Pamiętniki o miłości, o wojnie, o ziemi ciechanowskiej

Pomoc w poszukiwaniu publikacji, których nie ma w Bibliotece cyfrowej w Katalogu linków w bazie Nasze książki ; rozmowy o książkach ; Biblioteczka genealoga

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Awatar użytkownika
gaolcia86

Sympatyk
Mistrz

Post autor: gaolcia86 »

kujawa_cezary pisze:Witam,
Potwierdzam, książka dostępna w Czytelni Regionalnej, przed chwilą ją wypożyczyłem :D
Pozdrawiam
Chwilowo mam i ja :lol: :mrgreen:
katalana pisze:Witam.
Ja również poszukuję publikacji "Pamiętniki o miłości, o wojnie, o ziemi ciechanowskiej", a dokładniej: fragmentów o Antonim Jaroszewskim, Zofii Jaroszewskiej de domo Stypułkowskiej i wszystkiego, co dotyczy Jaroszewskich.
Jeżeli ktoś może mnie poratować, to będę wdzięczna, bo słabo u mnie teraz z mobilnością.
Pozdrawiam
Karolina
"Po obiedzie, mimo próśb, musiałam jechać do Ciemniewka. [...] Byli Poczascy z Gąsocina, Jaroszewscy, Rapacki i Żarnowski".[1]

"Pan A. Jaroszewski (Antoni Jaroszewski) służył pani Sędzinie za nadwornego błazna."[2]

"Ktoś polecił dom przy ulicy Orylskiej, w którym mieszlali państwo Jaroszowie. Obydwoje byli nauczycielami. On w tym czasie uzupełniał wykształcenie w Centralnym Instytucie Wychowania Fizycznego w Warszawie. Pani Zofia Jaroszowa uczyła w szkole powszechnej w nowo wybudowanym budynku przy tej samej ulicy, gdzie zamieszkaliśmy".[3]

Gandalf_de_Grey pisze:Salvete,
Poniewaz tez nie mam dostepu do ksiazki, czy moglbym tylko sie dowiedziec, czy w tych pamietnikach jest cos wspomnianie o mogilach wojennych z czasow powstan czy wojen swiatowych na terenie Ziemi Ciechanowskiej?
Pozdrawiam,
Rafael
Och... dopiero zaczynam czytać książkę. Niestety brak jest takiego odrębnego wykazu... chyba, że uda mi się w treści coś wyhaczyć. :roll:

Pozdrawiam serdecznie
Ola
Zofia_Brzeska

Sympatyk

Post autor: Zofia_Brzeska »

Olu, w książce jest wymieniony Roman Górecki.
Jak będziesz miała chwilę czasu, zerknij proszę, co tam o nim napisano.

Pozdrawiam
Zosia
Awatar użytkownika
gaolcia86

Sympatyk
Mistrz

Zofia_Brzeska pisze:Olu, w książce jest wymieniony Roman Górecki.
Jak będziesz miała chwilę czasu, zerknij proszę, co tam o nim napisano.

Pozdrawiam
Zosia
""Iwan Józefowicz Bacciarelli spisał kontrakt kupna od Romana Góreckiego 6/18 decembra 1878", a 19 lipca 1879 r. zapisano to w księgach hipotecznych majątku Rydzewo, które znajdują się w Archiwum Akt Dawnych... Iwan Józefowicz... tak, Jan, syn Józefa, wnuka malarza Marcellego. Umowa była spisana po rosyjsku, który był obowiązującym językiem w urzędach i szkołach, Polaków zaboru rosyjskiego.
Widocznie wspomnienia o Powstańcach nie tyczyły wydarzeń związanych z Rydzewem skoro Jan, czyli mój Dziad, nabył majątek w 1879 r. Może wcześniej majątek był dzierżawiony przez Jana od Romana Góreckiego? Bardzo często bywało, że dzierżawca spłacał nie tylko sumy ustalone z tego tytułu, ale także inne zobowiązania właściciela posiadłości i w ten sposób powoli nabywał prawa własności." [1]

Pozdrawiam serdecznie
Ola
Zofia_Brzeska

Sympatyk

Post autor: Zofia_Brzeska »

Dziękuję Olu.
To nie ten Roman Górecki, o którym myślałam. "Mój" urodził się w 1917 roku. Jego matka pochodziła z Ciechanowa.

Pozdrawiam
Zosia
Awatar użytkownika
Gandalf_de_Grey

Sympatyk

Post autor: Gandalf_de_Grey »

Salvete,
Znowu sie przypomnę.... może już poczytałaś trochę książki i są jakieś wspomnienia o chowaniu poległych powstańców lub żołnierzy?

Rafael
Awatar użytkownika
Bea

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Bea »

Gandalfie a czego dokładnie szukasz ? Cmentarze wojenne zostały zinwentaryzowane swego czasu przez ROPWiM (a przynajmniej opisane - gdzie się zachowały i czego dotyczą).
Napisz czego szukasz - poza ww. książką są jeszcze inne zestawienia, może coś wspólnymi siłami znajdziemy.
Beata

mapki parafii warszawskich w latach 1826-1939: link
Awatar użytkownika
gaolcia86

Sympatyk
Mistrz

Gandalf_de_Grey pisze:Salvete,
Znowu sie przypomnę.... może już poczytałaś trochę książki i są jakieś wspomnienia o chowaniu poległych powstańców lub żołnierzy?

