Pochodzenie nazwisk (cz.3) podział*

Pochodzenie (etymologia) nazwisk

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

icehorn

Nazwisko Usik.

Post autor: icehorn »

USIK aha, znalazłem Musik ale skąd pochodzi nazwisko Usik?
icehorn

A co z nazwiskiem Usik, jakie jest jego pochodzenie? Szukam odpowiedzi od kilku lat, być może moja droga dobiegnie końca ...
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Aftanas_Jerzy

Sympatyk

Nazwisko Usik.

Post autor: Aftanas_Jerzy »

USIK to ukraińskie nazwisko dość popularne УСИК, dosłownie znaczy "wąsik"
Nosiciel tego nazwiska wcale nie musi być Ukraińcem; mogło kiedyś przywędrować do Polski.
Serdeczne pozdrowienia
Jerzy Aftanas
icehorn

Nazwisko Usik.

Serdecznie dziękuję. Wygląda że mój pradziad pochodzi z obecnych terenów Ukrainy. Dotychczas myślałem o terenach Rosji. Swoją drogą to -usik- oznacza wąsik pod nosem czy wąsik morskiej rośliny? W internecie znalazłem dwa znaczenia bez odniesienia względem siebie.
Dziękuję za poświęcony mi czas.
Pozdrawiam.
Artur
Awatar użytkownika
Aftanas_Jerzy

Sympatyk

Nazwisko Usik.

Znalazłem jeszcze jedną możliwość pochodzenia tego nazwiska. Cytuję: Усик — (муж.) Утренний. (Источник: Армянские имена. Словарь значений.) A wiec może pochodzić od męskiego imienia ormiańskiego Usik = Poranny. Występuje jako imię lub nazwisko. W przeszłości były w Polsce całe kolonie Ormian, przeważnie kupców (Główny ośrodek - Lwów).
Serdeczne pozdrowienia
Jerzy Aftanas
Awatar użytkownika
Aftanas_Jerzy

Sympatyk

Uzupełnienia:
1. Dodam jeszcze cały wywód pochodzenia nazwiska podany na stronie rosyjskich etymologów (zaznaczam, że to nazwisko występuje też wśród rdzennych Rosjan i ma identyczną pisownie i etymologie jak u Ukraińców). Podaje cytat dla całej grupy nazwisk o wspólnym pochodzeniu:
Значение фамилии Усик
Фамилии имеющее такое же происхождение: Усанов Усатых Усачев Усенко Усиков Усин Усищев Усов Уссаковский Усик Усков Усенков Усатюк Усатов Усастов Ус Усик
В основе всех фамилий лежит некрестильное имя или прозвище Ус и его производные - Усач, Усатый. Уссаковский - польская фамилии с той же основвой. У Веселовского можно найти: 'Ус, Усов: Иван Федорович Ус Товарков-Пушкин, боярин, 1471—1484 гг.; Яков Усов с семьей казнен в 1570 г. в новгородском погроме; Усовы, помещики, конец XV в. и позже, Новгород. Усатый - распространенное прозвище.

2. Znalazłem jeszcze jedną możliwość pochodzenia tego nazwiska - od imienia ormianskiego. Cytuję za etymologami ormiaskimi:
Усик — (муж.) Утренний. (Источник: Армянские имена. Словарь значений.)
A wiec może pochodzić od męskiego imienia ormiańskiego Usik = Poranny. Występuje jako imię lub nazwisko. W przeszłości były w Polsce całe kolonie Ormian, przeważnie kupców (Główny ośrodek - Lwów).

Wniosek: Obie wersje są prawdopodobne. Aby wybrać te właściwą, trzeba prześledzić dokumenty przodków (skąd przybyli, jakiego byli wyznania, jakie nosili imiona, czym się trudnili, jaka jest legenda w rodzinie, etc). Można wtedy przy pomocy specjalistów (w formie porady na forum) ustalić właściwą etymologię nazwiska.
Serdeczne pozdrowienia
Jerzy Aftanas
Awatar użytkownika
Ewa_Szczodruch

Sympatyk
Adept

Post autor: Ewa_Szczodruch »

Witam :D

Pięknie, Jurku :)

No to jeszcze autorytet :wink:

Usik (bez daty źródłowej) – w grupie nazwisk pochodzących od wschodniosłowiańskich nazw osobowych na Us-, te od us ‘wąs’.

