Nazwisko: Dąbrowski
Moderatorzy: Galinski_Wojciech, maria.j.nie, adamgen
-
Tomasz_Holeksa

Witam serdecznieDorota42 pisze:W Lublinie są dwie gałęzie Dąbrowskich, które według znanych mi przekazów pochodzą z jednego drzewa.
Z tych najstarszych w swoim drzewie posiadam Ludwika Dąbrowskiego 1842-1920 i jego syna Edwarda 1876-1962, syna Hipolita 1883-1948 i córkę Emilię 1880-1968. Wszyscy są pochowani w Lublinie, na cmentarzu na Kalinowszczyźnie. Wśród grobów "moich Dabrowskich"jest też grób Jana Dąbrowskiego. Niestety ponieważ nie mieszkam w Polsce, to na dzień dzisiejszy nie znam "jego dat".Jest też grób Czesława Dąbrowskiego 1889-1919. Na dzień dzisiejszy nie wim kim był Jan i Czesław dla moich Dąbrowskich. Przypuszczam, że Pani Andrzej lub Piotr może być bratem mojego Ludwika.Pozdrawiam Dorota
Moi Dąbrowscy również pochodzą z Lublina - część rodziny przeniosła się do Warszawy około 1830 roku.
- Ignacy Jan Dąbrowski *1786 s. Walentego - urzędnik miasta Lublina
- Jan Nepomucen Dąbrowski *1817 s. Ignacego i Salomei z Kulczyckich v.Kulczyńskich c.Antoniego i Małgorzaty sekretarz w KRSWiD w Warszawie. Po ukończeniu Gimnazjum gubernialnego w Lublinie przenosi się do Warszawy.
Nazwiska rodzin spokrewnionych bądź spowinowaconych z Lublina:
Cyprian Michałowski *1780, Karolina z Broniewskich *1796, Kulczyński v. Kulczycki.
Poniżej, być może pomocny szkic drzewa Dąbrowskich
http://dabrowski.esimple.pl/greatfamilyviewer.html
z ukłonami
Tomasz M.Dąbrowski
www.dabrowski.esimple.pl
-
HenrykDabrowski

Dąbrowscy z parafii Dobrów
Franciszek Dąbrowski 1844(?)-1921(Ruszków)
Antoni Dąbrowski, syn Franciszka 1883(Ruszków)-1923(Koło)
Jeśli ktoś wie więcej, proszę o kontakt. Szukam potomków i przodków.
Franciszek Dąbrowski 1844(?)-1921(Ruszków)
Antoni Dąbrowski, syn Franciszka 1883(Ruszków)-1923(Koło)
Jeśli ktoś wie więcej, proszę o kontakt. Szukam potomków i przodków.
-
HenrykDabrowski

Witam, moi przodkowie, Dąbrowscy z parafii Dobrów
Franciszek Dąbrowski 1844-1921, ur. ?, zm. Ruszków
Antoni Dąbrowski 1883-1923, syn Franciszka, ur. Ruszków, zm. Koło
Poszukuję przodków i potomków wymienionych wyżej osób. Proszę o kontakt.
Franciszek Dąbrowski 1844-1921, ur. ?, zm. Ruszków
Antoni Dąbrowski 1883-1923, syn Franciszka, ur. Ruszków, zm. Koło
Poszukuję przodków i potomków wymienionych wyżej osób. Proszę o kontakt.
Witajcie,
Może znajdą się krewni lub potomkowie Ignacego Dąbrowskiego (s. Andrzeja i Agnieszki Pławińskiej) i Emilii Rolińskiej (c. Franciszka i Zofii Majewskiej pv.Mężyńskiej)?
Wojciech Kozek
Może znajdą się krewni lub potomkowie Ignacego Dąbrowskiego (s. Andrzeja i Agnieszki Pławińskiej) i Emilii Rolińskiej (c. Franciszka i Zofii Majewskiej pv.Mężyńskiej)?
Wojciech Kozek
-
zabkazabka

