Nazwisko Szymik,Schimik
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
Nazwisko Szymik,Schimik
Witam serdecznie.
Poszukuję wszelkich informacji dotyczacych nazwiska Szymik albo Schimik,skąd nazwisko to sie wywodzi,ewentualnie skąd przybyli na Górny Ślask.Ostatnie informacje jakie udało mi się zdobyć to Schimik Edward pochodził z Chorzowa,był w związku małzeńskim z Katarzyną Leschnik.Ze zwiazku tego byly dzieci:Anna ,Jan,Karol i Wiktor.
Jeżeli ktoś posiada więcej informacji,to bardzo proszę o kontakt na Forum albo na adres e-mail Szperaczs@wp.pl
Dziękuję serdecznie i pozdrawiam Szperacz
Poszukuję wszelkich informacji dotyczacych nazwiska Szymik albo Schimik,skąd nazwisko to sie wywodzi,ewentualnie skąd przybyli na Górny Ślask.Ostatnie informacje jakie udało mi się zdobyć to Schimik Edward pochodził z Chorzowa,był w związku małzeńskim z Katarzyną Leschnik.Ze zwiazku tego byly dzieci:Anna ,Jan,Karol i Wiktor.
Jeżeli ktoś posiada więcej informacji,to bardzo proszę o kontakt na Forum albo na adres e-mail Szperaczs@wp.pl
Dziękuję serdecznie i pozdrawiam Szperacz
-
Wladyslaw_Moskal

Nazwisko Szymik,Schimik
Oj, co za szperacz z Ciebie. Zobacz tutaj;
http://pl.wikipedia.org/wiki/Szymon
tylu swietych i od tego imienia, powstalo zdrobnienie, utrwalone jako nazwisko.
Szymik to polskie nazwisko, a Schimik, to zniemczenie, wiec szperaj, kiedy to zrobiono.
Wladyslaw
http://pl.wikipedia.org/wiki/Szymon
tylu swietych i od tego imienia, powstalo zdrobnienie, utrwalone jako nazwisko.
Szymik to polskie nazwisko, a Schimik, to zniemczenie, wiec szperaj, kiedy to zrobiono.
Wladyslaw
Nazwisko Szymik,Schimik
Witam serdecznie.
Panie Władysławie,ogromnie dziękuję za odpowiedz i naprowadzenie mnie na jakiś ślad.
Jestem na etapie raczkowania w tej dziedzinie,dopiero zaczynam i nie bardzo wiem od czego zacząć.
Prześledzę uważnie materiały które mi Pan polecił,może coś z tego będzie.
Jeszcze raz serdecznie dziękuję i myślę że jeszcze ktoś odpowie na moje pytania? i wniesie coś nowego.
Sam szperam tu i tam,gdzie tylko mogę z różnymi skutkami.
Pozdrawiam goraco Bogdan (Szperacz)
Panie Władysławie,ogromnie dziękuję za odpowiedz i naprowadzenie mnie na jakiś ślad.
Jestem na etapie raczkowania w tej dziedzinie,dopiero zaczynam i nie bardzo wiem od czego zacząć.
Prześledzę uważnie materiały które mi Pan polecił,może coś z tego będzie.
Jeszcze raz serdecznie dziękuję i myślę że jeszcze ktoś odpowie na moje pytania? i wniesie coś nowego.
Sam szperam tu i tam,gdzie tylko mogę z różnymi skutkami.
Pozdrawiam goraco Bogdan (Szperacz)
- Ewa_Szczodruch

Witam
Szymik (bez daty źródłowej) – w grupie nazwisk pochodzących od imienia Szymon, notowanego w Polsce os XII wieku, pochodzenia hebrajskiego, znaczącego pierwotnie ‘Bóg wysłuchał’.
Schimik - nie znalazłam.
Źródło: Kazimierz Rymut, 'Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny, Wydawnictwo naukowe DWN, Kraków 2001
Szymik (bez daty źródłowej) – w grupie nazwisk pochodzących od imienia Szymon, notowanego w Polsce os XII wieku, pochodzenia hebrajskiego, znaczącego pierwotnie ‘Bóg wysłuchał’.
Schimik - nie znalazłam.
Źródło: Kazimierz Rymut, 'Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny, Wydawnictwo naukowe DWN, Kraków 2001
Pozdrawiam cieplutko, Ewa Szczodruch
Witam serdecznie.
Dziękuję bardzo Pani Ewo za odpowiedż.Dzięki wskazówkom Pani i Pana Władysławowa,nam początkującym łatwiej jest poruszać się w poszukiwaniu informacji dotyczacych pochodzenia naszych imion,czy nazwisk a także śladów naszych przodków.
Jeszcze raz serdecznie dziękuję i pozdrawiam Wszystkich gorąco Bogdan(Szperacz)
Dziękuję bardzo Pani Ewo za odpowiedż.Dzięki wskazówkom Pani i Pana Władysławowa,nam początkującym łatwiej jest poruszać się w poszukiwaniu informacji dotyczacych pochodzenia naszych imion,czy nazwisk a także śladów naszych przodków.
Jeszcze raz serdecznie dziękuję i pozdrawiam Wszystkich gorąco Bogdan(Szperacz)
Witam ponownie.
Może ktoś coś jeszcze dopowie odnośnie mojego pytanie??
Bardzo proszę wszystkich którzy wiedzą coś na temat tego nazwiska albo osób o tym nazwisku o kontakt.
Proszę o kontakt panią szymik_33 jakiś czas temu pisała w tej samej sprawie,lecz moje e-maile chyba do niej nie dochodzą.
Pozdrawiam wszystkich serdecznie i czekam na każdą wiadomość.
Może ktoś coś jeszcze dopowie odnośnie mojego pytanie??
Bardzo proszę wszystkich którzy wiedzą coś na temat tego nazwiska albo osób o tym nazwisku o kontakt.
Proszę o kontakt panią szymik_33 jakiś czas temu pisała w tej samej sprawie,lecz moje e-maile chyba do niej nie dochodzą.
Pozdrawiam wszystkich serdecznie i czekam na każdą wiadomość.
-
SylwiaWitalinska

Witaj Sylwiu.Tak tak dostałem maila,lecz nie dało się na niego odpisac bo nie było pełnego adresu zwrotnego i mail zostal odrzucony.Dziękuję bardzo za informacje,lecz mam prośbę o ile mozna? Czy masz może jakiś kontakt z Krystyną? może byśmy się jakoś skontaktowali i wtedy można by było się dogadać co do ewentualnego pokrewieństwa.
Pozdrawiam serdecznie Bogdan(Szperacz)
Pozdrawiam serdecznie Bogdan(Szperacz)
-
SylwiaWitalinska

-
SylwiaWitalinska

-
KamilDominik