Rafael
niestety nic takiego nie widzę :(

Pozdrawiam
Ola
Awatar użytkownika
Gandalf_de_Grey

Sympatyk

Dziekuje Olu za odpowiedz. No coz nie ma to nie ma...

Bea - gdyby wszystkie byly zinwentaryzowane, to by do tej pory ludzie ich nie szukali i znajdywali i rejestrowali u Konserwatorow Zabytkow... A atk to do tej pory odnajduja dawno zapomniane mogily czy cmentarze np z I.w.s.

Czasami wlasnie w pamietnikach jest jakies jedno czy dwa zdania, ze takiego to a takiego zolnierza, powstanca pochowano tu albo tam...

Jestem teraz poza dostepem do moich notatek, ale moze potem uda mi sie spisac moje znaki zapytania :-)

Moze faktycznie ktos mi tu pomoze?

Rafael
Awatar użytkownika
gaolcia86

Sympatyk
Mistrz

Książkę jutro oddam z powrotem do biblioteki - to nie jest to czego szukałam :(

Przyznam szczerze, że nie przeczytałam całej lektury. Autor we wstępie napisał, że pojawiają się "miejscowe ploteczki i informacje niesprawdzone lub wręcz nieprawdziwe". Dlatego jeśli nawet by pojawiła się jakaś informacja o chowaniu poległych powstańców - nie mamy pewności, że tak faktycznie było. :(

Często jest tak, że jak są podane jakieś nazwiska - są one jedynie wspomniane - za mało informacji by określić, że chodzi o naszego przodka. :(

Oprócz tego co podał p. Cezary Kujawa mogę dodać, że w książce są 62 zdjęcia bohaterów pamiętników. Głównie nazwiska: Szawłowscy, Bacciarelli, Żarnowska. Oraz 2 mapki - okolice Młocka.

Gandalf_de_Grey pisze:Dziekuje Olu za odpowiedz. No coz nie ma to nie ma...

Bea - gdyby wszystkie byly zinwentaryzowane, to by do tej pory ludzie ich nie szukali i znajdywali i rejestrowali u Konserwatorow Zabytkow... A atk to do tej pory odnajduja dawno zapomniane mogily czy cmentarze np z I.w.s.

Czasami wlasnie w pamietnikach jest jakies jedno czy dwa zdania, ze takiego to a takiego zolnierza, powstanca pochowano tu albo tam...

Jestem teraz poza dostepem do moich notatek, ale moze potem uda mi sie spisac moje znaki zapytania :-)

Moze faktycznie ktos mi tu pomoze?

Rafael
Ostatnio w internecie znalazłam skan gazety o dawnych cmentarzach Ciechanowa. Z okresu, który Rafaelu Ciebie interesuje, jest jedynie informacja, że na terytorium Ciechanowa znajdowały się 4 wojenne cmentarze. :(

Pozdrawiam
Ola
Awatar użytkownika
Gandalf_de_Grey

Sympatyk

Olu,
Wow, no prosze... ja mam taka informacje ale z Lawendowski E, Nekropolie Ciechanowa cmentarz parafialny przy ulicy Płońskiej, Ciechanów 2004,

Czy jest mozliwosc uzyskania linku do tego scanu?
Mnie interrsuje nie tylko Ciechanow ale i okolice. Np z glowy pamietam, ze byli polegli oraz zmarli z ran bo byl tam szpital wojenny: Wróblewo – gmina Gołymin Ośrodek, powiat ciechanowski.

Pozdrawiam,
RAFael
Awatar użytkownika
gaolcia86

Sympatyk
Mistrz

Gandalf_de_Grey pisze:Olu,
Wow, no prosze... ja mam taka informacje ale z Lawendowski E, Nekropolie Ciechanowa cmentarz parafialny przy ulicy Płońskiej, Ciechanów 2004,

Czy jest mozliwosc uzyskania linku do tego scanu?
Mnie interrsuje nie tylko Ciechanow ale i okolice. Np z glowy pamietam, ze byli polegli oraz zmarli z ran bo byl tam szpital wojenny: Wróblewo – gmina Gołymin Ośrodek, powiat ciechanowski.

Pozdrawiam,
RAFael
Proszę bardzo:
Głos Ciechanowa Tygodnik
http://historyzm.pl/biblioteka/glos_c/erbe_14.jpg

i stronka na której znalazłam artykuł: http://www.architektura-ciechanowa.pl/g ... anowa.html

a z innej gazety zachowałam ten artykuł:
https://www.fotosik.pl/zdjecie/pelne/c3 ... 2-VH8OZ2L0

Pozdrawiam
Ola
ODPOWIEDZ

Wróć do „Książki, Biblioteki”