imię Małka/Myszka

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

kamilmazowiecki

Sympatyk

imię Małka/Myszka

Post autor: kamilmazowiecki »

Witajcie,

mam pytanie w sprawie imienia panny młodej.
W indeksie aktu numer 11 imię panny młodej jest zapisane jako Małka, a w treści aktu jako Myszka.
Dlaczego?
Co to w ogóle za imię: Myszka?

link do indeksu: http://metryki.genealodzy.pl/metryka.ph ... 756&y=1107

link do aktu: http://metryki.genealodzy.pl/metryka.ph ... 1820&y=206

dziękuję
Kamil Maciej
adamrw

Sympatyk

imię Małka/Myszka

Post autor: adamrw »

A co jest pod numerem 6? Imię w indeksie to samo.

moderacja (elgra)
Zgodnie z regulaminem i przyjętym zwyczajem prosimy o podpisywanie swoich postów przynajmniej imieniem.
Jeżeli każdorazowe podpisywanie postów jest kłopotliwe, wtedy można ustawić automatyczny podpis. https://genealodzy.pl/PNphpBB2-viewtopi ... rt-0.phtml
kamilmazowiecki

Sympatyk

Re: imię Małka/Myszka

adamrw pisze:A co jest pod numerem 6? Imię w indeksie to samo.
jak Twoja odpowiedź ma się do mojego pytania???
ja nie pytam o akt nr 6, w którym się wszystko zgadza tylko o akt nr 11!!!!!!!!!!!!!

Kamil Maciej
Sloniasz

Sympatyk
Legenda

Post autor: Sloniasz »

Ano trochę ma, bo w szóstce też jest imię Małka, w indeksie. Można by porównać zapis z aktu szóstego z jedenastym.
No, ale już wiemy, że w szóstce wszystko się zgadza!!!!!!!!!!!!!

moderacja (elgra)
Zgodnie z regulaminem i przyjętym zwyczajem prosimy o podpisywanie swoich postów przynajmniej imieniem.
Jeżeli każdorazowe podpisywanie postów jest kłopotliwe, wtedy można ustawić automatyczny podpis. https://genealodzy.pl/PNphpBB2-viewtopi ... rt-0.phtml
Ewafra

Sympatyk
Podziękował: 1 time

Post autor: Ewafra »

Małka było popularnym imieniem żydowskim, a Myszka....? Nie jestem pewna, że tam pisze Myszka. Ciężko mi to odczytać bo nie jestem biegła w cyrylicy, ale nie wydaje mi się, żeby to było M, raczej I.

moderacja (elgra)
kamilmazowiecki

Sympatyk

EWAFRA pisze:Małka było popularnym imieniem żydowskim, a Myszka....? Nie jestem pewna, że tam pisze Myszka. Ciężko mi to odczytać bo nie jestem biegła w cyrylicy, ale nie wydaje mi się, żeby to było M, raczej I.
ja biegle czytam cyrylicę i nie ma dwóch zdań, że jest napisane Myszka.

Kamil Maciej
Gordziejuk_tanyi

Sympatyk
Adept

Post autor: Gordziejuk_tanyi »

Hej, ja tak sobie czytam cyrylicę, ale mi to wyglada na Mylika a nie Myszka. Pewnie miało być Milika/Malika, albo inaczej Małka. Jak już Ewa wspomniała, Małka to imię pochodzenia hebrajskiego. Oznacza królową.
Pozdrawiam
Ola
kamilmazowiecki

Sympatyk

Gordziejuk_tanyi pisze:Hej, ja tak sobie czytam cyrylicę, ale mi to wyglada na Mylika a nie Myszka. Pewnie miało być Milika/Malika, albo inaczej Małka. Jak już Ewa wspomniała, Małka to imię pochodzenia hebrajskiego. Oznacza królową.
Pozdrawiam
Ola
Nie zgadzam się. Proszę zwrócić uwagę, że każdorazowo, kiedy imię panny młodej jast zapisane w akcie litera sz ma charakterystyczne podkreślenie. taki zapis stosowano dla odróżnienia litery sz od t.

