Indeksy przesłane od Pani Marian z USA...

Realizowane i pożądane inicjatywy genealogiczne

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie, adamgen

Awatar użytkownika
Tadeusz_Wysocki

Członek PTG
Kontakt:

Post autor: Tadeusz_Wysocki »

Witam Was serdecznie,
Mam prośbę o radę, bardzo serdeczna starsza Pani Marian Sampson z USA, której pomagałem w odkryciu miejca urodzenia jej przodków w Polsce (okazała się nim być Brzozówka, Bargłówka, itd., parafia Bargłów Kościelny, dziadek w USA Stanisław Chełmiński i babcia Katarzyna Chełmińska z domu Oleksy (Olexy) ślub w parafii Bargłów K. w 1884 roku, potem wyemigrowali do USA, od ponad 10 lat zbierała dane z mikrofilmów mormonów "pro publico bono" z niektórych lokalnych parafii, nie tylko swojej rodziny, próbowała tak jak potrafiła to zindeksować (wybrane rekordy XVIII, XIX wiek, urodzenia/chrzty. małżeństwa, zgony - parafia Bogate - Gostkowo, Leszno - Przasnysz), i jak umiała umieściła to w Excelu, wreszcie ja to otrzymałem w dwóch teczkach i równolegle na CD, to załadowałem do Narodowa.pl, czy w takiej formie to by się przydało do naszej Geneteki?
http://www.narodowa.pl/Polonica/19/eksponat.htm
Uzupełniłem szybko o nazwiska (bardzo przepraszam za ew. błędy) bez polskich znaków, bo tylko takie mogą być wyszukane przez cały świat, podaję je tu dla wyszukania przez wszystkich zainteresowanych:
1. Leszno n/Przasnysz Plock area ; nazwiska / surnames: Jachymiak, Balcer, Jaroszewski, Tomaszewski, Grabowski, Knott, Maliszewski, Karpinski, Olszak, Wylot, Sobiesiak, Nowowiejski, Kurlandski, Olszaewski?, etc.
2. Leszno n/Przasnysz Plock area ; nazwiska / surnames: Wylot, Joachymiak, Jachim, Jachym, Jachymiak, Jachimowski, Balcer, Rudnicki, Jaroszewski, Jarosik, Grabowski, Tomaszewski, Knot, Felczak, Olszak, Granowski, Karpinski, Kurlandski, Nowowiejski, Sobierajski, Olsztyn, Granicki, Jeleniewski, Skorupski, Jankowski, Sobiesiak, Nawrocik, Slowicki, Rudnicki, Jeleniewski, Molski, Nawrot, Olsztyn, Olewniczak, Chrzanowski, Lewandowski, Rosinski, Knot, Jankowski, Kaliszewski, Rawski, Lukasiak, Olszewski, Kiezak, Batkowski, Mikalak - Michalak, Walendziak, Lebrzewski, Dobrzynski, Fronczak, Surgat, Kuczynski, Skorupski, Godzieb, Godzieb, Granoski - Granowski, Zabrzewski, Olszaj - Olszak, Mikolaj, Molski, etc.
