Witam
Proszę o streszczenie poniższego dokumentu
https://photos.app.goo.gl/Yx6BHaJZ8u3ii2Tw9
Pozdrawiam
Krzysiek
dokument z księgi grodzkiej (łacina) OK
Moderatorzy: elgra, maria.j.nie
- Bartek_M

- Podziękował: 1 time
- Otrzymał podziękowania: 22 times
- Kontakt:
dokument z księgi grodzkiej (łacina)
N. Ewa córka zm. N. Sebastiana Tymińskiego, I voto żona zm. N. Józefa Tymińskiego, II voto żona zm. N. Grzegorza Pieńkowskiego, wdowa, kwituje N. Mariannę swoją córkę z I małżeństwa, żonę N. Władysława Wąsowskiego, z sumy 30 złp. pochodzącej z pierwotnej sumy 90 złp. zapisanej jej jako dług przez jej I męża Józefa Tymińskiego na dobrach we wsi Tymianki-Bucie w aktach gr. nurskich w sobotę nazajutrz po ŚŚ. Niewiniątkach 1736 r.
Bartek
-
herka

- Otrzymał podziękowania: 2 times
dokument z księgi grodzkiej (łacina) OK
Bartku
Dziękuję
Proszę powiedz bo nie do końca zrozumiałem. W 1736r Józef Tymiński zapisał żonie Ewie dług w kwocie 90złp Czy np. może to oznaczać, że Marianna przejęła dobra w Tymiankach-Buciach a że z tych dóbr Ewie należało się 90złp to Marianna musiała jej zapłacić? Rozumiem, że ewentualnie należy poszukać w 1736r w księgach grodzkich nurskich tego dokumentu?
Pozdrawiam
Krzysiek
Dziękuję
Proszę powiedz bo nie do końca zrozumiałem. W 1736r Józef Tymiński zapisał żonie Ewie dług w kwocie 90złp Czy np. może to oznaczać, że Marianna przejęła dobra w Tymiankach-Buciach a że z tych dóbr Ewie należało się 90złp to Marianna musiała jej zapłacić? Rozumiem, że ewentualnie należy poszukać w 1736r w księgach grodzkich nurskich tego dokumentu?
Pozdrawiam
Krzysiek
Ostatnio zmieniony pn 02 wrz 2019, 10:24 przez herka, łącznie zmieniany 1 raz.
- Bartek_M

- Otrzymał podziękowania: 22 times
- Kontakt:
dokument z księgi grodzkiej (łacina)
Nie wiem, jak Marianna mogła wejść w posiadanie tej sumy. Tak, szukaj w księgach nurskich.
Bartek