witam,
szukam krewnych Pawła Dąbrowskiego pochodzącego z Ostrowa (zachód dzisiejszej ukrainy powiat sokalski) pochowanego w Horodłowicach na Ukrainie i jego małżonki Katarzyny (z domu Szczerba lub Klimczuk) oraz ich dzieci Mariana Dąbrowskiego oraz Bronisława Dąbrowskiego tego ostatniego zamordowanego przez UPA w 1944r. w Horodłowicach.
Proszę o kontakt.
szukam krewnych Pawła Dąbrowskiego pochodzącego z Ostrowa (zachód dzisiejszej ukrainy powiat sokalski) pochowanego w Horodłowicach na Ukrainie i jego małżonki Katarzyny (z domu Szczerba lub Klimczuk) oraz ich dzieci Mariana Dąbrowskiego oraz Bronisława Dąbrowskiego tego ostatniego zamordowanego przez UPA w 1944r. w Horodłowicach.
Proszę o kontakt.
Witam wszystkich Państwa ...
Szukam inf. o rodzinie mojej mamy a mianowicie
Marianie Dąbrowskim (ur.1924-25 ; zm. 1961) (żona Krystyna Detko)z tego co się dowiedziałam miał brata Henryka Dąbrowskiego(był ponoć więźniem na Syberii) z tego co mama mi mówiła to pochodzili z okolic Warszawy a póżniej okolic Drawska Pomorskiego i Złocieńca. Bardzo bym chciała więcej wiedzieć o swojej rodzinie. Proszę o pomoc
Szukam inf. o rodzinie mojej mamy a mianowicie
Marianie Dąbrowskim (ur.1924-25 ; zm. 1961) (żona Krystyna Detko)z tego co się dowiedziałam miał brata Henryka Dąbrowskiego(był ponoć więźniem na Syberii) z tego co mama mi mówiła to pochodzili z okolic Warszawy a póżniej okolic Drawska Pomorskiego i Złocieńca. Bardzo bym chciała więcej wiedzieć o swojej rodzinie. Proszę o pomoc
-
Marynicz_Marcin

Witam!
Ja poszukuję informacji nt. przodków mojej prababci Salwiny z domu Dąbrowskiej . Wyszła ona za policjanta Witolda Sadzewicz. W 1923 roku rodzi im się pierwsza córka w Trościańcu , a w 1929 roku druga córka - moja babcia w Łucku . Mam w domu zdjęcie prababci , na którym jest ona i z tyłu nazwisko fotografa i miejscowość . Jest to Łuck . W książce księdza Żurka jest Sylwia Dąbrowska urodzona w 1902 w miejscowości Łokacze - kilkanaście kilometrów od Łucka , a najbliżej miejscowości, w której urodziłby się jej mąż - Torczyn.
Ja poszukuję informacji nt. przodków mojej prababci Salwiny z domu Dąbrowskiej . Wyszła ona za policjanta Witolda Sadzewicz. W 1923 roku rodzi im się pierwsza córka w Trościańcu , a w 1929 roku druga córka - moja babcia w Łucku . Mam w domu zdjęcie prababci , na którym jest ona i z tyłu nazwisko fotografa i miejscowość . Jest to Łuck . W książce księdza Żurka jest Sylwia Dąbrowska urodzona w 1902 w miejscowości Łokacze - kilkanaście kilometrów od Łucka , a najbliżej miejscowości, w której urodziłby się jej mąż - Torczyn.
Ostatnio zmieniony pn 22 sie 2011, 12:37 przez Marynicz_Marcin, łącznie zmieniany 1 raz.
W moim drzewie widnieje Wladyslawa Thime zd. Dabrowska, siostra Marii Schmydt zd. Dabrowskiej oraz Aleksandra Dabrowskiego. Rodzicami byli Szymon Dabrowski i Rozalia zd. Kaczorowska badz Czajkowska.Wladyslawa Dabrowska urodzila sie 6. grudnia 1882 roku w Warszawie, zmarla 2. lipca 1961 w Grojcu. Posiadam zdjecie.
- Aftanas_Jerzy

