Instytut Pamięci Narodowej IPN

Wzajemna pomoc w poszukiwaniu zasobów i informacji historyczno-genealogicznych Gdzie szukać zasobów: informacji o żołnierzach, powstańcach, list osób poległych i pomordowanych, zaginionych osób, jeńców, obozy, wojsko

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Awatar użytkownika
Rafael

Członek PTG
Mistrz

Wniosek do IPN

Post autor: Rafael »

Wydaje mi się, że na podstawie ustawy o IPN, to można.

Edycja:
za szybko napisałem; w określonych w ustawie sytuacjach.
Ostatnio zmieniony ndz 22 wrz 2019, 23:31 przez Rafael, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam
Rafał

Poszukuję wszelkich informacji i kontaktu z krewnymi rodzeństwa pradziadków:
Warszawa - Bańkowscy, Kabot.
https://genealodzy.pl/index.php?name=PN ... art=4&ez=2
Tutaj_Kacper

Sympatyk

Wniosek do IPN

Post autor: Tutaj_Kacper »

Dziękuję za pomoc.

Pozdrawiam
Kacper Tutaj
Awatar użytkownika
Tomasz_Lenczewski

Sympatyk
Kontakt:

Wniosek do IPN

Post autor: Tomasz_Lenczewski »

Proszę dokładnie przeczytać ustawę odnośnie tytułu udostępnienia jeśli chodzi o osoby niespokrewnione. Z reguły istnieje wniosek naukowy i dziennikarski. Z tych dwóch tytułów przy ramowych określeniu tematu można wnioskować o różne akta, w tym personalne. Wiele z nich to akta osób żyjących.
bkalafat

Sympatyk

Wniosek do IPN

Post autor: bkalafat »

Zarówno cele dziennikarskie jak i naukowe muszą mieć potwierdzenie odpowiednimi dokumentami, przy czym naukowcem nie trzeba być ale trzeba mieć potwierdzenie pracownika naukowego z uczelni że takie badania się prowadzi. Kiedyś musiała być to osoba przynajmniej z doktoratem i to nie biologi czy matematyki :-).
Ben
qufel

Sympatyk

Wniosek do IPN

Post autor: qufel »

Składałem niedawno w Kielcach wniosek, dotyczący brata mojego dziadka i musiałem udowodnić pokrewieństwo. Oczywiście do badań genealogicznych.
Darek Klepka - Busko Zdrój
Szukam kontaktu z osobami noszącymi nazwisko Sztefko lub Stefko, oraz Brzezińskich z Gostynina.
Tutaj_Kacper

Sympatyk

Wniosek do IPN

A wniosek na kuzyna dziadka (syn siostry pradziadka) przejdzie, czy będzie z tym problem? Bo z tego co wiem, to do 4 pokolenia, ale podobno są jakieś wyjątki.

Pozdrawiam
Kacper Tutaj
qufel

Sympatyk

Wniosek do IPN

Post autor: qufel »

Najprościej będzie Ci zadzwonić do najbliższego oddziału IPN i dopytać jakie dokumenty będą potrzebne.
Darek Klepka - Busko Zdrój
Szukam kontaktu z osobami noszącymi nazwisko Sztefko lub Stefko, oraz Brzezińskich z Gostynina.
Awatar użytkownika
Tomasz_Lenczewski

Sympatyk
Kontakt:

Wniosek do IPN

Tego nie wiem, jakie są w tej mierze przepisy, ale wg mnie wszystko, co nie w linii prostej może być utrudnione.Może trzeba z innego tytułu? W USC na przykład nie można uzyskać aktu zgonu syna rodzonego brata dziadka, który nie zostawił potomstwa ...
Tutaj_Kacper

Sympatyk

Wniosek do IPN

To o akcie zgonu brata dziadka to zależy od urzędu, bo mnie się naprzykład udało.
Awatar użytkownika
Tomasz_Lenczewski

Sympatyk
Kontakt:

Wniosek do IPN

Tu chodziło o syna tego brata dziadka. Wykładnia urzędu była trudna do podważenia. Zresztą okazało się, że aktu nie mają i trzeba szukać w kilku innych.
Tutaj_Kacper

