Mordalski
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
Mordalski
Witam,
Szukałam aktu urodzenia mojego pradziadka Franciszka Mordalskiego i znaleźć nie mogłam mimo, że wszystkie księgi parafialne z mojej miejscowości i okresu, w którym żył pradziadek są zindeksowane. Wiedziałam więc, że ten akt musi gdzieś być..
Udało mi się w końcu znaleźć akt ślubu pradziadka z jego pierwszą żoną i za nitką do kłębka dotarłam do dalszych informacji..Pytanie tylko czy w akcie ślubu mógł być podany błędny wiek pana młodego(1 rok różnicy)?
Po danych rodziców z aktu ślubu wyskoczył mi Franciszek nie Mordalski a MORDAL urodzony o rok wcześniej niż wynikałoby to z aktu ślubu.
Wyskoczyły mi także akty urodzenia rodzeństwa Franciszka Mordala i okazuje się, że od roku 1857 ich nazwiska w aktach urodzenia/chrztu były zapisywane jako MordalSKI/MordalSKA. Z czego taka zmiana wynika?
Można gdzieś znaleźć jakieś dokumenty na temat zmiany nazwiska?
Wiem od mamy, że później, już w XX w., córka pradziadka z tego pierwszego małżeństwa i jej mąż mieli służącą. Może więc tej rodzinie podwyższył się w międzyczasie status społeczny? Jeśli jest to możliwe, to czy powinno to zostać gdzieś zapisane?
Szukałam aktu urodzenia mojego pradziadka Franciszka Mordalskiego i znaleźć nie mogłam mimo, że wszystkie księgi parafialne z mojej miejscowości i okresu, w którym żył pradziadek są zindeksowane. Wiedziałam więc, że ten akt musi gdzieś być..
Udało mi się w końcu znaleźć akt ślubu pradziadka z jego pierwszą żoną i za nitką do kłębka dotarłam do dalszych informacji..Pytanie tylko czy w akcie ślubu mógł być podany błędny wiek pana młodego(1 rok różnicy)?
Po danych rodziców z aktu ślubu wyskoczył mi Franciszek nie Mordalski a MORDAL urodzony o rok wcześniej niż wynikałoby to z aktu ślubu.
Wyskoczyły mi także akty urodzenia rodzeństwa Franciszka Mordala i okazuje się, że od roku 1857 ich nazwiska w aktach urodzenia/chrztu były zapisywane jako MordalSKI/MordalSKA. Z czego taka zmiana wynika?
Można gdzieś znaleźć jakieś dokumenty na temat zmiany nazwiska?
Wiem od mamy, że później, już w XX w., córka pradziadka z tego pierwszego małżeństwa i jej mąż mieli służącą. Może więc tej rodzinie podwyższył się w międzyczasie status społeczny? Jeśli jest to możliwe, to czy powinno to zostać gdzieś zapisane?
-
Arek_Bereza