3. Przasnysz Plock area Par. Sw. Wojciecha, incl. Leszno ; nazwiska / surnames: Olszewski, Bobrzak, Lewandowski, Matusiak, Marianowski, Rozenkranc, Olszak, Granoski - Granowski, Wutkiewicz - Wotkiewicz, Jaroszewski, Kucinski, Chelminski, Oleksy - Olexy, Olszewski, Wilczynski, Weklar, Kaub - Kalub, etc.
4. Bogate n/Przasnysz, Plock area, ; nazwiska / surnames: Balcerzak, Siedlecki, Kubiak, Tomaszewski, Waleszczak, Lukasiak, Olszak, Lempicki, Skurowski, Sobiesiak, Grzeszczak, Sadlowski, Piotrowski, Jachymiak, Balcer, Piotrowski, Wylot, Jarosik, Labowski, Joachymiak - Jachymiak, Rybanik, Nowosielski, Oleksiak, Balcerzak, Oszwicki, Sadowski, Dziedziczak, Olexiak - Oleksiak, Kowalski, Pigul - Pigula, Jeleniewski, Bernarz - Bednarz, Pawelak, Oledzki, etc.
--------------------------------------------------------------------------------
5. Przasnysz Plock area, Par. Sw. Wojciecha, including surrounding villages / zawiera okoliczne wsie ; nazwiska / surnames:
Bogate near Przasnysz Ploca area, nazwiska / surnames: Balcerzak, Siedlecki, Kubiak, Tomaszewski, Waleszczak, Lukasiak, Olszak, Lempicki, Skurowski, Sobiesiak, Grzeszczak, Sadlowski, Bielicki, Jachymiak, Balcer, Wylot, Labowski, Augustyn, Rybanik, Nowosielski, Oleksiak, Sadowski, Oszwicki, Kasprzak, Olexiak - Oleksiak, Pigul, Jeleniewski, Dziedziczak, Kowalski, Jankowski, Bernarz, Pawelak, Oledzki, etc.
6. Leszno, Plock area, Par. Sw. Wojciecha, nazwiska /surnames: Dobrzynski, Wylot, Joachymiak, Jachym, Jachymiak, Jachimowski, Balcer, Jaroszewski, Rudnicki, Jaroszewski, Durik, Ridnicki, Olszak, Czerniakowski, Granoski - Granowski, Karasiewski, Mikolajewski, Nowowiejski, Sobieraj, Sadkowski, Knot, Bendurski, Karpinski, Brejlak, Knut - Knot, Kurlandzki, Klonowski, Wylot, Sobierajski, Maliszewski, Jeleniewski, Rozenkranc, Bobrzak, Olszewski, Granoski, Skowieski, Matusiak, Marinowski - Malinowski, Rosiak, Gutalski, Lajewski, Batkowski, Kiezak, Ignacki, Skorupski, Slowicki, Ropelewski, Grabowski, Ropelewski, Rudnicki, Batkowski, Molski, Wykot, Chrzanowski, Lewandowski, Rosinski, Ojrzynski, Rawski, Kaliszewski, Kiezak, Lukasiak, Jesery, Surgat, Lewandowski, Nawrocik, Godzieb, Granoski, Lompert - Lampert, Zabrzewski - Zakrzewski, etc.
==
(niektóre poprawki w nazwiskach czy ? - moje-TW)
==
Mam ogromną nadzieję, że praca Pani Marian z USA, która już jej nie może kontynuować ze względu na już bardzo słaby wzrok, będzie użyteczna dla nas wszystkich.
==
Pozdrawiam wszystkich ogromnie serdecznie w imieniu Pani Marian,
Tadeusz Wysocki
http://www.narodowa.pl
Awatar użytkownika
Młochowski_Jacek

