Mordalski

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

KingaD

Sympatyk

Mordalski

Post autor: KingaD »

Witam,
Szukałam aktu urodzenia mojego pradziadka Franciszka Mordalskiego i znaleźć nie mogłam mimo, że wszystkie księgi parafialne z mojej miejscowości i okresu, w którym żył pradziadek są zindeksowane. Wiedziałam więc, że ten akt musi gdzieś być..
Udało mi się w końcu znaleźć akt ślubu pradziadka z jego pierwszą żoną i za nitką do kłębka dotarłam do dalszych informacji..Pytanie tylko czy w akcie ślubu mógł być podany błędny wiek pana młodego(1 rok różnicy)?

Po danych rodziców z aktu ślubu wyskoczył mi Franciszek nie Mordalski a MORDAL urodzony o rok wcześniej niż wynikałoby to z aktu ślubu.
Wyskoczyły mi także akty urodzenia rodzeństwa Franciszka Mordala i okazuje się, że od roku 1857 ich nazwiska w aktach urodzenia/chrztu były zapisywane jako MordalSKI/MordalSKA. Z czego taka zmiana wynika?
Można gdzieś znaleźć jakieś dokumenty na temat zmiany nazwiska?

Wiem od mamy, że później, już w XX w., córka pradziadka z tego pierwszego małżeństwa i jej mąż mieli służącą. Może więc tej rodzinie podwyższył się w międzyczasie status społeczny? Jeśli jest to możliwe, to czy powinno to zostać gdzieś zapisane?
Arek_Bereza

Sympatyk
Ekspert
Otrzymał podziękowania: 2 times

Nazwisko Mordalski

Post autor: Arek_Bereza »

Rok różnicy nic nie znaczy. Jak podasz więcej danych można będzie coś ustalić :)
Awatar użytkownika
annastregiel

Sympatyk
Nowicjusz

Nazwisko Mordalski

Post autor: annastregiel »

Mam w swoim drzewie Mordalskich z par. Szadek.
Anna S.
Poszukuję:
-aktu ur. Antoniego Rudnickiego, s. Stefana, ok. 1805, ok. Kalisza, Ostrowa Wlkp.
- rodziców Stefana Rudnickiego (ok. 1780-1845), ekonoma w majątkach k. Ostrowa Wlk. męża Józefy ze Skarzyńskich, ślub - par. Tursko w 1804 r.
KingaD

Sympatyk

Re: Nazwisko Mordalski

annastregiel pisze:Mam w swoim drzewie Mordalskich z par. Szadek.
Anna S.
Moi są z parafii Działoszyn, ale kto wie może są spokrewnieni?

@Arek_Bereza
Ok, od początku:
Na cmentarzu w Działoszynie jest pochowanych dwóch Franciszków Mordalskich, jeden zmarły w 1958 a drugi w 1928.
Według informacji od mamy mój dziadek ur w 1920, syn Franciszka Mordalskiego i jego drugiej żony miał ok 8 lat gdy zmarł jego ojciec.
Wygląda więc na to, że to ten zmarły w 1928 - nie mam zdjęcia nagrobka żeby to potwierdzić na 100% a w Działoszynie nie mieszkam, żeby móc przejść się na cmentarz, ale wiem że gdyby to był ten zmarły w 1958 to moja mama i/lub jej siostra by go pamiętały(w 1958 zmarł im drugi dziadek i tego obie pamiętają).

Idąc dalej:
Jedyny Franciszek Mordalski z parafii Działoszyn, którego akt urodzenia wyskakuje w wyszukiwarce urodził się w 1897, syn Stanisława i Anieli. Teoretycznie pasowałby, ale..byłby młodszy od mojej prababci, jego drugiej żony, urodzonej w 1895 a wiem, że pradziadek był od prababci DUUUŻO starszy - kiedy brali ślub ona miała ok 17-19 lat a on był grubo po 50 albo więcej.

Ale wyskoczyło coś jeszcze:
Akt ślubu z 1884 roku - Franciszek Mordalski lat 28, syn Jana i Marianny oraz Magdalena Chybińska a jako jeden ze świadków Stanisław Papierz lat 50. Można więc wyliczyć, ze pan młody powinien się urodzić w 1856 jednak..w aktach urodzenia jest akt tylko jednego Franciszka Mordalskiego(tego urodzonego w 1897) i kliku Franciszków MORDAL, ale żaden nie jest urodzony w 1856. Jest natomiast jeden Franciszek Mordal urodzony w 1855, syn Jana Mordal - karczmarza i jego żony Marianny Papierz - czyli imiona rodziców zgadzają się z tymi w akcie ślubu.