- Otrzymał podziękowania: 2 times
- annastregiel

Nazwisko Mordalski
Mam w swoim drzewie Mordalskich z par. Szadek.
Anna S.
Anna S.
Poszukuję:
-aktu ur. Antoniego Rudnickiego, s. Stefana, ok. 1805, ok. Kalisza, Ostrowa Wlkp.
- rodziców Stefana Rudnickiego (ok. 1780-1845), ekonoma w majątkach k. Ostrowa Wlk. męża Józefy ze Skarzyńskich, ślub - par. Tursko w 1804 r.
-aktu ur. Antoniego Rudnickiego, s. Stefana, ok. 1805, ok. Kalisza, Ostrowa Wlkp.
- rodziców Stefana Rudnickiego (ok. 1780-1845), ekonoma w majątkach k. Ostrowa Wlk. męża Józefy ze Skarzyńskich, ślub - par. Tursko w 1804 r.
Re: Nazwisko Mordalski
Moi są z parafii Działoszyn, ale kto wie może są spokrewnieni?annastregiel pisze:Mam w swoim drzewie Mordalskich z par. Szadek.
Anna S.
@Arek_Bereza
Ok, od początku:
Na cmentarzu w Działoszynie jest pochowanych dwóch Franciszków Mordalskich, jeden zmarły w 1958 a drugi w 1928.
Według informacji od mamy mój dziadek ur w 1920, syn Franciszka Mordalskiego i jego drugiej żony miał ok 8 lat gdy zmarł jego ojciec.
Wygląda więc na to, że to ten zmarły w 1928 - nie mam zdjęcia nagrobka żeby to potwierdzić na 100% a w Działoszynie nie mieszkam, żeby móc przejść się na cmentarz, ale wiem że gdyby to był ten zmarły w 1958 to moja mama i/lub jej siostra by go pamiętały(w 1958 zmarł im drugi dziadek i tego obie pamiętają).
Idąc dalej:
Jedyny Franciszek Mordalski z parafii Działoszyn, którego akt urodzenia wyskakuje w wyszukiwarce urodził się w 1897, syn Stanisława i Anieli. Teoretycznie pasowałby, ale..byłby młodszy od mojej prababci, jego drugiej żony, urodzonej w 1895 a wiem, że pradziadek był od prababci DUUUŻO starszy - kiedy brali ślub ona miała ok 17-19 lat a on był grubo po 50 albo więcej.
Ale wyskoczyło coś jeszcze:
Akt ślubu z 1884 roku - Franciszek Mordalski lat 28, syn Jana i Marianny oraz Magdalena Chybińska a jako jeden ze świadków Stanisław Papierz lat 50. Można więc wyliczyć, ze pan młody powinien się urodzić w 1856 jednak..w aktach urodzenia jest akt tylko jednego Franciszka Mordalskiego(tego urodzonego w 1897) i kliku Franciszków MORDAL, ale żaden nie jest urodzony w 1856. Jest natomiast jeden Franciszek Mordal urodzony w 1855, syn Jana Mordal - karczmarza i jego żony Marianny Papierz - czyli imiona rodziców zgadzają się z tymi w akcie ślubu.
Idąc jeszcze dalej:
Wyszukałam akty urodzenia dzieci Jana Mordal i Marianny Papierz i tutaj niespodzianka - wszystkie ich dzieci urodzone przed i w 1857 mają nazwiska MORDAL, jednak te urodzone później mają MORDALski.
Oprócz tego:
W akcie ślubu Jana Mordal i Marianny Papicz(wg indeksu w wyszukiwarce - w samym akcie jest nazwisko Papierzówna), nazwisko pana młodego brzmiało Jan Mordal również Zjawionym zwany. O co chodzi??
Dodatkowo:
Marianna Papierz/Papierzówna była córką Szymona Papierz i Łucji Wojtal a wsród aktów urodzenia innych ich dzieci można znaleźć też Stanisława - najprawdopodobniej świadka z aktu ślubu Franciszka Mordalskiego i Magaleny Chybińskiej tyle, że tam jako świadek ma podany wiek 50 lat czyli powinien się urodzić w 1834 a na akcie urodzenia jest 1830. Innego Stanisława Papierz ani Papież nie ma, więc..czyżby był drugi błędny wiek w tym samym akcie ślubu?
-
sbasiacz