Członek Honorowy
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: Młochowski_Jacek »

Tadziu, Twój post zostanie zaindeksowany przez Google i jest spora szansa że po wpisaniu któregoś z w/wym nazwisk szukający odnajdzie ten wątek i link do http://www.narodowa.pl/Polonica/19/eksponat.htm a w nim arkusze excela.
Do Geneteki wprowadzamy TYLKO kompletne roczniki. Oczywiście na ile pozwalają źródła. Inaczej oprócz cennej informacji wprowadzilibyśmy również sporą dawkę dezinformacji. Ktoś zajrzy, nie ma wpisu i pomyśli że rzeczywiście lepiej poszukać gdzie indziej. Lub też nie zindeksuje danej księgi, bo pomyśli, że ktoś inny już to zrobił.
Dlatego też do Geneteki te indeksy się niestety nie nadadzą.
Pozdrawiam serdecznie
Jacek Młochowski
Awatar użytkownika
Tadeusz_Wysocki

Członek PTG
Kontakt:

Dziękuję Jacku,
Rozumiem, a więc może ta wieloletnia praca Pani Marian z USA komuś przyda się w skompletowaniu rocznika do Geneteki.
Właśnie dostałem maila od Pani Marian, użycie jej pracy jest dowolne, ale tylko "pro publico bono". Pani Marian pozdrawia serdecznie młodą polską genelaogię i PTG i życzy wielu sukcesów! Już jej podziękowałem w naszym imieniu, no cóż "Genealogia łączy ludzi najbardziej wrażliwych" :)
Miłej jesieni,
Tadeusz
Tadeusz Wysocki
PolTG23
+
http://www.narodowa.pl/recepcja.htm
motto:
"Zbierać przemijające okruchy przeszłości, bo z nich teraźniejszość, przyszłość i wytłumaczenie wszystkiego" (tw)
Choroszewski_Bartosz

Członek PTG
Mistrz

Post autor: Choroszewski_Bartosz »

Pani Marian Sampson z USA, której pomagałem w odkryciu miejca urodzenia jej przodków w Polsce (okazała się nim być Brzozówka, Bargłówka, itd., parafia Bargłów Kościelny, dziadek w USA Stanisław Chełmiński i babcia Katarzyna Chełmińska z domu Oleksy (Olexy) ślub w parafii Bargłów K. w 1884 roku, potem wyemigrowali do USA
[Tadeuszu, próbowałem wysłać wiadomość na priv, ale nie działa]
Czy pani Marian Sampson potrzebuje jeszcze jakichś informacji z parafii Bargłów? Indeksuję jej zasoby, może mógłbym pomóc.

Pozdrawiam
Bartosz Choroszewski
Awatar użytkownika
Tadeusz_Wysocki

Członek PTG
Kontakt:

Cześć Bartosz,
Napisałem do Pani Marian w USA, ona bardzo bardzo gorąco pozdrawia i ma jedną prośbę:
"Family Chelminski, Bielawski, Olexy from parish Barglow Koscielny, Poland.
Katarzyna's (nee Olexy) husband Stanislaw Chelminski (my greatgrandparents, their marriage 1884 y), was the son of Lepold, whose mother, Aniela, was unmarried.. According to Leopold's baptismal record, she was born about 1813. However, I was unable to find her birth/baptismal record, and although I still have access to the films, I am no longer able to read them, as my eyesight is deteriorating".
=
"Rodzina Chełmiński, Bielawski, Oleksy z parafii Bargłów Kościelny.
Katarzyny (z d. Olexy-Oleksy) mąż Stanislaw Chełmiński (pradziadkowie, ich ślub w 1884 r.) był synem Leopolda, którego matka Aniela urodziła się ok. r. 1813, ja nie jestem w stanie odnaleźć jej wpisu urodzenia/chrztu, jakkolwiek mam dostęp do mikrofilmów z parafii, ale nie mogę juź ich rozczytać ze względy na słabnący wzrok".
=
Pani Marian przesłała mi zeskanowany ten wpis urodzenia/chrztu Leopolda z mikrofilmów mormonów z parafii Bargłów, to jest mikrofilm nr 0.957.211 strona 430 wpis nr 81 wpis chrztu Leopolda Chełmińskiego ur. 12.IV.1837 w Bargłówku, parafia Bargłów, danych ojca nie ma, zgłasza akuszerka Anna Zalewska, są tylko dane matki: Aniela Chełmińska, lat 24, panna.
Pewnie będzie kłopot, bo nie ma danych ojca, a Aniela mogła pochodzić z pobliskiej/innej parafii.
Drogi Bartoszu, jeśli będziesz mógł sprawdzić Anielę w indeksach, to byłby dla Pani Marian najlepszy prezent z Polski, z góry bardzo Ci dziękuję za pomoc i Twój wysiłek.
Bardzo Ci wdzięczni jesteśmy za indeksowanie parafii.
Miłej jesieni, od dziś mamy inną Polskę, mam nadzieję bardziej serdeczną i otwartą :)
Tadeusz Wysocki
http://www.narodowa.pl
PS. Moje emaile:
narodowa@narodowa.pl
tw@swiatprogramow.pl
Tadeusz Wysocki
PolTG23
+
http://www.narodowa.pl/recepcja.htm
motto:
"Zbierać przemijające okruchy przeszłości, bo z nich teraźniejszość, przyszłość i wytłumaczenie wszystkiego" (tw)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Inicjatywy genealogiczne”