Cześć Agnieszka. Parę miesięcy minęło od twojej wypowiedzi, może sama wiesz już więcej, ... a może coś Ci wyjaśnię. Zacznijmy od nazwiska, patrz na nie "niejednoznacznie", wielokrotnie przybierało różna formę, ich właściciele nie przywiązywali do niego większej wagi, różnie je traktowali i wypowiadali, a pisarze też byli różni. Piszesz tutaj o początkach XIX wieku oraz o chłopach - Unitach posługujących się mieszaniną polskiego i ruskiego języka. W tym środowisku wielu z nich nadal nie miało nazwiska (dziedzicznego), lub mieli je niedawno utworzone. Wiele osób nadal korzystało z nazwiska patronimicznego lub przemiennie (patronimicznego i dziedzicznego).
agnieszka_ak pisze:AM 1815 Mszanna
Ślub: Gabiel Demidziuk l. 24, metryka urodzenia wydana z ksiąg Cerkwii Mostowskiej
We wsi Krynicy tymczasowo służący ...
Gabriel Demidziuk (ok. 1792-1854) s. Maksyma Dziendzika (ok. 1776-1827, s. Bazylego i Anny) i Heleny (ok. 1770-1826) Maksymiuk (c. Tomasza Maksymiuka).
Nazwisko Demidziuk (noszone przez Gabriela) oraz Dziendzik (noszone przez ojca) traktuję jako tożsame. Oczywiście są tu też inne podobne formy, czasem dość różne. Rodzina Dziendzików, nie jestem pewien, ale chyba była z Dziadkowskich. Gabriel w chwili ślubu był w Krynicy (ale tam jedynie pracował jako parobek). Później mieszkał wraz z rodziną w Wygodzie.
agnieszka_ak pisze:W asystencji Prokopa Maxymiuka l. 37 wuja swego ...
Gabriela matka - Helena, miała brata Prokopa,
agnieszka_ak pisze:... i Heleny Dawidowej swej stryjny l. 45
a ojciec miał bratową Helenę (czy "Dawidowa" oznacza imię jej męża(?), chyba tak, więc Gabriel miał stryja Dawida).
agnieszka_ak pisze:
1824 Mszanna/ par. greko-katolicka
Ślub: Justyna Dziendzik, ur 1803 córka Maxyma Dziendzika i Heleny z Marciniuków, we wsi Dziadkowskie zamieszkałych
Świadkowie:
Gabriel Demidziuk l. 36 brat
Andrzej Stefaniuk l. 56 wuj Justyny
Obaj z Wygody
Twój Jakub, wyżej opisany Gabriel i Justyna to rodzeństwo, dzieci Maksyma i Heleny. Uważam to za fakt oczywisty. Czasem ojciec Maksym określany jest jako Demid, myślę że to imię dość bliskiego przodka od którego noszą nazwisko, wcześniej patronimiczne zostało jako dziedziczne (Demidiuk, Dawidiuk, Dziendzik i inne pochodne). Maksym był synem Bazylego i nie zdziwiłbym się (chociaż nie mam na to jednoznacznego dowodu) gdyby okazał się wnukiem Demida.
W ślubnej metryce Justyny zastanawiający jest jej "wuj Andrzej Stefaniuk z Wygody". Mam dwie wersje:
1. W pierwszym momencie pomyślałem, że użyte tu pokrewieństwo jest błędem, jeśli patrzymy dosłownie na znaczenie "wuja". Przyjrzyj się żonie Gabriela Demidziuka (przytoczona przez Ciebie metryka: Mszanna, śl. 1/1815) - Ahafia Janowa z Wygody. W tej metryce niewiele znajdziesz, więc powiem co można wywnioskować z innych. Ahafię znajdziesz z dwoma nazwiskami rodowymi: Czajka (dziedziczne) lub Łukaszuk (patronimiczne). Była córka Łukasza Czajki i Marianny z Ryszkowskich, małżonków zamieszkałych we wsi Dziadkowskie. Urodzona ok. 1781 roku. Przed 1803 r. wyszła za mąż za Jana Stefaniuka (s. Michała i Marianny z Marciniuków) i razem mieszkali w Wygodzie. Może wspomniany Andrzej Stefaniuk związany był z Ahafią przez pierwsze małżeństwo z Janem Stefaniukiem i brak było bezpośredniego związku z Justyną Dziendzik.
2. A jeśli nie jest to błąd? W Wygodzie mieszkał Andrzej Stefaniuk (ur. ok. 1756, zm. 1826). Nie wiem czy był spokrewniony z Janem (mężem Ahafi z Czajków), nie znalazłem na to dowodów. Stefaniuk jest popularnym nazwiskiem i w tej parafii ma kilka różnych linii. Andrzej Stefaniuk miał żonę Annę, o której niewiele wiem. W moim drzewie ma panieńskie nazwisko Derkacz, ale nie wiem (nie pamiętam) w której metryce je znalazłem, może Derkacz jest kolejną odmianą Dziendzika. Anna w moim drzewie jest dużą niewiadomą, może była siostrą Maksyma (ojca Justyny, Gabriela i Jakuba). ... a może było jeszcze inaczej?
Pozdrawiam. Mirosław Cz.
PS. Jesteś potomkiem Jakuba, który miał brata Gabriela. Ja jestem potomkiem jego żony - Ahafi z Czajków i jej pierwszego męża Jana Stefaniuka.
PS2. Andrzej Stefaniuk i Anna z Derkaczów są moimi bezpośrednimi przodkami. Jeśli Anna była z Dziendzików (ciotką Twego Jakuba) jesteśmy spokrewnieni.
PS3. Rzadko tu zaglądam, jak coś to pisz na mirekcz@interia.pl