Kamil Maciej
Awatar użytkownika
Obidka

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Obidka »

Myszka na pewno, bo jest podkreślenie pod "SZ", w ten sposób często odróżniano podobne w piśmie (u niektórych) litery "t" (kreska nad literą) i "sz"(kreska pod literą). Przepisujący księgi zapewne nie mógł odczytać bazgrołów i tak sobie wymyślił, skorowidz jest pisany inną ręką, kogoś kto się domyślił imienia Małka, a może był bieglejszy w żydowskich imionach. Nie takie idiotyzmy widziałam w aktach, np. w obecnej mojej indeksacji, a skorowidz, też pisany przez kogoś innego, był w porządku.
Baśka

P.S. O, widzę, że w tym samym czasie doszłyśmy do tych samych wniosków (post poniżej) :D

moderacja (elgra)
Ostatnio zmieniony śr 28 sie 2019, 16:22 przez Obidka, łącznie zmieniany 1 raz.
Nazwiska w kręgu zainteresowań: Obidzińscy, Rutkowscy, Goździewscy, Trętowscy, Ponikiewscy, Szczepkowscy, Gutowscy. Miejsca: okolice Ciechanowa i Różana.
KrystynaZadworna

Sympatyk
Mistrz

Post autor: KrystynaZadworna »

Wydaje mi się, że w akcie ślubu imię panny młodej to rzeczywiście Myszka,. Y jest tak wyraźne, że chyba nie może być wyraźniejsze, a sz jest podkreślone pod spodem jak w innych wyrazach z sz w tym akcie. Wykaz końcowy był sporządzony przez inną osobę ( na to wskazuje inny charakter pisma) i ten ktoś z rozpędu wpisał znane sobie imię, nie wczytał się dokładnie co jest napisane.
Pozdrawiam.

moderacja (elgra)
Awatar użytkownika
Grazyna_Gabi

Sympatyk
Otrzymał podziękowania: 9 times

Post autor: Grazyna_Gabi »

W tresci aktu slubu wyraznie napisano Мышка czyli Myszka ale akt zostal podpisany przez slubujacych
i swiadkow.
Owa Myszka podpisala sie tak : Машка/Maszka ( tak widze).
Maszka=Masza
...."Masza – imię żeńskie pochodzenia rosyjskiego będące zdrobnieniem imienia żeńskiego Maria. .."

Pozdrawiam
Grazyna
KrystynaZadworna

Sympatyk
Mistrz

Post autor: KrystynaZadworna »

Podpisał się jeden ze świadków Moszek Gołand
Pozdrawiam.
Krystyna
Krzyś

Sympatyk

Post autor: Krzyś »

Do kamilmazowiecki

Wyraźnie widać w akcie: Myszka.
A z jakiego rejonu są Twoi Myszkowie?.
W moim drzewie znajduje się kilkadziesiąt osób o tym nazwisku.

Pozdrawiam - Pasik Krzysztof
kamilmazowiecki

Sympatyk

Krzyś pisze:Do kamilmazowiecki

Wyraźnie widać w akcie: Myszka.
A z jakiego rejonu są Twoi Myszkowie?.
W moim drzewie znajduje się kilkadziesiąt osób o tym nazwisku.

wiem, że wyraźnie widać Myszka. tak jak pisałem powyżej, ja bez problemu czytam cyrylicę bardzo dobrze.
W tym przypadku to nie nazwisko tylko imię.

pozdrawiam serdecznie

Kamil Maciej
Krzyś

Sympatyk

Post autor: Krzyś »

O imieniu Myszka nie słyszałem.
Natomiast imienia "Myszka" używano w formie zdrobnienie lub też spieszczenia, dwuczłonowego imienia Myślibor. A szkoda, że nie nazwisko
:wink:

ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”