Poszukuję prababki we Włocławku
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
-
Karbowska_Marianna

- Podziękował: 1 time
Poszukuję aktu zgonu mojej prababki Franciszki Wilińskiej, która zmarła we Włocławku najprawdopodobniej w latach 1930 - 35. Pisałam do USC we Włocławku podanie o akt zgonu (1935-40), ale ponieważ nie znam dokładnego roku, 2-krotnie nie trafiłam i nadal nie wiem nic o prababce. Proszę o informację kiedy te lata trafią do archiwum i ewentualną pomoc w odnalezieniu tego aktu.
pozdrawiam Marianna
Jest spis grobów Cmentarza Komunalnego we Włocławku.
Nie ma tam Wilińskiej Franciszki.
Należy też pamiętać, że to nazwisko często było pisane różnie. Np. jako Wielińska, Wieluńska.
Poza tym osoby o tym nazwisku lub innym a z tej rodzin, które zmarły później mogły mieć postawiony grób a na tablicy nie umieszczono osoby uprzednio pochowanej w tym miejscu.
Pozostaje poszukiwanie w parafii
Nie ma tam Wilińskiej Franciszki.
Należy też pamiętać, że to nazwisko często było pisane różnie. Np. jako Wielińska, Wieluńska.
Poza tym osoby o tym nazwisku lub innym a z tej rodzin, które zmarły później mogły mieć postawiony grób a na tablicy nie umieszczono osoby uprzednio pochowanej w tym miejscu.
Pozostaje poszukiwanie w parafii
Katarzyna
-
Rebell_Cieniewska_Grażyna

- Podziękował: 5 times
- Otrzymał podziękowania: 5 times
Czy wiesz gdzie się urodziła, może przy akcie będzie dopisana data zgonu i numer aktu ? Czy przeglądałaś akty na stronie genealogia w archiwum (nie ma tam tych lat,ale w indeksach jest kilka osób o tym nazwisku, może przy przeglądaniu metryk trafisz na informacje, które pomogą ustalić fakty.
Powodzenia Grażyna
Powodzenia Grażyna
Moje nazwiska - Rebell, Cieniewski, Oleśniewicz, Łojko, Piotrowski.
Moje miejscowości - Subkowy, Nowogródek (na Kresach), Berest/Piorunka, okolice Częstochowy, Palikije.
Moje miejscowości - Subkowy, Nowogródek (na Kresach), Berest/Piorunka, okolice Częstochowy, Palikije.
- alicja_firmanty

Może tu coś Pani znajdzie - inf.dot.woj.kujawsko -pomorskiego.
https://www.genealogiawarchiwach.pl/#qu ... archer=big
Poza tym na cmentarzu PARAFIALNYM we Włocławku są pochowani Wilińscy.Może to jej potomek?
https://polskie-cmentarze.com/mapa-wdro ... -pomorskie
Alicja
https://www.genealogiawarchiwach.pl/#qu ... archer=big
Poza tym na cmentarzu PARAFIALNYM we Włocławku są pochowani Wilińscy.Może to jej potomek?
https://polskie-cmentarze.com/mapa-wdro ... -pomorskie
Alicja
-
Karbowska_Marianna

Szukam aktu zgonu Franciszki właśnie w celu ustalenia miejsca jej urodzenia, którego niestety nie da się ustalić na podstawie istniejących dokumentów(akt chrztu mojego dziadka z którego nic nie wiadomo prócz nazwiska matki). Wszystko co jest w sieci już znalazłam. Żyjące wnuki Franciszki wspominają, że babcia mieszkała z nimi we Włocławku od 1927 r. i tam zmarła przed wojną (nie pamiętają roku - byli wówczas małymi dziećmi). Po wojnie cała rodzina wyjechała na ziemie odzyskane i pamięć o babci zanikła. Jestem jej prawnuczką, szukającą korzeni w genetece, a jedyną szansą na odnalezienie jest ten akt zgonu, po którym się spodziewam wiele. Może ktoś spowoduje żeby akta zmarłych w latach 1930-35 we Włocławku poszły do dygitalizacji?
pozdrawiam Marianna
-
Gordziejuk_tanyi

Skoro masz akt chrztu jej dziecka( Twojego dziadka), to możesz mieć w nim sporo informacji. Gdzie odbył się chrzest? Powinien być tam przybliżony wiek matki i jej nazwisko panieńskie. Czy Twój dziadek miał rodzeństwo? Jeżeli tak, to czy wiesz gdzie się urodzili? Wtedy możesz przeszukać okoliczne parafie i może odnajdziesz akt urodzenia babci.
Ola
Ola
-
Karbowska_Marianna