Idąc jeszcze dalej:
Wyszukałam akty urodzenia dzieci Jana Mordal i Marianny Papierz i tutaj niespodzianka - wszystkie ich dzieci urodzone przed i w 1857 mają nazwiska MORDAL, jednak te urodzone później mają MORDALski.

Oprócz tego:
W akcie ślubu Jana Mordal i Marianny Papicz(wg indeksu w wyszukiwarce - w samym akcie jest nazwisko Papierzówna), nazwisko pana młodego brzmiało Jan Mordal również Zjawionym zwany. O co chodzi??

Dodatkowo:
Marianna Papierz/Papierzówna była córką Szymona Papierz i Łucji Wojtal a wsród aktów urodzenia innych ich dzieci można znaleźć też Stanisława - najprawdopodobniej świadka z aktu ślubu Franciszka Mordalskiego i Magaleny Chybińskiej tyle, że tam jako świadek ma podany wiek 50 lat czyli powinien się urodzić w 1834 a na akcie urodzenia jest 1830. Innego Stanisława Papierz ani Papież nie ma, więc..czyżby był drugi błędny wiek w tym samym akcie ślubu?
sbasiacz

Sympatyk
Mistrz
Podziękował: 1 time

Post autor: sbasiacz »

to nie są błędy!
Różnica wieku +- 5 lat to "normalka" występowali jako świadkowie, nie musieli mieć żadnych dokumentów(bo i nie mieli) wiek określał albo ksiądz "na oko" albo sami podawali co pamiętali, Mordal=Mordalski, nie znajdziesz żadnych dokumentów o zmianie nazwiska! Przeczytaj różne wątki o nazwiskach na forum, w tych czasach nazwiska były płynne, o formie często decydował ksiądz, mój przodek (nieślubny syn służącej) został potraktowany wyjątkowo (może był synem dziedzica?) ożenili go z szlachcianką ubogą i w akcie ślubu dla podniesienia prestiżu (to moje domysły) do nazwiska dodano "ski", został najpierw zapisany jako mieszczanin, później z upływem lat był wyrobnikiem, włościaninem, już bez ski :-)
pozdrawiam
BasiaS
pozdrawiam
BasiaS
Arek_Bereza

Sympatyk
Ekspert

Od początku, bo Ty nie szukasz tylko dopasowujesz ludzi do historii.
Twój dziadek to syn Franciszka Mordalskiego zmarłego 1928 i....
Jak się nazywała matka? Wojtal ? Lewińska ?

Czy dziadek miał rodzeństwo, zwłaszcza starsze?
KingaD

Sympatyk

Arek_Bereza pisze:Od początku, bo Ty nie szukasz tylko dopasowujesz ludzi do historii.
Twój dziadek to syn Franciszka Mordalskiego zmarłego 1928 i....
Jak się nazywała matka? Wojtal ? Lewińska ?

Czy dziadek miał rodzeństwo, zwłaszcza starsze?
Dziadek to syn Franciszka Mordalskiego i Apolonii Wojtal(ich aktu ślubu niestety nie ma dostępnego online, bo pobrali się już w XX w.) i miał tylko jednego, rodzonego, młodszego brata oraz przyrodnią siostrę, córkę Franciszka Mordalskiego z pierwszego małżeństwa z Magdaleną Chybińską a w wyszukiwarce wyskakuje mi jeszcze sześcioro ich dzieci.
Arek_Bereza

Sympatyk
Ekspert

Tu akt urodzenia Apolonii, popatrz na dopisek pod aktem
http://metryki.genealodzy.pl/metryka.ph ... 008&y=1439

Tu metryki z Działoszyna do 1916
Warto przejrzeć śluby po 1912
Podejrzewam jednak, że ślub był pomiędzy 1917 a 1919, zapytaj w tamtejszym usc (zadzwoń)
Możesz też wystąpić o odpis aktu zgonu Franciszka, za pośrednictwem najbliższego Tobie usc.
Ja podejrzewam, że pierwsza żona to Magdalena Chybińska
KingaD

Sympatyk

Arek_Bereza pisze:Tu akt urodzenia Apolonii
http://metryki.genealodzy.pl/metryka.ph ... 008&y=1439
To akurat już mam a nawet i akty urodzenia kilkorga jej rodzeństwa :)
Arek_Bereza

Sympatyk
Ekspert

No to czas na kontakt zusc. Bez tego będzie tylko gdybanie. :)
Jak dobrze pójdzie to akt zgonu przez telefon Ci przeczytają.
KingaD

Sympatyk

Udało mi się znaleźć zdjęcie nagrobka pradziadków.
Franciszek Mordalski zmarł w 1928, żył lat 73, co daje rok urodzenia 1855.
Pozdrawiam
Kinga
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”