Witam bardzo serdecznie,
poszukuję informacji o moim prapradziadku Józefie Ceglińskim.
Urodził się w okolicach roku 1890. Nie wiem niestety dokładnie kiedy. Jedyną poszlaką w tej sprawie są ustne relacje żyjących krewnych, którzy twierdzą, że był o 10 lat staszny od swojej żony- Anny Dzierzgowskiej (urodzonej w Goworowie w roku 1898). Józefów Ceglińskich urodziło się w tym okresie wielu, więc nie jestem w stanie określić, czy któryś akt chrztu dostępny na stronie jest faktycznie jego.
Podobno przed rewolucją (1917) w Rosji był jakoś związany z armią carską być może ochroną cara(?)
Przed wybuchem rzeczonej rewolucji wyjechał jednak (zdaje się, że z Moskwy) do Białej Cerkwi (miasto pod Kijowem), gdzie w 1917 roku wziął za żonę Anne Dzierzgowską.
Podobno w roku 1933 kupił tartak w Zachodzku (wielkopolskie)
Tuż przed wybuchem drugiej wojny światowej wyjechał z najbliższą rodziną do Goworowa (mazowieckie) gdzie przesiedzieli całą wojnę.
Po wojnie wrócili do Zachodzka, gdzie Rosjanie rozkradali maszyny w tartaku. Józef chciał się im przeciwstawić, wobec czego został aresztowany i wraz z synem wywieziony do ZSRR, gdzie zginął na robotach podobno w lipcu 1945 roku.
Około 20 lat później jego żona spaliła wszystkie dotyczące go dokumenty z rodzinnego archiwum.
Informacje dodatkowe:
podobno był jakoś spokrewniony z Branickimi (swoją drogą Biała Cerkiew należała do Branickich)
podobno miał babcię włoszkę
miał dwoje rodzeństwa Zygmunta i Annę Ceglińskich
podobno jego rodzice mieli cegielnię pod Krakowem
-----------------------------------------------------------
Bardzo interesuje mnie historia tej gałęzi mojej rodziny, niestety pomimo usilnych starań nie byłem w stanie znaleźć nic co pomogłoby mi ustalić personalia jego rodziców, stąd moja prośba o pomoc. Może ktoś byłby w stanie udzielić mi jakichś informacji, albo podpowiedział gdzie szukać?
Dziękuję i pozdrawiam,
Adam
Józef Cegliński / Mazowsze, Wielkopolska, Ukraina, Rosja...
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
-
Adam35200623

-
Arek_Bereza

- Otrzymał podziękowania: 2 times
Józef Cegliński / Mazowsze, Wielkopolska, Ukraina, Rosja...
myślę, że ten link wszystko wyjaśni - http://metryki.genbaza.pl/genbaza,detail,197246,182
po zalogowaniu
ślub w Białej Cerkwi w 1918
akt urodzenia i akt ślubu jego rodziców w genetece
po zalogowaniu
ślub w Białej Cerkwi w 1918
akt urodzenia i akt ślubu jego rodziców w genetece
-
Adam35200623