Nazwisko Dąbrowski
Witam!
Nazwisko Dąbrowski (Dombrowski) występuje nie tylko w Polsce (skąd pochodzi), ale rozpowszechniło się w wielu krajach. . Przykładowo różne wyszukiwarki wykazują: w Polsce - 2360 osób, w Niemczech 6581(2468 w spisie abon. telef.), na Ukrainie - 3166, w USA - 1650 (w tym: Dombrow - 107, Dombrower - 16), w Rosji - tylko główne miasta - 600 osób w ks. telef.(w tym: 318 n-rów tel. w Moskwie, 85 - w Petersburgu). Większość Dąbrowskich wykazuje pochodzenie polskie, ale nie wszyscy zachowali polską tożsamość narodową (patrz 'Surname navigator' http://www.geneaservice.nl/navigator/ - szczególnie adresy poszukujących krewnych).
Są też Ukraińcy, Rosjanie, a także Żydzi (patrz "Jewish family names and their origins - an etymological dictionary "- wyd. z 1992r autorstwa: Heinrich i Eva Guggenheimer - link:
http://books.google.com/books?id=_dQP4n ... ki&f=false ).
Uwaga:
Jeszcze w 1902 roku na terenie Rosji było zarejestrowanych 25 firm pod nazwiskiem Dombrowski, których właściciele, sądząc po imionach, to Polacy.
Ten wstęp daje tło do propozycji rozszerzenia poszukiwań poza Polskę, w czym oferuję swoją pomoc, szczególnie na Ukrainie, w Rosji, Białorusi.
Nazwisko Dąbrowski (Dombrowski) występuje nie tylko w Polsce (skąd pochodzi), ale rozpowszechniło się w wielu krajach. . Przykładowo różne wyszukiwarki wykazują: w Polsce - 2360 osób, w Niemczech 6581(2468 w spisie abon. telef.), na Ukrainie - 3166, w USA - 1650 (w tym: Dombrow - 107, Dombrower - 16), w Rosji - tylko główne miasta - 600 osób w ks. telef.(w tym: 318 n-rów tel. w Moskwie, 85 - w Petersburgu). Większość Dąbrowskich wykazuje pochodzenie polskie, ale nie wszyscy zachowali polską tożsamość narodową (patrz 'Surname navigator' http://www.geneaservice.nl/navigator/ - szczególnie adresy poszukujących krewnych).
Są też Ukraińcy, Rosjanie, a także Żydzi (patrz "Jewish family names and their origins - an etymological dictionary "- wyd. z 1992r autorstwa: Heinrich i Eva Guggenheimer - link:
http://books.google.com/books?id=_dQP4n ... ki&f=false ).
Uwaga:
Jeszcze w 1902 roku na terenie Rosji było zarejestrowanych 25 firm pod nazwiskiem Dombrowski, których właściciele, sądząc po imionach, to Polacy.
Ten wstęp daje tło do propozycji rozszerzenia poszukiwań poza Polskę, w czym oferuję swoją pomoc, szczególnie na Ukrainie, w Rosji, Białorusi.
Serdeczne pozdrowienia
Jerzy Aftanas
Jerzy Aftanas
Rodzina Dąbrowskich ze strony mojej mamy pochodziła z Mińska Mazowieckiego tak bardzo bym chciała poznać inf. dotyczące
moich dziadków:( nie tylko dla mamy, która była w domu dziecka i mało wie na ich temat ale i dla siebie jak ktoś coś wie na temat rodziny dąbrowskich z Mińska (Marianie i Henryku Dąbrowskim) którzy wiem tylko, że się tam urodzili a później przenieśli się w tereny pomorza to proszę o jakiekolwiek inf. zaglądam tu prawie codziennie z nadzieją, że coś się w tej kwestii ruszy
pozdrawiam serdecznie i życzę powodzenia w poszukiwaniu własnych korzeni
moich dziadków:( nie tylko dla mamy, która była w domu dziecka i mało wie na ich temat ale i dla siebie jak ktoś coś wie na temat rodziny dąbrowskich z Mińska (Marianie i Henryku Dąbrowskim) którzy wiem tylko, że się tam urodzili a później przenieśli się w tereny pomorza to proszę o jakiekolwiek inf. zaglądam tu prawie codziennie z nadzieją, że coś się w tej kwestii ruszy
Rodzina Dąbrowskich ze strony mojej mamy pochodziła z Mińska Mazowieckiego tak bardzo bym chciała poznać inf. dotyczące
- MajaWojdalski

Re: Nazwisko: Dąbrowski
Katarzyno,Katarzyna11 pisze:Witam,
poszukuję informacju o rodzinie Dąbrowskich z miejscowości Skórzec, k Siedlec.
Józef Dąbrowski ojciec - Mariana, Stefana, Gienka, Feliksa i mieli jedną córkę.
Rodzina pochodzi z miejscowości Dąbrówka Stany, Dąbrówka Ługi, Dąbrówka Niwka.
poprzedni z tego rodu Tadeusz Dąbrowski, Adam Dąbrowski
Feliks Dabrowski (moj pradziadek) ur. ok. 1865 Wolka Warszawska, powiat Lowicki, maz Eleonory z domu Zietek, syn Jozefa i Anny z domu Janik. Ojciec: Wladyslawa, Aleksandra, Sabiny (moja babcia), Antoniny i Wiktorii. Czy jestesmy rodzina?
Maja
Re: Nazwisko: Dąbrowski
poszukuję informacji o Piotrze Dąbrowskim, jego żona miała na imię Otylia, z tego co wiem nie mieli dzieci, mieszkali w miejscowości Tłuszcz. Piotr miał siostry: Mariannę (ur. 1898 r., wyszła za mąż za Aleksandra Jońskiego) i Zofię. W zbiorach rodzinnych jest również ślubne zdjęcie Antoniego Dombrowskiego, niestety nie wiem kim on jest dla Piotra.
Pozdrawiam,
Ewelina Chilińska
Poszukuję Wesołowskich i Duszyńskich z powiatu słupeckiego (m.in. Cienin Kościelny, Słupca)
oraz Dąbrowskich i Jońskich - Siedlce, Mordy, Kolonia Biel, Mrozy...
Ewelina Chilińska
Poszukuję Wesołowskich i Duszyńskich z powiatu słupeckiego (m.in. Cienin Kościelny, Słupca)
oraz Dąbrowskich i Jońskich - Siedlce, Mordy, Kolonia Biel, Mrozy...