Sympatyk

Wniosek do IPN

Jak można, to korzystając z okazji zapytam o jeszcze jedną rzecz: ostatnio zauważyłem w Arbeitskarcie z kwietnia 1942, że data urodzenia jest pomylona o 14 lat (w dokumencie jest 11.01.1901, a prawdziwą datą jest 11.01.1915), w internecie nie ma zbyt wiele informacji na temat takich dokumentów, a zastanawia mnie powód tak późnego wyrobienia tej karty i pomyłka w dacie urodzenia (ponieważ dane chyba były sprawdzane). Czy takie pomyłki występowały często, czy to jeden z niewielu takich przypadków?

Pozdrawiam
Kacper Tutaj
Awatar użytkownika
magda_lena

Sympatyk
Legenda

Wniosek do IPN

Post autor: magda_lena »

Kacprze, pozwól, że odniosę się do Twojego pierwszego postu, bo na ostatni nie znam odpowiedzi.

Byłam dzisiaj osobiście w IPN i podpytywałam o sprawy mnie interesujące, częściowo pokrywające się z Twoimi.

Wniosek najlepiej żebyś złożył osobiście, w miejscu najbliższym miejsca zamieszkania.
A dlaczego?
Dlatego, że musisz go podpisać na miejscu.
Chcąc wysłać pocztą (można oczywiście) musisz mieć notarialne poświadczenie podpisu (i nawet jest taka rubryka we wniosku, wzór wniosku dostałam na miejscu).

Nie pytałam, jak to jest w liniach bocznych, ale przez analogię ;)

Musisz udowodnić pokrewieństwo (u mnie bez problemu, mąż jest wnukiem), dostarczyć akt zgonu osoby dotyczącej (u mnie bez problemu, dziadek ur 1906 i gdyby żył byłby najstarszym żyjącym człowiekiem na świecie).

Ważne.
Jeżeli żyje jakiś potomek bezpośredni może Ciebie upoważnić do oglądania akt. Na miejscu, podczas składania wniosku (bo w takiej sytuacji powinien ten wiosek złożyć potomek).
We wniosku podpisujesz, że nic Ci nie wiadomo o takim potomku żyjącym, pod odpowiedzialnością karną.
Nie wnikałam, bo u nas potomkowie żyją, ale nie są zainteresowani, tylko ja i poniekąd, przeze mnie, mój mąż. Ale tutaj wszyscy (prócz mnie) są równouprawnieni.

I taka ciekawostka.
W IPN żona to najbliższa rodzina, w USC niekoniecznie ;)

Wiem, że to brzmi zagmatwanie.
Pozdrawiam, Magdalena
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

a USC stosuje pojęcie "najbliższa rodzina"? coś (podstawę?) przywołują?
w IPN chyba już w całym interpretują wg definicji kpk najbliższą rodzinę
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Tutaj_Kacper

Sympatyk

Czyli jak trzeba udowodnić pokrewieństwo, to można dać skan aktu urodzenia osoby, której dotyczy wniosek?

Pozdrawiam
Kacper Tutaj
Mimimi84

Sympatyk
Nowicjusz

IPN - na prośbę dziadka

Post autor: Mimimi84 »

Witam serdecznie,

Mój dziadek poprosił mnie, żebym mu pomogła w zobaczeniu swojej teczki w IPN. Dziadek jest już w mocno zaawansowanym wieku, więc odpadają podróże. Ponoć jemu koledze przyslano dokumentację do domu.
Próbowałam zrozumieć zasady, na jakich warunkach możnaby otrzymać kserokopie tej teczki, ale cała procedura jest tak zagmatwana, że postanowiłam poprosić Was o pomoc.
Czy mógłby mi ktoś łopatologicznie napisać, co ma dziadek zrobić, gdzie pisać czy dzwonić? Dziadek mieszka w woj. lubuskim.

Bardzo dziękuję za każdą pomoc.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wojny i Powstania zbrojne, Wojsko..”