Akt chrztu
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
Akt chrztu
Witajcie,
mam dziwny problem.
Koleżanka poprosiła mnie o odnalezienie aktu chrztu jej pradziadka Adama Wojciechowskiego, który według przedwojennego dowodu osobistego urodził się 23 lutego 1890 roku we wsi Sniechów w parafii Ligowo na Mazowszu, syn Jana i Ewy.
Znalazłem akta z parafii Ligowo na szukajwarchiwach.pl
No i zdziwienie:
Po pierwsze w tej parafii jest miejscowość Śniechy.
W ogóle w Polsce nie ma miejscowości Śniechów.
Po drugie w 1890 roku nie ma tam aktu chrztu Adama Wojciechowskiego.
Sprawdziłem też kilka lat wstecz i do przodu, też brak Adama.
Były inne osoby o nazwisku Wojciechowski, ale nie Adam. Sprawdziłem je jednak i żadna z tych osób nie miała rodziców Jana i Ewy.
Według księgi z 1890 roku 23 lutego rodzi się Adam, ale z zupełnie innych rodziców i innym nazwisku.
Nie znamy nazwiska panieńskiego matki Adama, tylko jej imię.
Nie mam pomysłu. Jedyne co przychodzi do głowy to sprawdzić w akcie zgonu z 1944 roku czy są zapisani rodzice i miejsce urodzenia.
Co o tym myślicie?
mam dziwny problem.
Koleżanka poprosiła mnie o odnalezienie aktu chrztu jej pradziadka Adama Wojciechowskiego, który według przedwojennego dowodu osobistego urodził się 23 lutego 1890 roku we wsi Sniechów w parafii Ligowo na Mazowszu, syn Jana i Ewy.
Znalazłem akta z parafii Ligowo na szukajwarchiwach.pl
No i zdziwienie:
Po pierwsze w tej parafii jest miejscowość Śniechy.
W ogóle w Polsce nie ma miejscowości Śniechów.
Po drugie w 1890 roku nie ma tam aktu chrztu Adama Wojciechowskiego.
Sprawdziłem też kilka lat wstecz i do przodu, też brak Adama.
Były inne osoby o nazwisku Wojciechowski, ale nie Adam. Sprawdziłem je jednak i żadna z tych osób nie miała rodziców Jana i Ewy.
Według księgi z 1890 roku 23 lutego rodzi się Adam, ale z zupełnie innych rodziców i innym nazwisku.
Nie znamy nazwiska panieńskiego matki Adama, tylko jej imię.
Nie mam pomysłu. Jedyne co przychodzi do głowy to sprawdzić w akcie zgonu z 1944 roku czy są zapisani rodzice i miejsce urodzenia.
Co o tym myślicie?
pozdrawiam
Kamil
Kamil
Re: Akt chrztu
jest problem bo akty zgonów niestety nie istnieją. Zginęły podczas wojny.... akt zgony żony też. Brak w USC dokumentów z czasów II WŚ.sbasiacz pisze:sprawdzić akt zgonu
pozdrawiam
Basia Sikorska
Nikt też po wojnie nie odtwarzał tych dokumentów ;(
pozdrawiam
Kamil
Kamil
-
Getler_Angela

Jak teraz w wyszukiwarce genealogów sprawdziłam Adamów urodzonych w okolicy Ligowa, to w Skępech w 1888 rodzi się Ignacy Adam Wojciechowski, a w 1892 Adam Wojciechowski. Kolejny Adam Wojciechowski też się rodzi w Mochowie w 1896. Może to jeden z nich?
Skępe fizycznie leży tylko 11 km od Ligowa, ale podpada pod obecne woj. kujawsko-pomorskie.
Spróbuj znaleźć też akt ślubu tego pradziadka koleżanki z jej prababcią. A potem zajrzyj do aneksów, czy może jakieś nie zostały do tego aktu ślubu przedłożone (np. odpisy aktów chrztu). Tam powinny być cenne informacje.
Skępe fizycznie leży tylko 11 km od Ligowa, ale podpada pod obecne woj. kujawsko-pomorskie.
Spróbuj znaleźć też akt ślubu tego pradziadka koleżanki z jej prababcią. A potem zajrzyj do aneksów, czy może jakieś nie zostały do tego aktu ślubu przedłożone (np. odpisy aktów chrztu). Tam powinny być cenne informacje.
problem polega na tym, że oni gdzieś w Rosji się poznali. Żona była Rosjanką i nie wiadomo, gdzie ślubowali....Getler_Angela pisze:Jak teraz w wyszukiwarce genealogów sprawdziłam Adamów urodzonych w okolicy Ligowa, to w Skępech w 1888 rodzi się Ignacy Adam Wojciechowski, a w 1892 Adam Wojciechowski. Kolejny Adam Wojciechowski też się rodzi w Mochowie w 1896. Może to jeden z nich?
pozdrawiam
Kamil
Kamil
-
Getler_Angela

No to rzeczywiście klops
Sprawdź może jeszcze, czy rodzice tego innego Adama z 23 lutego jakoś szybko nie pomarli. Może to ten sam i go Wojciechowscy adoptowali?
sprawdziłem. W ciągu kilkunastu lat od 1890 roku nie było w tej parafii zapisu o zgonie rodziców tego Adama z 1890 roku....Getler_Angela pisze:No to rzeczywiście klopsSprawdź może jeszcze, czy rodzice tego innego Adama z 23 lutego jakoś szybko nie pomarli. Może to ten sam i go Wojciechowscy adoptowali?
Jeśli chodzi natomiast o tych wymienionych w poście powyżej, to Mochowo sprawdziłem, ale rodzice nie pasują, a Skępe jest online za te lata niedostępne nigdzie.
A może jakieś księgi meldunkowe???? Może warto sprawdzić Sierpc, lata międzywojenne , gdzie Adam mieszkał i zmarł???
Sprawdzałem parafię Ligowo i nie było tam ślubu Wojciechowskiego Jana i Ewy (czyli tak jak mówi dowód przedwojenny rodziców Adama).
pozdrawiam
Kamil
Kamil
-
Getler_Angela

Getler_Angela pisze:Skępe we właściwych latach znajdziesz na https://www.genealogiawarchiwach.pl
nie ma tych lat. Są tylko szczątkowe skany dla 1877 - 1893, łącznie 8 kart skanów.
Natomiast jest światełko w tunelu. Ksiądz z parafii sierpeckiej powiedział, że ma księgi zgonów z 1944 roku.
pozdrawiam
Kamil
Kamil
-
Arek_Bereza

- Otrzymał podziękowania: 2 times
Śniechy leżą niemal w połowie drogi między Ligowem a Sudragami, tam kiedyś była parafia, potem filia Ligowa - generalnie nie mogę znaleźć dość jasnej historii tej parafii, którą w końcu reerygowano.
W aktach z parafii Ligowo z 1890 roku widzę wpisy ze wsi Śniechy.Arek_Bereza pisze:Śniechy leżą niemal w połowie drogi między Ligowem a Sudragami, tam kiedyś była parafia, potem filia Ligowa - generalnie nie mogę znaleźć dość jasnej historii tej parafii, którą w końcu reerygowano.
Dam Wam znać po wizycie u księdza i zajrzeniu do aktu zgonu.
pozdrawiam
Kamil
Kamil