Miejscowości w cyt.: Królestwie Pruskim (huty szkła?)
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
-
rademene80
Witam,
gdy przeczytałem wpis akiraq o Janie Kunkelu (z 2015r.), przypomniałem sobie, że niedawno pozbyłem się książki "Czerwone jak rubin" Gottholda Glogera (Nasza Księgarnia, 1966) - opisującej życie Johanna Kunckela (1630-1703), alchemika, być może przodka tych wszystkich hutników szkła i sukienników.
Johann Kunckel/Kunkel von Löwenstjern - niem. alchemik, któremu udało się m.in. wyizolować fosfor, opracować technologie prod. rubinowego szkła kryształowego i barwników szklarskich i włókienniczych (chyba jego córka wyszła za francuskiego hugenockiego włókiennika), sprzedany przez Fryca Wielkiego do Szwecji, gdzie został baronem (1693)...
Ciekawy przodek (?) ...
pozdrawiam
Andrzej
gdy przeczytałem wpis akiraq o Janie Kunkelu (z 2015r.), przypomniałem sobie, że niedawno pozbyłem się książki "Czerwone jak rubin" Gottholda Glogera (Nasza Księgarnia, 1966) - opisującej życie Johanna Kunckela (1630-1703), alchemika, być może przodka tych wszystkich hutników szkła i sukienników.
Johann Kunckel/Kunkel von Löwenstjern - niem. alchemik, któremu udało się m.in. wyizolować fosfor, opracować technologie prod. rubinowego szkła kryształowego i barwników szklarskich i włókienniczych (chyba jego córka wyszła za francuskiego hugenockiego włókiennika), sprzedany przez Fryca Wielkiego do Szwecji, gdzie został baronem (1693)...
Ciekawy przodek (?) ...
pozdrawiam
Andrzej
-
myckekazimierz

WitamGooner8 pisze:Witam,
Czy ktoś w 2019 szuka jeszcze informacji o swoich przodkach - hutnikach szkła?Moi przodkowie pracowali w II poł. XIX wieku m.in. w Hucie Amelin pod Krasnosielcem - nazwiska Ryder lub Reder oraz Mantz lub Manc.
Pozdrawiam,
Paweł
Hutników szkła można szukać w okolicach Radomska .Istniała tam Huta Jasięn przeniesiona później do Radomska .To będzie parafia Kobiele Wielkie .
Na szybko fabrykant szkła Edward Ryder:
https://www.familysearch.org/search/fil ... cc=2115410
W okolice Piotrkowa też istniał taki przemysł. Szukałem troche i zauważyłem ,że hutnicy o niemieckich nazwiskach przychodzili z okolic Kłodzka .Pamiętam ,że zidentyfikowałem jedną miejscowośc o nazwie Kamienna . Generalnie jak jednak podawano jako miejsce urodzenia Słąsk .
Pozdrawiam k mycke
Przodek byłby ciekawy, ale jeśli nawet, to jeszcze jakieś 100 lat (ok. 3 pokolenia, no może 2) do niego brakuje. Pomysły na szukanie są, tylko czasu brak. A że nazwisko Kunckel/Kunkel spotkałem w kontekście hut szklanych jak i przemysłu (i handlu) sukienniczego, to z doświadczenia musze potwierdzić (sukiennicy w Pradze przy Warszawie, potem Pułtusku; jeszcze jacyś Kunkele fabrykanci byli chyba w Łodzi).arnel pisze:Witam,
Ciekawy przodek (?) ...
pozdrawiam
Andrzej
pozdrawiam
Artur
Poszukuję rodzin: Jastrzębski, Olbryś, Pskiet – par. Jasienica; Sitko/Sitek lub Młynarczyk, Pych – par. Długosiodło; Łaszcz, Świercz, Szczęsny, Ciach, Kapel – par. Wyszków; te nazwiska także w par. Jelonki
Artur
Poszukuję rodzin: Jastrzębski, Olbryś, Pskiet – par. Jasienica; Sitko/Sitek lub Młynarczyk, Pych – par. Długosiodło; Łaszcz, Świercz, Szczęsny, Ciach, Kapel – par. Wyszków; te nazwiska także w par. Jelonki
Szukać zawsze warto (no, zazwyczaj), tylko że ja robię to w odwrotnym kierunku, tzn nie staram się podłączyć kogoś do "swoich" a raczej badam w jakich kierunkach od nich właśnie rozchodzą się tropy.
A za informacje o alchemiku Kunckelu dziękuję, interesujące.
A za informacje o alchemiku Kunckelu dziękuję, interesujące.
pozdrawiam
Artur
Artur
Witam,
Bardzo dziękuję za informacje przekazane we wcześniejszych postach.
Wracając do tematu hutników spod Krasnosielca to udało mi się ustalić, że część przybyła tam z obszaru południowej Wielkopolski tj. okolic Ostrzeszowa, gdzie istniały małe huty zlokalizowane w miejscowościach m.in. Ludwików (huta założona przez Ludwika Mittelstädta) i Przedborów - nazwiska niektórych hutników tam pracujących: Baldermann, Manz (Mans), Michaelis, Reder (Röder).
W Piotrkowie istniał wysokorozwinięty przemysł szklarski. W wyniku działań wojennych w latach 1914-1918 wielu hutników przeniosło się do hut w Sosnowcu i Szczakowej.
Pozdrawiam,
Paweł
Bardzo dziękuję za informacje przekazane we wcześniejszych postach.
