Józef Cegliński / Mazowsze, Wielkopolska, Ukraina, Rosja...

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Adam35200623

Sympatyk

Post autor: Adam35200623 »

Witam bardzo serdecznie,
poszukuję informacji o moim prapradziadku Józefie Ceglińskim.

Urodził się w okolicach roku 1890. Nie wiem niestety dokładnie kiedy. Jedyną poszlaką w tej sprawie są ustne relacje żyjących krewnych, którzy twierdzą, że był o 10 lat staszny od swojej żony- Anny Dzierzgowskiej (urodzonej w Goworowie w roku 1898). Józefów Ceglińskich urodziło się w tym okresie wielu, więc nie jestem w stanie określić, czy któryś akt chrztu dostępny na stronie jest faktycznie jego.

Podobno przed rewolucją (1917) w Rosji był jakoś związany z armią carską być może ochroną cara(?)

Przed wybuchem rzeczonej rewolucji wyjechał jednak (zdaje się, że z Moskwy) do Białej Cerkwi (miasto pod Kijowem), gdzie w 1917 roku wziął za żonę Anne Dzierzgowską.

Podobno w roku 1933 kupił tartak w Zachodzku (wielkopolskie)

Tuż przed wybuchem drugiej wojny światowej wyjechał z najbliższą rodziną do Goworowa (mazowieckie) gdzie przesiedzieli całą wojnę.

Po wojnie wrócili do Zachodzka, gdzie Rosjanie rozkradali maszyny w tartaku. Józef chciał się im przeciwstawić, wobec czego został aresztowany i wraz z synem wywieziony do ZSRR, gdzie zginął na robotach podobno w lipcu 1945 roku.

Około 20 lat później jego żona spaliła wszystkie dotyczące go dokumenty z rodzinnego archiwum.

Informacje dodatkowe:

podobno był jakoś spokrewniony z Branickimi (swoją drogą Biała Cerkiew należała do Branickich)

podobno miał babcię włoszkę

miał dwoje rodzeństwa Zygmunta i Annę Ceglińskich

podobno jego rodzice mieli cegielnię pod Krakowem
-----------------------------------------------------------

Bardzo interesuje mnie historia tej gałęzi mojej rodziny, niestety pomimo usilnych starań nie byłem w stanie znaleźć nic co pomogłoby mi ustalić personalia jego rodziców, stąd moja prośba o pomoc. Może ktoś byłby w stanie udzielić mi jakichś informacji, albo podpowiedział gdzie szukać?

Dziękuję i pozdrawiam,
Adam
Arek_Bereza

Sympatyk
Ekspert
Otrzymał podziękowania: 2 times

Post autor: Arek_Bereza »

myślę, że ten link wszystko wyjaśni - http://metryki.genbaza.pl/genbaza,detail,197246,182
po zalogowaniu

ślub w Białej Cerkwi w 1918
akt urodzenia i akt ślubu jego rodziców w genetece
Adam35200623

Sympatyk

Post autor: Adam35200623 »

Dziękuję bardzo serdecznie!
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”