Szanowni Genealodzy
Zrobiłem dla celów genealogicznych badanie autosomalne w Family Tree DNA (Family Finder)
Czy ktoś ma może doświadczenia czy i w jaki sposób mógłbym otrzymane wyniki analizować pod kątem ryzyka występowania u mnie chorób?
Z góry dziękuję za wypowiedzi
pozdrawiam Grzechu
analiza DNA do celów oceny zdrowia
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
-
megagrzechu

Re: analiza DNA do celów oceny zdrowia
https://promethease.commegagrzechu pisze:Szanowni Genealodzy
Zrobiłem dla celów genealogicznych badanie autosomalne w Family Tree DNA (Family Finder)
Czy ktoś ma może doświadczenia czy i w jaki sposób mógłbym otrzymane wyniki analizować pod kątem ryzyka występowania u mnie chorób?
Z góry dziękuję za wypowiedzi
pozdrawiam Grzechu
Łucja
-
Barbara_Domagała

Promethease.com - wgrywasz RAW i za ok. $12 dostajesz analizę medyczną. Lekarze, z którymi konsultowałam wyniki, powiedzieli, że obecność wadliwego genu nic nie znaczy, ponieważ nie musi się on uaktywnić. Z kolei choroba może się rozwinąć nie tylko z czynników genetycznych, ale też środowiskowych. Moim zdaniem ma to sens jedynie, jeśli w rodzinie występuje jakieś konkretne schorzenie i chcesz sprawdzić, czy również posiadasz wadliwy gen. W przeciwnym wypadku wyniki to będzie szum informacyjny, z którego możesz w ogóle nie wyłapać istotnych informacji.
Zamierzam na przykładzie popularnego genu sprawdzić dokładność analizy FTDNA+promethease vs dedykowana analiza medyczna. Wynikami podzielę się.
Zamierzam na przykładzie popularnego genu sprawdzić dokładność analizy FTDNA+promethease vs dedykowana analiza medyczna. Wynikami podzielę się.
https://promethease.com
Jest już darmowe bo zostało przejęte przez MyHeritage, jednakże otrzymane wyniki traktowałbym z przymrużeniem oka a nie jako wyrocznie. To że się posiada jakiś wadliwy gen czy grupę genów o niczym nie świadczy.
Ważniejszy jest styl bycia i styl życia
Jest już darmowe bo zostało przejęte przez MyHeritage, jednakże otrzymane wyniki traktowałbym z przymrużeniem oka a nie jako wyrocznie. To że się posiada jakiś wadliwy gen czy grupę genów o niczym nie świadczy.
Ważniejszy jest styl bycia i styl życia
Pozdrawiam,Bartek!
-
uladziemid

O jednym warto pamiętać, FTDNA wycina z pliku wskaźniki/geny, o których wiadomo, że są związane z konkretnymi chorobami. Dla celów medycznych lepiej zrobić dedykowany test komercyjny (większość "genealogicznych" firm takie już oferuje), albo nawet zainteresować się poradniami genetycznymi w Polsce.
Pozdrawiam,
Urszula
Urszula
Dlatego lepiej zrobić test MyHeritage, który tych danych zostawia znacznie więcej, dodatkowo z testu autosomalnego można odczytać haplogrupę Y.
Pozdrawiam,Bartek!