Anastazja czy Konstancja?

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Michał_Paweł

Sympatyk

Post autor: Michał_Paweł »

Witam,

ostatnio zajmowałem się Rzejowicami. Robiłem amatorską kwerendę dla mojego przyjaciela. Dotarłem do jego przodków - Tomasza Hurki i Anastazji z Michalczyków. Wyliczyłem, że musieli się pobrać ok. 1817 roku. I rzeczywiście w bazie genealodzy.czestochowa.pl figuruje ślub Tomasza Hurki w tym roku. Na FS nie mogłem tego sprawdzić, bo akurat księgi z tego roku są niekompletne. Dziś dostałem skan aktu ślubu.

I cóż się okazało? Tomasz Hurka żeni się, ale z Konstancją Michalczyk! W zapowiedziach i akcie małżeństwa panna młoda konsekwentnie określana jest jako Konstancja.

Konstancja i Anastazja były bliźniaczkami (jak odkryłem w wyszukiwarce genealodzy.pl), urodziły się w 1797 roku. Sprawa jest o tyle dziwna, że we wszelkich aktach żoną Tomasza jest właśnie Anastazja - ich pierwsze dziecko rodzi się już na początku 1819 roku. I Konstancja zupełnie się nie pojawia.

Jak to wyjaśnić? Czy ktoś spisujący akta ślubu pomylił imiona bliźniaczek? Dodam, że sprawdziłem na wszelki wypadek akta zgonów z 1817 i 1818 roku i nie występuje żadna Konstancja. A w lutym 1819 r. Tomasz zgłasza narodziny syna ze swej żony Anastazji.
Krzysiek_

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Krzysiek_ »

Najpewniej błąd w akcie ślubu, ksiądz przepisał dane nie tej siostry. Później przy okazji chrztów ojciec podawał imię matki, a raczej wiedział jak ta ma na imię. Mam podobną sytuację u siebie, przy ślubie Marianna, przy urodzeniach dzieci Katarzyna.
arnel

Sympatyk
Adept

Post autor: arnel »

Raczej błąd w metryce chrztu.
Akt ślubu był spisywany na podstawie metryki urodzenia/chrztu. Przy jej wystawianiu łatwo było pomylić imiona bliźniaczek (sąsiednie akty, a może nawet jeden wspólny), a niepiśmienny "klient" nie sprawdził poprawności imienia. Też miałem podobny przypadek.
Urodzenia zgłaszano ustnie.
Andrzej
Michał_Paweł

Sympatyk

Re: Anastazja czy Konstancja?

arnel pisze:Raczej błąd w metryce chrztu.
Akt ślubu był spisywany na podstawie metryki urodzenia/chrztu. Przy jej wystawianiu łatwo było pomylić imiona bliźniaczek (sąsiednie akty, a może nawet jeden wspólny), a niepiśmienny "klient" nie sprawdził poprawności imienia. Też miałem podobny przypadek.
Urodzenia zgłaszano ustnie.
Andrzej
Sprawdziłem - rzeczywiście Anastazja i Konstancja są wpisane w jednym akcie chrztu.
Krzysiek_

Sympatyk
Mistrz

Jeśli ślub w tej samej parafii co chrzest bliźniaczek, to gdzie błąd w metryce chrztu? Nie było potrzeby "wyciągać" metryki z innej parafii. Chrzty bliźniąt często zapisywano w jednym akcie. Błąd popełnił ksiądz przepisując dane młodej do aktu ślubu.
Michał_Paweł

Sympatyk

Krzysiek_ pisze:Jeśli ślub w tej samej parafii co chrzest bliźniaczek, to gdzie błąd w metryce chrztu? Nie było potrzeby "wyciągać" metryki z innej parafii. Chrzty bliźniąt często zapisywano w jednym akcie. Błąd popełnił ksiądz przepisując dane młodej do aktu ślubu.
W akcie ślubu widnieje, że złożyli metryki chrztu (choć oboje byli chrzczeni w tej samej parafii) - ale może to tylko formułka.
arnel

Sympatyk
Adept

Post autor: arnel »

Wiele aktów ślubu powołuje się na metryki wyciągnięte z własnej parafii.
Może to nie było konieczne, ale często stosowane - bo wygodne.
Metryka wyciągnięta przed zapowiedziami, a w trakcie ślubu ksiądz mógł skupić się na "obchodzie".
Andrzej
Krzysiek_

Sympatyk
Mistrz

To tylko formułka. "Wyjęte" metryki można zobaczyć w alegatach. Czy kiedykolwiek, w alegatach jakiejkolwiek parafii spotkaliście się z metrykami chrztu z tej samej parafii? Ja nie.
Awatar użytkownika
magda_lena

Sympatyk
Legenda

Post autor: magda_lena »

Krzysiek_ pisze:To tylko formułka. "Wyjęte" metryki można zobaczyć w alegatach. Czy kiedykolwiek, w alegatach jakiejkolwiek parafii spotkaliście się z metrykami chrztu z tej samej parafii? Ja nie.
Oczywiście, że się spotkałam.
Dla mnie dziwne jest, że można się było nie spotkać.
Pozdrawiam, Magdalena
Michał_Paweł

Sympatyk

Bardzo dziękuję za wszystkie odpowiedzi.
GoskaGoska

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: GoskaGoska »

Cos w tym musi byc, bo moj pradziadek mial na imie Anastazy, ale czesc rodziny twierdzi, ze mial Konstanty.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”