for identify a photo from my family
Moderatorzy: elgra, maria.j.nie
Re: for identify a photo from my family
Na forum WTG dałam info, pojęcia nie mam o dacie zdjęcia, niestety ja nie pomogę:
http://www.wtg-gniazdo.org/forum/viewto ... 323#p18323
Łucja
http://www.wtg-gniazdo.org/forum/viewto ... 323#p18323
Łucja
Re: for identify a photo from my family
Wpis skasowany
Ostatnio zmieniony sob 06 mar 2010, 20:41 przez bezet, łącznie zmieniany 1 raz.
- Bea

Trudna sprawa z tym zdjęciem.
Wpatruję się od kilku minut i to co zauważyłam:
1. Część osób ma charakterystyczne wstążki przypięte do ubrania. Rzekłabym że nawet są identyczne - więc zrobione specjalnie z jakieś okazji. W mojej rodzinie spotkałam się z takim zwyczajem - na weselu inne wstążki (kolor) mieli goście panny młodej, a inne pana młodego. Tu jednak na fotografii brak wyraźnej "pary młodej" - a w zasadzie panny młodej ubranej na biało. Więc... albo to nie ślub tylko np. jakaś inna uroczystość (przychodzą mi do głowy tylko dożynki - jako święto ze wstążkami, ale to inna pora roku patrząc na ubrania). Albo para młoda to siedzący pośrodku mężczyzna i kobieta. Może nie wyróżniają się z tłumu za bardzo strojem, ale mimo, ze są młodzi to siedzą (a obok starsi stoją). Więc moim zdaniem - jest to zdjęcie "ślubne" kobiety w białej chuście i mężczyzny ze wstążką. Z ich obu stron z pewnością siedzi najbliższa rodzina babcia, matka, dziadek, rodzice.
W ostatnim rzędzie kobieta trzyma kieliszek, a stojący obok mężczyzna butelkę (wina ?). Kiepska jakość tego zdjęcia - w sensie zeskanowane w małej rozdziałce. Wprawdzie nie sądzę, żeby się udało odczytać napis na butelce ...
) ale kto wie jakie szczegóły by się ujawniły.
2. Na modzie się nie znam. Ale obawiam się również że to kiepski trop dla niespecjalisty. Bo inaczej mogło być w różnych rejonach Polski, inaczej na wsi, inaczej blisko miasta.
3. Wszyscy mężczyźni są w kapeluszach !
4. Czy może coś jest na odwrocie zdjęcia ?
tyle ja.
Beata
Wpatruję się od kilku minut i to co zauważyłam:
1. Część osób ma charakterystyczne wstążki przypięte do ubrania. Rzekłabym że nawet są identyczne - więc zrobione specjalnie z jakieś okazji. W mojej rodzinie spotkałam się z takim zwyczajem - na weselu inne wstążki (kolor) mieli goście panny młodej, a inne pana młodego. Tu jednak na fotografii brak wyraźnej "pary młodej" - a w zasadzie panny młodej ubranej na biało. Więc... albo to nie ślub tylko np. jakaś inna uroczystość (przychodzą mi do głowy tylko dożynki - jako święto ze wstążkami, ale to inna pora roku patrząc na ubrania). Albo para młoda to siedzący pośrodku mężczyzna i kobieta. Może nie wyróżniają się z tłumu za bardzo strojem, ale mimo, ze są młodzi to siedzą (a obok starsi stoją). Więc moim zdaniem - jest to zdjęcie "ślubne" kobiety w białej chuście i mężczyzny ze wstążką. Z ich obu stron z pewnością siedzi najbliższa rodzina babcia, matka, dziadek, rodzice.
W ostatnim rzędzie kobieta trzyma kieliszek, a stojący obok mężczyzna butelkę (wina ?). Kiepska jakość tego zdjęcia - w sensie zeskanowane w małej rozdziałce. Wprawdzie nie sądzę, żeby się udało odczytać napis na butelce ...
2. Na modzie się nie znam. Ale obawiam się również że to kiepski trop dla niespecjalisty. Bo inaczej mogło być w różnych rejonach Polski, inaczej na wsi, inaczej blisko miasta.
3. Wszyscy mężczyźni są w kapeluszach !
4. Czy może coś jest na odwrocie zdjęcia ?
tyle ja.
Beata
- Babcia_Ela

