Poszukuję prababki we Włocławku

Pomoc w poszukiwaniach informacji

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Karbowska_Marianna

Sympatyk
Ekspert
Podziękował: 1 time

Post autor: Karbowska_Marianna »

Poszukuję aktu zgonu mojej prababki Franciszki Wilińskiej, która zmarła we Włocławku najprawdopodobniej w latach 1930 - 35. Pisałam do USC we Włocławku podanie o akt zgonu (1935-40), ale ponieważ nie znam dokładnego roku, 2-krotnie nie trafiłam i nadal nie wiem nic o prababce. Proszę o informację kiedy te lata trafią do archiwum i ewentualną pomoc w odnalezieniu tego aktu.
pozdrawiam Marianna
kat_pas

Sympatyk
Mistrz

Post autor: kat_pas »

Jest spis grobów Cmentarza Komunalnego we Włocławku.
Nie ma tam Wilińskiej Franciszki.
Należy też pamiętać, że to nazwisko często było pisane różnie. Np. jako Wielińska, Wieluńska.
Poza tym osoby o tym nazwisku lub innym a z tej rodzin, które zmarły później mogły mieć postawiony grób a na tablicy nie umieszczono osoby uprzednio pochowanej w tym miejscu.
Pozostaje poszukiwanie w parafii
Katarzyna
Rebell_Cieniewska_Grażyna

Członek PTG
Podziękował: 5 times
Otrzymał podziękowania: 5 times

Post autor: Rebell_Cieniewska_Grażyna »

Czy wiesz gdzie się urodziła, może przy akcie będzie dopisana data zgonu i numer aktu ? Czy przeglądałaś akty na stronie genealogia w archiwum (nie ma tam tych lat,ale w indeksach jest kilka osób o tym nazwisku, może przy przeglądaniu metryk trafisz na informacje, które pomogą ustalić fakty.
Powodzenia Grażyna
Moje nazwiska - Rebell, Cieniewski, Oleśniewicz, Łojko, Piotrowski.
Moje miejscowości - Subkowy, Nowogródek (na Kresach), Berest/Piorunka, okolice Częstochowy, Palikije.
Awatar użytkownika
alicja_firmanty

Sympatyk

Post autor: alicja_firmanty »

Może tu coś Pani znajdzie - inf.dot.woj.kujawsko -pomorskiego.

https://www.genealogiawarchiwach.pl/#qu ... archer=big

Poza tym na cmentarzu PARAFIALNYM we Włocławku są pochowani Wilińscy.Może to jej potomek?
https://polskie-cmentarze.com/mapa-wdro ... -pomorskie

Alicja
Karbowska_Marianna

Sympatyk
Ekspert

Szukam aktu zgonu Franciszki właśnie w celu ustalenia miejsca jej urodzenia, którego niestety nie da się ustalić na podstawie istniejących dokumentów(akt chrztu mojego dziadka z którego nic nie wiadomo prócz nazwiska matki). Wszystko co jest w sieci już znalazłam. Żyjące wnuki Franciszki wspominają, że babcia mieszkała z nimi we Włocławku od 1927 r. i tam zmarła przed wojną (nie pamiętają roku - byli wówczas małymi dziećmi). Po wojnie cała rodzina wyjechała na ziemie odzyskane i pamięć o babci zanikła. Jestem jej prawnuczką, szukającą korzeni w genetece, a jedyną szansą na odnalezienie jest ten akt zgonu, po którym się spodziewam wiele. Może ktoś spowoduje żeby akta zmarłych w latach 1930-35 we Włocławku poszły do dygitalizacji?
pozdrawiam Marianna
Gordziejuk_tanyi

Sympatyk
Adept

Post autor: Gordziejuk_tanyi »

Skoro masz akt chrztu jej dziecka( Twojego dziadka), to możesz mieć w nim sporo informacji. Gdzie odbył się chrzest? Powinien być tam przybliżony wiek matki i jej nazwisko panieńskie. Czy Twój dziadek miał rodzeństwo? Jeżeli tak, to czy wiesz gdzie się urodzili? Wtedy możesz przeszukać okoliczne parafie i może odnajdziesz akt urodzenia babci.
Ola
Karbowska_Marianna

Sympatyk
Ekspert

Niestety to nie zawsze tak działa. W tym akcie informacji jest niewiele, niestety. Dlatego szukam aktu zgonu z nadzieją, że dowiem się czegoś więcej.
pozdrawiam Marianna
Gordziejuk_tanyi

Sympatyk
Adept

Jeżeli szukasz miejsca urodzenia prababci, to podaj wszystkie informacje jakie posiadasz. Wtedy więcej osób będzie ci w stanie pomóc. Wilińska- to jej nazwisko panieńskie? Gdzie i kiedy urodził się dziadek? Był on dzieckiem panieńskim? Chrzest rzymsko-katolicki czy prawosławny? Itd.
Akt zgonu jest dobrze mieć, ale często w przypadku starszych osób dane o miejscu urodzenia czy rodzicach są niedokładne( albo wcale ich nie ma).
Ola
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

i kiedy i gdzie dzieci się rodziły

KLS włocławski?
no chyba, że faktycznie cały internet przeczytany:)
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Awatar użytkownika
Małgorzata_Kulwieć

Sympatyk
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: Małgorzata_Kulwieć »

A inne dzieci miała? Może wcześniejsze niż Jan? Może w ich dokumentach urodzenia, bądź ślubu coś będzie więcej.

A próbowałaś szukać nekrologów w gazetach włocławskich? Przeglądać Polonę i inne biblioteki cyfrowe.
Lub kontaktowałaś sie z innymi Wilińskimi? Sporo grobów jest z tym nazwiskiem we Włocławku.
A w rodzinie żadnych wspomnień, albo jakis starych dokumentów (z pracy np) nie ma? I nikt nie wie, nawet nieprecyzyjnie, gdzie została pochowana? W samym Włocławku, czy w okolicy? A zdjęcia? Może cokolwiek można wywnioskować ze zdjęć. Np. zakład, który je robił.
pozdrawiam
Małgorzata_Kulwieć
Szukam wszelkich informacji o: wszystkich Kulwiec(i)ach; Babińskich i Steckich z Lubelszczyzny, Warszawy, Włocławka i Turku; Sadochach i Knapach z okolic Mińska Maz.
Karbowska_Marianna

Sympatyk
Ekspert

Prababka jest pochowana we Włocławku. A jej akt zgonu znajduje się w USC, pozostaje czekać aż trafi do AP. Tylko czy ja tego doczekam?
pozdrawiam Marianna
Bożena_Prymus

Sympatyk
Legenda

Post autor: Bożena_Prymus »

Wysłałam wiadomość na priv
Bożena
Gordziejuk_tanyi

Sympatyk
Adept

Wybacz Marianno, najwyraźniej źlę Cię zrozumiałam. Myślałam, że szukasz infirmacji o prababci i jej miejsca urodzenia. Tak jak wiele innych osób na tym forum próbowałam Ci pomóc ( większość mojej rodziny pochodzi z tych okolic ). Skoro rzeczywiście szukasz tylko aktu zgonu, to pewnie za 20 lat będzie on dostępny. Albo nadal pisz do USC i powoli eliminuj możliwe daty zgonu.
Powodzenia
Ola
Bożena_Prymus

Sympatyk
Legenda

Post autor: Bożena_Prymus »

Marianno
Bardzo bym chciała się z Tobą skontaktować
daj mi swoje namiary na email
Bożena
ODPOWIEDZ