nykiel_Gracjan »

Może wiesz, gdzie służył? Może zachowały się jakieś papiery w archiwach związanych z formacjami, którymi dowodził.

Edit: A archiwa kościelne ? Nie wiem czy AA, AD, ale coś w tę stronę, przed 1808 nie obowiązywał Kodeks Cywilny Napoleona!
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

Marcinie:
1808-1825 to jest gmina (cyrkuł), nie "akta kościoła"
i są dostępne (dzięki APW) w poczekalnia.genealodzy.pl i metryki.genealodzy.pl

poza ww metrykaliami jest jeszcze trochę źródeł do ewangelików (spisy)
http://baza.archiwa.gov.pl/sezam/ela.ph ... rch=szukaj
ale to głównie AGAD nie APW

pozdrawiam
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
MarcinR

Sympatyk
Nowicjusz

Przepraszam, za moją pomyłkę. Oczywiście latach 1808-1825 to są akta gminne.

Zaciekawiły mnie inne żródła

Jakiego typu infromacje mogę tam znaleźć?
Wiśniowiecki_Marek

Sympatyk

Post autor: Wiśniowiecki_Marek »

Może uda mi się podpowiedzieć- mam dużo przodków ewangelików i moim największym zmartwieniem są właśnie imiona. W akcie zgonu mógł być zapisany jako Karol August, lecz w akcie urodzenia mógł widnieć jako np August Joseph lub podobnie. Ewangelicy w mojej rodzinie nosili imiona otrzymane (chyba) przy konfirmacji.
Pozdrawiam, Marek
Marek Wiśniowiecki
---------------------------
Poszukuję- akt urodzenia Joseph Steinbach Czerniowce ok. 1789r.
Rruda
Mistrz

Richter

Post autor: Rruda »

Czy mogłabym zobaczyc kopią drzewa genealogicznego od 1569 roku z nazwiskiem Richter. Występuje ono równiez w moim drzewie :)
MarcinR

Sympatyk
Nowicjusz

Witam,

link do drzewa. https://www.dropbox.com/s/6eeb1s19kause ... r.jpg?dl=0

Skąd pochodzą Twoi Richterowie?

Pozdrawiam

Marcin
ODPOWIEDZ

Wróć do „Szlachta, herbarze”