Niestety to nie zawsze tak działa. W tym akcie informacji jest niewiele, niestety. Dlatego szukam aktu zgonu z nadzieją, że dowiem się czegoś więcej.
pozdrawiam Marianna
-
Gordziejuk_tanyi

Jeżeli szukasz miejsca urodzenia prababci, to podaj wszystkie informacje jakie posiadasz. Wtedy więcej osób będzie ci w stanie pomóc. Wilińska- to jej nazwisko panieńskie? Gdzie i kiedy urodził się dziadek? Był on dzieckiem panieńskim? Chrzest rzymsko-katolicki czy prawosławny? Itd.
Akt zgonu jest dobrze mieć, ale często w przypadku starszych osób dane o miejscu urodzenia czy rodzicach są niedokładne( albo wcale ich nie ma).
Ola
Akt zgonu jest dobrze mieć, ale często w przypadku starszych osób dane o miejscu urodzenia czy rodzicach są niedokładne( albo wcale ich nie ma).
Ola
-
Sroczyński_Włodzimierz

- Otrzymał podziękowania: 1 time
i kiedy i gdzie dzieci się rodziły
KLS włocławski?
no chyba, że faktycznie cały internet przeczytany:)
KLS włocławski?
no chyba, że faktycznie cały internet przeczytany:)
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
- Małgorzata_Kulwieć

- Otrzymał podziękowania: 1 time
A inne dzieci miała? Może wcześniejsze niż Jan? Może w ich dokumentach urodzenia, bądź ślubu coś będzie więcej.
A próbowałaś szukać nekrologów w gazetach włocławskich? Przeglądać Polonę i inne biblioteki cyfrowe.
Lub kontaktowałaś sie z innymi Wilińskimi? Sporo grobów jest z tym nazwiskiem we Włocławku.
A w rodzinie żadnych wspomnień, albo jakis starych dokumentów (z pracy np) nie ma? I nikt nie wie, nawet nieprecyzyjnie, gdzie została pochowana? W samym Włocławku, czy w okolicy? A zdjęcia? Może cokolwiek można wywnioskować ze zdjęć. Np. zakład, który je robił.
A próbowałaś szukać nekrologów w gazetach włocławskich? Przeglądać Polonę i inne biblioteki cyfrowe.
Lub kontaktowałaś sie z innymi Wilińskimi? Sporo grobów jest z tym nazwiskiem we Włocławku.
A w rodzinie żadnych wspomnień, albo jakis starych dokumentów (z pracy np) nie ma? I nikt nie wie, nawet nieprecyzyjnie, gdzie została pochowana? W samym Włocławku, czy w okolicy? A zdjęcia? Może cokolwiek można wywnioskować ze zdjęć. Np. zakład, który je robił.
pozdrawiam
Małgorzata_Kulwieć
Szukam wszelkich informacji o: wszystkich Kulwiec(i)ach; Babińskich i Steckich z Lubelszczyzny, Warszawy, Włocławka i Turku; Sadochach i Knapach z okolic Mińska Maz.
Małgorzata_Kulwieć
Szukam wszelkich informacji o: wszystkich Kulwiec(i)ach; Babińskich i Steckich z Lubelszczyzny, Warszawy, Włocławka i Turku; Sadochach i Knapach z okolic Mińska Maz.
-
Karbowska_Marianna

Prababka jest pochowana we Włocławku. A jej akt zgonu znajduje się w USC, pozostaje czekać aż trafi do AP. Tylko czy ja tego doczekam?
pozdrawiam Marianna
-
Bożena_Prymus

-
Gordziejuk_tanyi

Wybacz Marianno, najwyraźniej źlę Cię zrozumiałam. Myślałam, że szukasz infirmacji o prababci i jej miejsca urodzenia. Tak jak wiele innych osób na tym forum próbowałam Ci pomóc ( większość mojej rodziny pochodzi z tych okolic ). Skoro rzeczywiście szukasz tylko aktu zgonu, to pewnie za 20 lat będzie on dostępny. Albo nadal pisz do USC i powoli eliminuj możliwe daty zgonu.
Powodzenia
Ola
Powodzenia
Ola
-
Bożena_Prymus

Marianno
Bardzo bym chciała się z Tobą skontaktować
daj mi swoje namiary na email
Bożena
Bardzo bym chciała się z Tobą skontaktować