- Podziękował: 1 time
to nie są błędy!
Różnica wieku +- 5 lat to "normalka" występowali jako świadkowie, nie musieli mieć żadnych dokumentów(bo i nie mieli) wiek określał albo ksiądz "na oko" albo sami podawali co pamiętali, Mordal=Mordalski, nie znajdziesz żadnych dokumentów o zmianie nazwiska! Przeczytaj różne wątki o nazwiskach na forum, w tych czasach nazwiska były płynne, o formie często decydował ksiądz, mój przodek (nieślubny syn służącej) został potraktowany wyjątkowo (może był synem dziedzica?) ożenili go z szlachcianką ubogą i w akcie ślubu dla podniesienia prestiżu (to moje domysły) do nazwiska dodano "ski", został najpierw zapisany jako mieszczanin, później z upływem lat był wyrobnikiem, włościaninem, już bez ski
pozdrawiam
BasiaS
Różnica wieku +- 5 lat to "normalka" występowali jako świadkowie, nie musieli mieć żadnych dokumentów(bo i nie mieli) wiek określał albo ksiądz "na oko" albo sami podawali co pamiętali, Mordal=Mordalski, nie znajdziesz żadnych dokumentów o zmianie nazwiska! Przeczytaj różne wątki o nazwiskach na forum, w tych czasach nazwiska były płynne, o formie często decydował ksiądz, mój przodek (nieślubny syn służącej) został potraktowany wyjątkowo (może był synem dziedzica?) ożenili go z szlachcianką ubogą i w akcie ślubu dla podniesienia prestiżu (to moje domysły) do nazwiska dodano "ski", został najpierw zapisany jako mieszczanin, później z upływem lat był wyrobnikiem, włościaninem, już bez ski
pozdrawiam
BasiaS
pozdrawiam
BasiaS
BasiaS
-
Arek_Bereza

Od początku, bo Ty nie szukasz tylko dopasowujesz ludzi do historii.
Twój dziadek to syn Franciszka Mordalskiego zmarłego 1928 i....
Jak się nazywała matka? Wojtal ? Lewińska ?
Czy dziadek miał rodzeństwo, zwłaszcza starsze?
Dziadek to syn Franciszka Mordalskiego i Apolonii Wojtal(ich aktu ślubu niestety nie ma dostępnego online, bo pobrali się już w XX w.) i miał tylko jednego, rodzonego, młodszego brata oraz przyrodnią siostrę, córkę Franciszka Mordalskiego z pierwszego małżeństwa z Magdaleną Chybińską a w wyszukiwarce wyskakuje mi jeszcze sześcioro ich dzieci.Arek_Bereza pisze:Od początku, bo Ty nie szukasz tylko dopasowujesz ludzi do historii.
-
Arek_Bereza

Tu akt urodzenia Apolonii, popatrz na dopisek pod aktem
http://metryki.genealodzy.pl/metryka.ph ... 008&y=1439
Tu metryki z Działoszyna do 1916
Warto przejrzeć śluby po 1912
Podejrzewam jednak, że ślub był pomiędzy 1917 a 1919, zapytaj w tamtejszym usc (zadzwoń)
Możesz też wystąpić o odpis aktu zgonu Franciszka, za pośrednictwem najbliższego Tobie usc.
Ja podejrzewam, że pierwsza żona to Magdalena Chybińska
Tu metryki z Działoszyna do 1916
Warto przejrzeć śluby po 1912
Podejrzewam jednak, że ślub był pomiędzy 1917 a 1919, zapytaj w tamtejszym usc (zadzwoń)
Możesz też wystąpić o odpis aktu zgonu Franciszka, za pośrednictwem najbliższego Tobie usc.
Ja podejrzewam, że pierwsza żona to Magdalena Chybińska
To akurat już mam a nawet i akty urodzenia kilkorga jej rodzeństwaArek_Bereza pisze:Tu akt urodzenia Apolonii
-
Arek_Bereza

No to czas na kontakt zusc. Bez tego będzie tylko gdybanie. 
Jak dobrze pójdzie to akt zgonu przez telefon Ci przeczytają.
Jak dobrze pójdzie to akt zgonu przez telefon Ci przeczytają.
Udało mi się znaleźć zdjęcie nagrobka pradziadków.
Franciszek Mordalski zmarł w 1928, żył lat 73, co daje rok urodzenia 1855.
Franciszek Mordalski zmarł w 1928, żył lat 73, co daje rok urodzenia 1855.
Pozdrawiam
Kinga
Kinga