Wracając do tematu hutników spod Krasnosielca to udało mi się ustalić, że część przybyła tam z obszaru południowej Wielkopolski tj. okolic Ostrzeszowa, gdzie istniały małe huty zlokalizowane w miejscowościach m.in. Ludwików (huta założona przez Ludwika Mittelstädta) i Przedborów - nazwiska niektórych hutników tam pracujących: Baldermann, Manz (Mans), Michaelis, Reder (Röder).
W Piotrkowie istniał wysokorozwinięty przemysł szklarski. W wyniku działań wojennych w latach 1914-1918 wielu hutników przeniosło się do hut w Sosnowcu i Szczakowej.
Pozdrawiam,
Paweł
Witam,
W swoich poszukiwaniach natrafiłem na stronę p. Astrid Dolejsch dotyczącą miejscowości, w których zlokalizowane były ośrodki hutnictwa szkła w Królestwie Prus.
Na stronie można znaleźć wiele informacji na temat rodzin hutnicznych obejmujących głównie I połowę XIX w.
np. obszar Ostrowa Wielkopolskiego i Ostrzeszowa:
http://astriddolejsch.de/sippen/thuer_greiner.htm
Pozdrowienia,
Paweł
W swoich poszukiwaniach natrafiłem na stronę p. Astrid Dolejsch dotyczącą miejscowości, w których zlokalizowane były ośrodki hutnictwa szkła w Królestwie Prus.
Na stronie można znaleźć wiele informacji na temat rodzin hutnicznych obejmujących głównie I połowę XIX w.
np. obszar Ostrowa Wielkopolskiego i Ostrzeszowa:
http://astriddolejsch.de/sippen/thuer_greiner.htm
Pozdrowienia,
Paweł
-
annacholewa
Dzień dobry, w drzewie genealogicznym mam gałąź "hutniczą", w której znajdują się nazwiska takie jak wymieniane wcześniej w tym wątku Trojan i Kiziński. Rodzina Trojanów wędrowała z Łódzkiego przez Mazowieckie. Na początku XX wieku osiedlili się w Lubelskiem, w okolicy Włodawy, gdzie pracowali w hutach szkła Józefów oraz Nadbużanka. Tutaj też pojawia się nazwisko Kiziński: jedna z sióstr mojej babci (z d. Trojan) wyszła za mąż za hutnika o tym nazwisku.
Obecnie szukam informacji o przodkach z tej linii o nazwisku Gundlach/Gonlach/Gądlach.
Obecnie szukam informacji o przodkach z tej linii o nazwisku Gundlach/Gonlach/Gądlach.
http://tpzk.online/wp-content/uploads/2 ... KZH-47.pdf
Wszystkim zainteresowanym hutnictwem szkła w gminie Krasnosielc polecam artykuł o Hucie Amelina , który został wydrukowany w Krasnosielckim Zeszycie Historycznym nr 47. Mam nadzieję,że razem z Robertem damy Wam inspirację do dalszych poszukiwań hutników szkła z rejonu Krasnosielca
Wszystkim zainteresowanym hutnictwem szkła w gminie Krasnosielc polecam artykuł o Hucie Amelina , który został wydrukowany w Krasnosielckim Zeszycie Historycznym nr 47. Mam nadzieję,że razem z Robertem damy Wam inspirację do dalszych poszukiwań hutników szkła z rejonu Krasnosielca
Pozdrawiam Darek Stancel
Dzięki, z zainteresowaniem przeczytam. Wesołych Świąt!dstancel pisze:http://tpzk.online/wp-content/uploads/2 ... KZH-47.pdf
edycja 2021-12-26
A'propos występującego w artykule Andrzeja Uklańskiego (założyciela huty Adamsverdruss) - w czerwcu 1819 r. hr. Karol Brzostowski zawarł umowę z Gustawem Uklańskim, cyt. z oryginału:
„(…)Stanęli Osobiście, JWo Karol Hrabia Brzostowski, Dziedzic Dóbr Lisewa y Krasnoborszczyzny, y dalszych majętności, mieszkaiący w Lisewie z Jedney strony. –y- JPan Gustaff Uklanski mayster kunsztu wyzwolonego Fabryk Hutty Szklaney, zamieszkały w Królestwie pruskim, w ?; i Kreyzie Alenszteyn, we wsi Gielgunach, a tu gościnno dla zrobienia Kontraktu bawiący się, pełnoletni i do Działań Urzędowych prawomocni…”.
Gielguny to Gelguhnen czyli Jegłuń (dziś już nie istnieje).
Może Gustaw był jednym z synów Andrzeja, wygląda na to że w temacie hutnictwa szkła rodzina Uklańskich prowadziła dość rozległe interesy.
Do umowy dołączone są plany samej huty jak i towarzyszących zabudowań (walcownia, domy hutników etc.). Niestety, inne dane dotyczące ew. pracowników huty, czy to sprowadzonych specjalistów, czy innych - nie występują.
pozdrawiam
Artur
Artur
Gratuluję artykułu! Przeczytałem jednym tchem i polecam wszystkim. Artykuł jest świetnym opracowaniem zbierającym dostępny materiał faktograficzny. Szkoda, że pozostałe huty nie doczekały się jeszcze takiego opisu.dstancel pisze:http://tpzk.online/wp-content/uploads/2 ... KZH-47.pdf
Jako potomek hutników pracujących w Hucie Amelina bardzo dziękuję autorom.
PS
Czy pozostałości po zabudowaniach huty są widoczne na NMT?
Pozdrawiam
Paweł