Witam,
Rzeczywiscie,ustalenie przybliżonej daty zdjęcia jest bardzo trudne.
Można chyba przyjąć,że osoby są ubrane w odświętne stroje z regionu Wielkopolski:korale ,koronkowe czepce,kryzy,suknie i fartuchy kobiet ; kapelusze z ozdobami,wstążki u mężczyzn.
Proszę zajrzeć tutaj.
http://www.mnp.art.pl/2005/stroje/index.html
Na tej stronie muzeum etnograficznego jest też wzmianka o tym,że posiadają
tam zdjecia osób z regionu Wielkopolski,co mogłoby stanowić jakąś podstawę do porównania ze zdjęciem rodziny Jerome.
Myslę,że jedynymi elementami,które mógłyby ewemtualnie pomóc w ustaleniu czasu zdjęcia ,są dwaj panowie w paltach z kołnierzami w połowie z czarnego aksamitu. Wydaje mi się,że moda na takie eleganckie, męskie palta była raczej po IWW,ale mogę się mylić.Tu powinien się wypowiedzieć ekspert.
Rzeczywiscie,ustalenie przybliżonej daty zdjęcia jest bardzo trudne.
Można chyba przyjąć,że osoby są ubrane w odświętne stroje z regionu Wielkopolski:korale ,koronkowe czepce,kryzy,suknie i fartuchy kobiet ; kapelusze z ozdobami,wstążki u mężczyzn.
Proszę zajrzeć tutaj.
http://www.mnp.art.pl/2005/stroje/index.html
Na tej stronie muzeum etnograficznego jest też wzmianka o tym,że posiadają
tam zdjecia osób z regionu Wielkopolski,co mogłoby stanowić jakąś podstawę do porównania ze zdjęciem rodziny Jerome.
Myslę,że jedynymi elementami,które mógłyby ewemtualnie pomóc w ustaleniu czasu zdjęcia ,są dwaj panowie w paltach z kołnierzami w połowie z czarnego aksamitu. Wydaje mi się,że moda na takie eleganckie, męskie palta była raczej po IWW,ale mogę się mylić.Tu powinien się wypowiedzieć ekspert.
Pozdrawiam.
Ela
Ela
Witam,
I try to translate explanations and I can say there is no commentary behind the photo. I have several questions :
- about the man and woman around the two young people : is it the grandmother of the young man and the grandfather of the young lady ? and after the parents of each other ?
- is it possible that this photo is an engagement photo, we can see rings on right hand's fingers ?
- what is the rule in poland about people disposition for a photo ?
I try to put my genealogical tree from google document
Jérôme
I try to translate explanations and I can say there is no commentary behind the photo. I have several questions :
- about the man and woman around the two young people : is it the grandmother of the young man and the grandfather of the young lady ? and after the parents of each other ?
- is it possible that this photo is an engagement photo, we can see rings on right hand's fingers ?
- what is the rule in poland about people disposition for a photo ?
I try to put my genealogical tree from google document
Jérôme
- Babcia_Ela

Hi,Jerome
Really,it might be engagement celebration !
Those 2 men are dressed like men in towns at that time /diferent way like rest/ and probably they came from the town /Poznan ? /to visit family living in the village on engagement celebration.

P.S. I mean 2 men with black flanges,not with ribbons on hats!!!
Really,it might be engagement celebration !
Those 2 men are dressed like men in towns at that time /diferent way like rest/ and probably they came from the town /Poznan ? /to visit family living in the village on engagement celebration.
P.S. I mean 2 men with black flanges,not with ribbons on hats!!!
Ostatnio zmieniony wt 16 lut 2010, 21:18 przez Babcia_Ela, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam.
Ela
Ela
- Babcia_Ela

Look ,plese, P.S. in my last changed post.MikMak pisze:Hi Ela,
which men came from town ? there is one man, on the left, who is standing but the other ?
and what about grandfather and grandmother ?
Yes, it is the first standing man on the left and the second one with black flange standing between two young girls.
Pozdrawiam.
Ela
Ela
I would like to say that it is not the man seat next to the little children with blond hair because this one could be a member of my family and in particular a farmer (not a man from town) and it could be my grand grandfather but I'm not sure. Is the old woman on his right is the grandmother of the young man besides her ?
- Babcia_Ela