Pomoc w wyjaśnieniu nazwy miejscowości "IWISETAWEK&quo

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Kufel_Katarzyna

Sympatyk

Pomoc w wyjaśnieniu nazwy miejscowości "IWISETAWEK&quo

Post autor: Kufel_Katarzyna »

Witam serdecznie,

Przeszukując bazę ellisisland.org natrafiłam na informacje o moim pradziadku. Kłopot jednak stanowi dla mnie nazwa miejscowości, podanej jako ostatnie miejsce zamieszkania: IWISETAWEK , russia. Narodowość: polska, rosyjska.
Cała rodzina pochodzi z zamojszczyzny, co zawęża pole szukania, ale podana miejscowość w ogóle nie istnieje ( wzięłam również pod uwagę możliwe przekręcenia :) ). Będę wdzięczna za pomoc w wyjaśnieniu o jakie to miejsce może chodzić. Jest to bowiem jedyny ślad po pradziadku.
Awatar użytkownika
Feltynowska_Grażyna

Członek Honorowy
Nowicjusz

Pomoc w wyjaśnieniu nazwy miejscowości "IWISETAWEK&

Post autor: Feltynowska_Grażyna »

Po odczytaniu zapisu ze skanu uważam, że chodzi o Zwiatrówek w powiecie tomaszowskim. W Zwiartówku wyjeżdżający pozostawił żonę Magdalenę.
Pozdrawiam serdecznie
GrażynaFeltynowska
Kufel_Katarzyna

Sympatyk

Pomoc w wyjaśnieniu nazwy miejscowości "IWISETAWEK&

Post autor: Kufel_Katarzyna »

Pani Grażyno !! Bardzo dziekuję za pomoc, nieocenioną !!!! Tym samym potwierdziła Pani moje przypuszczenia. Z całego serca dziekuję :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”