Imię Regina.

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Łuniewska_Ewa

Sympatyk
Nowicjusz

Imię Regina.

Post autor: Łuniewska_Ewa »

Inspirowana powszechnością imienia Marianna, Maryna często dawniej nadawanych dziewczynkom, co zresztą sama potwierdzam, chciałabym poruszyć temat dość częstego nadawania dziewczynkom imienia Regina w XVII wiecznym Gnieźnie. Fakt nadawania powszechnie w tym czasie chłopcom imienia Wojciech jest dla mnie oczywiste, wiąże się to z kultem św. Wojciecha, zresztą patrona miasta, ale dlaczego nadawano dziewczynkom imię Regina. Wydaje mi się, że może to być podyktowane tym że "regina" to po łacinie królowa. Czy ktoś ma inny pomysł. Pozdrawiam. Łuniewska Ewa.
Andrzej75

Sympatyk

Imię Regina.

Post autor: Andrzej75 »

Może po prostu te dziewczynki o imieniu Regina rodziły się na początku września, kiedy to przypada wspomnienie św. Reginy?
A jeśli rodziły się na początku sierpnia, to może nazywano je Regina od przypadającego wtedy wspomnienia MB Anielskiej? Ich patronką byłaby wtedy Najśw. Maryja Panna, Królowa Aniołów (Regina Angelorum) — czczona pod takim wezwaniem zwłaszcza przez franciszkanów, a ci byli przecież w Gnieźnie.
Pozdrawiam
Andrzej
PS. Na znak, że moje tłumaczenie zostało zaakceptowane, proszę edytować pierwszy post, dopisując w temacie – OK (dotyczy działu tłumaczeń).
https://genealodzy.pl/PNphpBB2-viewtopic-t-59525.phtml
Łuniewska_Ewa

Sympatyk
Nowicjusz

Imię Regina.

Dziękuję za odpowiedź , ta wersja popularności imienia Regina wydaje mi się najbardziej trafna. Pozdrawiam. Łuniewska Ewa.
Awatar użytkownika
Virg@

Sympatyk

Imię Regina.

Post autor: Virg@ »

Ewo,

polecam dostępny w Internecie artykuł:
Kinga Banderowicz, Imiona poznaniaków u progu XVII stulecia (na materiale Akt sądu wójtowskiego), [w:] Poznańskie Studia Polonistyczne Seria Językoznawcza XV (XXXV).

Rzecz dotyczy imion mieszkańców XVII.wiecznego Poznania (w tym Wojciecha i Reginy).
Mogą Ciebie zainteresować wnioski z badań, oczywiście jeśli wcześniej od lektury nie odstraszy tekst naszpikowany naukowymi terminami:
„Niniejszy artykuł zawiera przykłady staropolskiego imiennictwa osobowego (6 imion), a także onimy o proweniencji chrześcijańskiej (82 imiona). W przypadku imion o rodowodzie słowiańskim starałam się objaśnić znaczenia leksemów motywujących człony imion złożonych. Imiona chrzestne ujęłam zaś ze stanowiska motywacji religijno-kulturowej. Dążyłam do ujawnienia powodów nadawania owych deskrypcji jednostkowych. Wskazywałam na popularność imion bohaterów Starego Testamentu i Nowego Testamentu oraz kult świętych. Podobnie jak w klasyfikacji użytej do opisu imion żeńskich, tak i tu uwzględniałam pochodzenie językowe omawianych antroponimów.” :D

Regina – imię żeńskie pochodzące od łacińskiego wyrazu pospolitego regina ‘królowa’.
Na gruncie chrześcijańskim imię to nawiązuje do miana Regina Coeli, ‘Matki Bożej Królowej Nieba’.
Imię w postaci Regina w Polsce poświadczono już w 1386 roku, czyli dosyć dawno.

Regina imieniny obchodzi nie tak często jak Maria, bo zaledwie: 18 stycznia, 17 marca, 7 września i 21 listopada.

A tak przy okazji, od siebie dodam.
Wprawdzie to już XIX wiek i teren obecnego województwa podkarpackiego, ale co tam.
Moja prababcia Regina Nawrocka z d. Grzybała (ur. 06.06.1852; zm. 27.12.1939), córka Jana (ur. 05.05.1802; zm. 07.06.1877) i jego drugiej żony Zofii z d. Wójcik (1809-1885), swoje imię, jak przypuszczam, otrzymała po pierwszej żonie prapradziadka Reginie z d. Łach (ur. ok. 1810; zm. 31.10.1846). Pierwsza żona prapradziadka Jana, Regina, zmarła w wieku 36 lat. W tym związku prapradziadek został ojcem ośmiorga dzieci (3 córek i 5 synów).
Z drugą żoną, Zofią, prapradziadek Jan miał tylko dwie córki. Tę młodszą, moją prababcię, nazwał Regina.

Biorąc pod uwagę, że prababcia Regina była córką kmiecia jest wielce prawdopodobne, iż analogicznie do Marianny, otrzymała imię na cześć Marii matki Jezusa Chrystusa – jakkolwiek nie wykluczam, że czynnikiem rozstrzygającym nie musiała być już motywacja religijna.

Pozdrawiam serdecznie –
Lidia
Łuniewska_Ewa

Sympatyk
Nowicjusz

Imię Regina.

Dziękuję, bardzo ciekawy artykuł. Pozdrawiam. Łuniewska Ewa.
Pawłowski_Henryk

Sympatyk

Imię Regina.

Post autor: Pawłowski_Henryk »

z moich obserwacji pod nowym sączem to imię regina w XVII i XVIII w było najpopularniejsze wśród dziewczynek. inna obserwacja wskazuje że rzadko imię nadawane było intencjonalnie przez rodziców a najczęściej wiązało sie z przypadającym świętem Ważnego patrona i stąd w okolicach kwietnia wszyscy chłopcy byli Wojciechami, a około września Michałami- ale oczywiście były odstępstwa od reguły i każdy wypadek należy rozpatrywać indywidualnie
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”