Źródło: Kazimierz Rymut, 'Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny, Wydawnictwo Naukowe DWN, Kraków 2001
Pozdrawiam cieplutko, Ewa Szczodruch
naluk

Post autor: naluk »

witam,

Mogę prosić o pochodzenie tych nazwisk: Gornowicz, Połom, Ossowski, Czerwiński, Szweda, Wałdoch, Cysewski, Bławat, Mecikalski, Bylicki, Malinowski, Kręcki, Sychmeller/Sichmeller, Kozłowski, Bzowski, Talaśka, Piesik, Szmagliński, Klaister, Regosz, Bobkowski, Kuczmiński, Warczak , Lampek, Kowalski, Landowski,

Wiem, że ta ilość to przesada Pani Ewo ale nie jest to pilne, może być za miesiąc bądź dwa.
:mrgreen: :oops:

pozdrawiam
Łukasz Barecki
Abramczyk_Suleiman

Sympatyk

Nazwiska Menes, Milian, Włochowicz, Zabłudowski i Kolchory

Post autor: Abramczyk_Suleiman »

Interesuje mnie pochodzenie nazwisk Menes, Milian, Włochowicz, Zabłudowski, oraz Kolchory.
Szczególnie ciekawi mnie pochodzenie dwóch pierwszych.
pozdrawiam :)
fabiano

Sympatyk

Post autor: fabiano »

Witam,
proszę o wyjaśnienie pochodzenia nazwiska Wielechowski, Narodzonek, Ramowski.
Z góry dziękuję za udzielone informacje.
pozdrawiam Fabian R.
Awatar użytkownika
Ewa_Szczodruch

Sympatyk
Adept

Witaj Łukaszu :D

Bławat (bez daty źródłowej) – w grupie nazwisk pochodzących od bławat ‘kwiat bławatek’, też ‘rodzaj materiału’.

Bobkowski (bez daty źródłowej) - w grupie nazwisk pochodzących od podstawy bob, por. bób ‘roślina z rodziny motylkowatych; jej owoc, ziarno’, bobo ‘straszydło, strach’.

Bylicki 1447 - od nazw miejscowych Bylice, Bylica (kilka wsi).

Bzowski 1429 - od nazwy miejscowej Bzów (siedleckie, gmina Zbuczyn Poduchowny).

Źródło: Kazimierz Rymut, "Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny", Instytut Języka Polskiego PAN, Kraków 1999

c. d. n.
Awatar użytkownika
Ewa_Szczodruch

Sympatyk
Adept

ciąg dalszy dla Łukasza:

Cysewski – brak; może od cichy.

Czerwiński 1596 – od czerwony.

Gornowicz (bez daty źródłowej) - w grupie nazwisk pochodzących od podstawy gor-, występującej w takich formach, jak góra, gorzeć ‘palic się’, gorzki, w imionach złozonych typu Gorzysław; od górny ‘znajdujący się wysoko’; przenośnie ‘dumny’.

Źródło: Kazimierz Rymut, "Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny", Instytut Języka Polskiego PAN, Kraków 1999

c. d. n.
Awatar użytkownika
Ewa_Szczodruch

Sympatyk
Adept

ciąg dalszy dla Łukasza:

Klaister (bez daty źródłowej) - w grupie nazwisk pochodzących od niemieckich nazw osobowych Kleis, Klais, te od imienia Nicolaus.

Kowalski 1357 – od nazwy miejscowej Kowale (częste) lub od kowal.

Kozłowski 1386 – od nazw miejscowych Kozłów, Kozłowo (częste).

Kręcki 1733 – od nazwy miejscowej Krąg (gdańskie, gmina Starogard Gdański).

Kuczmiński (bez daty źródłowej) - w grupie nazwisk pochodzących od staropolskiego kuczma ‘rodzaj czapki futrzanej’.

c. d. n.
Awatar użytkownika
Ewa_Szczodruch

Sympatyk
Adept

ciąg dalszy dla Łukasza:

Lampek (bez daty źródłowej) - w grupie nazwisk pochodzących od lampa, w pochodnych też może od niemieckiej nazwy osobowej Lampert.

Landowski (bez daty źródłowej) - w grupie nazwisk pochodzących od niemieckich nazw osobowych Land, Lend, te od średniowysokoniemieckiego lant ‘pole, rola, ziemia; kraj’; niektóre formy też od staropolskiego lando, lendo, lędo ‘ziemia’.

Malinowski 1442 - od nazwy miejscowej Malinów (kilka wsi), Malinówka (krośnieńskie, gmina Haczów).

Mecikalski – brak; prawdopodobnie od niemieckiej nazwy osobowej Metz, ta od imienia Mathias lub od nazwy miejscowej Metz.

Źródło: Kazimierz Rymut, 'Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny, Wydawnictwo Naukowe DWN, Kraków 2001

c. d. n.
Awatar użytkownika
Ewa_Szczodruch

Sympatyk
Adept

ciąg dalszy dla Łukasza:

Ossowski (bez daty źródłowej) - w grupie nazwisk pochodzących od nazw miejscowych typu Osowa, Osowie, Osowice.

Piesik (bez daty źródłowej) - w grupie nazwisk pochodzących od pies, od nazwy osobowej Piesz.

Połom (bez daty źródłowej) - w grupie nazwisk pochodzących od staropolskiego połomić ‘połamać’; też liczne nazwy miejscowe Połom.

Regosz (bez daty źródłowej) - w grupie nazwisk pochodzących od niemieckiej nazwy osobowej Reg, ta od imion na Ragin ; może też od podstawy Raga.

c. d. n.
Zablokowany

Wróć do „Pochodzenie nazwiska”